Florin Cîțu, acuzații subtile la adresa lui Ciolacu: „Cineva nu s-a gândit foarte bine”

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 12:28
2562 citiri
Florin Cîțu, acuzații subtile la adresa lui Ciolacu: „Cineva nu s-a gândit foarte bine”

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat marţi, 25 ianuarie, la Parlament, legat de anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu, privind reglementarea pieţei energiei şi a gazelor naturale, de la 1 aprilie, că nu prea vede sensul de a reglementa după 1 aprilie, când vine vara şi consumul este mult mai mic.

”Mă gândesc la ceea ce a apărut în spaţiul public, că se încearcă o reglementare după 1 aprilie. Acum aş putea spune că eu am venit cu ideea de a reglementa piaţa şi era pentru preţul de acum. Nu prea văd sensul de a reglementa după 1 aprilie, când intrăm în vară, pentru şase luni de zile, iar după octombrie, vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a spus preşedintele PNL.

Florin Cîţu a precizat că, ”dacă vrem să venim cu o soluţie, să ne gândim ce vom face iarna viitoare, pentrucă la vară ştim foarte bine, consumul scade”.

"Eu nu cred că cineva s-a gândit foare bine, soluţia pe care o propusesem noi era pentru aceste luni de iarnă, să reglementăm piaţa. ANRE s-a opus, şi am venit cu cealaltă variantă pe care o avem acum”, a mai afirmat preşedintele PNL.

Florin Cîţu s-a referit şi la amenzile pe care le riscă furnizorii care nu respectă legislaţia, cu care coaliţia a ajuns la un acord, luni seară.

”Aici, cred că nu amenzile rezolvă problema, ci deschiderea pieţei. Ce am învăţat noi, în ăştia 30 de ani, acolo ne-am permis să avem o piaţă liberă, cu cât ai mai mulţi jucători pe piaţă cu atât scad preţurile şi nu ai astfel de situaţii. Când piaţa este suprareglementată şi totul este ţinut în frâu de reglementator, atunci apar astfel de situaţii, de sincope. Eu aş merge în partea cealaltă, dacă vrem cu adevărat o piaţă liberă şi preţuri scăzute, trebuie să găsim soluţii pentru a face piaţa mai permisivă, prin investiţii, e adevărat, prin reducerea de bariere”, a afirmat el.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirma, săptămâna trecută, că susţine reglementarea preţurilor la energie pentru jumătate de an, lucru care s-a întâmplat şi în alte state europene.

”Ce va face de la 1 aprilie încolo, eu rămânând la părerea că va trebui să venim cu o reglementare a preţurilor pentru şase luni, lucru care s-a mai întâmplat în Europa. Sunt vreo 15 state europene care în momentul acesta au preţul reglementat", a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Prahova.

Liderii PSD, PNL şi UDMR reuniţi luni, într-o nouă şedinţă a coaliţiei în format online, au discutat pe tema Ordonanţei privind măsurile din energie şi au convenit cu privire la nivelul amenzilor în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Surse din coaliţie afirmă că nivelul acestor amenzi ar urma să ajungă până la 200.000 de lei.

Ordonanţa privind măsurile din energie a fost pusă deja în consultare publică şi ar urma să fie adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta.

Citeste si:
Liberalii critică PSD pe subiectul deducerii fiscale: „O măsură populistă”
Liberalii critică PSD pe subiectul deducerii fiscale: „O măsură populistă”
Coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce PSD a adus în discuție modificarea sistemului de taxare și introducerea impozitării progresive. Mai mulți liberali, printre...
Iohannis, către antreprenori: "Situaţia actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependenţe energetice critice faţă de Rusia"
Iohannis, către antreprenori: "Situaţia actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependenţe energetice critice faţă de Rusia"
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 18 mai, un mesaj în cadrul celei de-a X-a ediţii a Romanian Business Leaders Summit. Şeful statului a apreciat că perioada pe care...