Despre Florin Calinescu

Florin Calinescu este actor, director al Teatrulului Mic din Bucuresti, realizator de emisiuni radio si TV si om de afaceri. A cochetat si cu politica, dar nu a reusit sa intre in Parlament.

Nascut pe 29 aprilie 1956, la Timisoara, Calinescu a fost casatorit cu actrita Ana-Maria Calinescu, care a murit in 2005, din cauza unui cancer la gat. Cei doi au impreuna doi fii, Luca si Petru.

Florin Calinescu a jucat in peste 10 filme si a fost realizator la TV Sport, Pro TV, Tele7 abc si, mai nou, Vox News. Intrat in lumea media la inceputul anilor 90 cu emisiunea "Duminicile celor singuri" de la Radio Pro FM, Florin Calinescu a cunoscut apogeul carierei de realizator la Pro Tv, in 2000, cu emisiunea in prime time "Chestiunea Zilei".

In toamna lui 2008, Florin Calinescu a anuntat ca va candida la alegerile parlamentare din partea Partidului National Liberal, in colegiul nr. 4 din Arges, pentru un fotoliu de senator. A pierdut alegerile si ulterior a plecat din PNL.

Studii

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale”

Activitate media

A intrat in lumea media la inceputul anilor 90 cu emisiunea „Duminicile celor singuri” de la Radio Pro FM.

Intre 1996 si 2000 a fost realizator la PRO TV, unde a cunoscut apogeul carierei cu emisiunea in prime time „Chestiunea Zilei”.

In 2001, moderatorul care a impus in audiovizualul romanesc talk-show-ul si ironia a parasit Pro Tv, postul care l-a lansat, pentru un altul aflat in plina restructurare, Tele 7abc, unde a fost numit director general. In perioada 2001-2003 a fost director TELE 7abc.

In 2003 a fost directorul cotidianului „Stirea Zilei"

In perioada 2003-2004 a realizat „Procesul Etapei", PRO TV

In perioada 2005-2007 a fost realizatorul emisiunii „Om la Om", TV Sport

In ianuarie 2007, Adrian Sarbu l-a readus pe Florin Calinescu la ProTV. In 2008, rolul interpretat in serialul tv "Anticamera" i-a atras o eticheta din partea sefului statului care a considerat ca prin acel program Pro Tv l-a readus in prim plan pe "defunctul Calinescu".

Din toamna lui 2009 realizeaza "Romania in alb si negru", la Vox News

Actor si director la Teatrul Mic

In calitate de director al Teatrului Mic, Florin Calinescu nu a fost scutit de scandaluri. In 2007, actorii de la Teatrul Mic, extrem de suparati pe directorul Florin Calinescu si totodata regizorul controversatului spectacol „Razboi cu Troia nu se face“, au inaintat un memoriu la Primarie prin care au cerut demiterea acestuia. Pana la urma, Calinescu a ramas in functie.

Filmografie (pe marile ecrane si la TV)

Poveste de cartier (2008)

Anticamera (serial TV) (2008)

Baieti buni (serial TV) (2005)

Maria (2003)

Filantropica (2002)

Prea tarziu (1996)

Asfalt Tango (1995)

E pericoloso sporgersi (1994)

Nostradamus (1994)

Balanta (1992)

Enigmele se explica in zori (1987)

O clipa de ragaz (1986)

Lumini si umbre: Partea II (TV) (1982)

Intunericul alb (1982)

Lumini si umbre (TV) (1981)

Insuccesul in politica

In octombrie 2008, Florin Calinescu si-a anuntat oficial candidatura la Senat din partea PNL.

Calinescu a declarat atunci ca este pregatit pentru candidatura in judetul Arges, intr-un colegiu unde va candida si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, deoarece are "problema" lui "cu comunistii" si atunci o rezolva "in locul cel mai greu".  

In aparitiile televizate de dupa anuntarea candidaturii, Florin Calinescu a sustinut ca nu va avea nevoie de masina de parlamentar si ca nu vrea sa se imbogateasca din salariul de senator.

Insa Florin Calinescu nu a intrat in Senat, fiind invins categoric de contracandidatul pesedist Octavian Stireanu. Calinescu a obtinut un procent de 22% din voturile argesenilor.

Actorul pune infrangerea pe seama nerespectarii regulii uninominalului.

"Eu am crezut ca voi candida la uninominale, insa in judetul Arges, PSD-ul a trimis electoratul sa voteze trandafirii, nu oamenii. In toate afisele electorale din judet apare Ion Iliescu de gat cu toti candidatii. Iliescu a garantat pentru toti candidatii PSD si Theodor Stolojan pentru toti candidatii PD-L. Eu am preferat sa raman onest si sa respect regula uninominalului", a completat actorul.

In februarie 2010, conducerea PNL Pitesti a anuntat ca l-a exclus din partid, in timp ce Florin Calinescu afirma ca si-a dat demisia inca din decembrie 2008.

Afacerile

Pro Optica SA, companie detinuta de Florin Calinescu, a castigat in toamna lui 2008 doua contracte de 26 de milioane de lei pentru livrarea unor dispozitive optice Ministerului Apararii Nationale, condus de liberalul Teodor Melescanu.

  Imediat dupa semnarea contractelor, Calinescu si-a anuntat candidatura din partea PNL si a sustinut ca nu exista niciun fel de legatura intre cele doua evenimente, pentru ca firma exista si are contracte de peste opt ani.  

Calinescu a intrat in afaceri si pe piata vinului, prin achizitionarea unui pachet de 51% din actiunile firmei Fulmed din Medias.  

Firma la care Calinescu a devenit actionar majoritar are circa 200 de hectare de vita-de-vie in apropiere de Medias si se ocupa atat de producerea, cat si de imbutelierea si distributia vinului.

Familia

Florin Calinescu a fost casatorit timp de 27 de ani cu actrita Ana-Maria Calinescu, care a murit in 2005, din cauza unui cancer la gat. Cei doi au impreuna doi fii, Luca si Petru, care studiaza in Marea Britanie.

Petru a studiat la scoala lui sir Paul McCartney din Anglia si Luca Filip, care va pasi pe urmele tatalui sau, a studiat teatrul si cinematografia.

“Poate, prin baietii mei, o sa-mi indeplinesc si eu visul de a ajunge la Hollywood sau sa scot un milion de discuri. Mi-ar placea ca, peste vreo 3-4 ani, sa prezint emisiuni alaturi de baietii mei!”, spune Calinescu.

Link-uri utile:

Florin Calinescu
Florin Calinescu

Data nasterii: 29 aprilie 1956, Timisoara

Cariera:  actor, realizator TV, director de teatru, om de afaceri

Evenimente importante:  - candidat PNL la Senat in 2008, a pierdut

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Florin Calinescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.