Citu: Bancile lucreaza la un mecanism pe termen lung, regulamentul BNR trebuie schimbat. Pana la un milion de oameni ar putea intra in somaj

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 09:12
4640 citiri
Citu: Bancile lucreaza la un mecanism pe termen lung, regulamentul BNR trebuie schimbat. Pana la un milion de oameni ar putea intra in somaj

Bancile comerciale din Romania lucreaza la un mecanism pentru conditii mai relaxate fata de clienti, care sa fie aplicat pe termen mai lung, dar in acelasi timp trebuie schimbat si regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine ministrul Finantelor, Florin Citu.

"Am vorbit recent cu bancile. Se lucreaza la un mecanism. Se pregatesc nu doar pentru o perioada de o luna-doua, cred ca se gandesc la un mecanism care sa fie pe o perioada mai lunga.

Aici trebuie schimbat putin regulamentul Bancii Nationale, pentru ca dupa doua luni de zile, daca nu se plateste o rata, stiti foarte bine ca apar anumite costuri pentru banci, deoarece vor fi clasificate ca si credite neperformante si atunci trebuie adus capital.

Conditiile trebuie relaxate si sigur se va gasi o solutie in perioada urmatoare. O reglementare se schimba, iar bancile vor sa faca un lucru bun si care sa se intinda pe o perioada mai lunga, nu doar pentru o luna de zile", a afirmat Citu, marti seara, la Digi24.

In acelasi context, ministrul a punctat ca in perioada urmatoare va fi reintrodusa in sistem lichiditate de 10 miliarde de lei din TVA, iar informatizarea Fiscului va continua.

"Din partea noastra, nu vor exista probleme, fragmentari. Vom reintroduce lichiditate in sistem si aici este vorba de 10 miliarde de lei din TVA. ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala - n.red.) are un mod mai relaxat, in aceasta perioada. Nu incurajam evaziunea fiscala, dar putem sa facem controale si de la distanta. Vom folosi aceasta perioada si pentru informatizarea ANAF", a spus oficialul.

Acesta a precizat, totodata, in legatura cu impozitul pe proprietati, ca decizia se afla la autoritatile locale.

"Deocamdata nu am luat o decizie cu privire la impozitul pe proprietati. Mai avem de luat cateva decizii pentru taxe vamale. Ne uitam la importul de materiale si medicamente, pentru sanatate, sa facem acest lucru sa fie mai rapid.

Pentru impozitele pe cladiri, decizia este la autoritatile locale. Vom discuta cu autoritatile locale, dar decizia este acolo. Am facut unele calcule, chiar pana la un milion de oameni care o sa intre in somaj, dar sper sa nu se ajunga acolo.

Avem facilitati si pentru companii sa retina oamenii, acolo unde pot face asta, sa-i scutim de plata impozitelor. Avem linii de credit pentru companii pentru a se putea retehnologiza.

Exista un caz in Romania de companie care a achizitionat un utilaj cu care va face masti si in perioada urmatoare vom produce masti in Romania. Este o companie privata pe care o vom ajuta in perioada urmatoare tot cu o linie de credit sa faca masti cat mai multe in Romania", a mentionat ministrul

Urmareste LIVE cele mai noi informatii si masuri luate in lupta impotriva coronavirusului in Romania si lume

Dupa ce a adoptat mai multe masuri privind sistemul sanitar, Guvernul se pregateste sa ia in sedinta de miercuri si o serie de decizii pentru sprijinirea economiei nationale, in contextul de pandemie.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....