Ati luat-o razna cu totii? (Opinii)

Sambata, 24 August 2013, ora 12:40
9305 citiri
Ati luat-o razna cu totii? (Opinii)

Vreti paine? Luati circ! Luati inmormantarea lui Cioaba, taica! N-am mai vazut un delir de genul asta la televizor de multa vreme incoace, nici macar la anuntul mortii. Asa zic de fiecare data, insa de fiecare data televiziunile de stiri se autodepasesc in a face tambalau.

Dintre toate, doar Realitatea TV si Digi 24 au tratat subiectul mai decent, putin, nu cu o avalansa sufocanta de "Breaking news"-uri aiuritoare, cu galben, pe cele mai mici prostii. Motiv pentru care mi-au castigat respectul - precum si al multor oameni cu scaun la cap - dar au pierdut audienta.

In schimb, cred ca Romania TV a batut recordul la burtiere galbene despre Cioaba. Inclusiv, culmea culmilor, una in care anunta ca Vadim il plange pe Cioaba. Vadim, adica acela care a intretinut cele mai sinistre si periculoase idei impotriva comunitatii rrome, in anii '90. Om in textele caruia a fi tigan era o acuzatie grava.

Revenind la televiziuni, interesant e cum se promoveaza si cum publicul musca - era sa zic haleste - toata povestea asta cu rromi, cu regi si cu morti. Lipseste sexul din acest cocktail tabloid, dar va aparea si el, cel putin sub forma vreunui presupus copil nelegitim al lui Cioaba. Ce a prins insa cel mai tare a fost ideea de "rege".

Nu mai spunem ca sunt inca 4-5 regi autoproclamati ai rromilor, printre care si unul pe care-l cheama, regal, Ferdinand, dar intrebati cati dintre romii din tara asta ii considera regi pe fratii Cioaba.

De fapt, rromii traiesc in comunitati relativ mici, inchise, traditionale, cu sefi locali, denumiti bulibase. Credeti ca rudarii din nu-stiu-ce parte a tarii se considera foarte legati de gaborii (tiganii aceia cu palarii mari) care de multe ori vorbesc maghiara? Nu prea. Rromii n-au avut regi, nici imparati, ca era sa-l uit pe Iulian. Poate mai apare si vreun padisah sau vreu mare han al rromilor.

Si poate ca megalomania, dorinta asta de stralucire, provine din faptul ca primul rege Cioaba, cel mort in anii '90, si Iulian, s-au nascut la cort, la 100 de metri unul de altul, in orasul Targu Carbunesti. Cu vreo 12 ani de locuit in Targu Carbunesti la activ, va spun sigur ca nu se simte nicio influenta regala sau imperiala printre rromii de aici si nici alte reminiscente medievale, cu exceptia catorva turniruri de alergat cu sabiile unul dupa altul, pe care le organizeaza o data la cativa ani. Ba chiar, spre imensa mea rusine, habar nu aveam ca am onoarea de a calca aceleasi pamanturi batute altadata de cei doi stapanitori.

Adevaratii regi ai tiganilor

Apropo de asta, deputatul PSD Madalin Voicu a dezvaluit cum a devenit "regala" familia Cioaba, la inceputul anilor '90 - consilierii presedintelui de atunci, Ion Iliescu, au considerat ca pentru a arunca in derizoriu ideea de regalitate si a-l ridiculiza pe regele Mihai ar trebui sa "produca" un asemenea rege. Si a aparut Cioaba. Astfel, regele Mihai devenea banal, trivializat de o putere care atunci inca mai vorbea in termeni de "rege, intelectuali, Occident egal jefuitori, nebuni periculosi, droguri". Pac-pac!

Doar ca acum nu mai suntem in negura anilor '90, dar, chiar si asa, am preluat si transformat manipularea de atunci, iar presa a transformat-o in adevar, in spectacol. A legitimat-o.

Dincolo de asta, ceea ce se ghiceste si mai profund in ceea ce fac televiziunile e faptul ca trateaza minoritatea rroma ca pe o sursa de circ, de curiozitate, o bizarerie medievala. De fapt, fac ceea ce stiu ca ar placea majoritatii membrilor din majoritatea etnica.

Ar trebui sa ne dea de gandit asta. In primul rand despre noi.

Citeste si:
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funția din care a fost înlocuit era...
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...