Citu: Economia va avea o scadere, dar va avea o revenire la fel de puternica

Joi, 07 Mai 2020, ora 23:06
4135 citiri
Citu: Economia va avea o scadere, dar va avea o revenire la fel de puternica

Ministrul de Finante, Florin Citu, spune ca plata pensiilor si a salariilor va depinde de executia bugetara si ca pana acum, cu toate criticile opozitiei, s-a reusit plata salariilor si pensiilor, chiar inainte de termen.

O reevaluare a cheltuielilor bugetare se va face la jumatatea anului si tot atunci va exista o imagine corecta a administrarii banilor publici, mai spune ministrul.

Florin Citu a declarat ca pentru luna aprilie cifrele sunt unele optimiste, ca incasarile sunt mari, dar si ca deficitul bugetar este dublu.

"Cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decat ne asteptam, incasarile sunt mai mari, dar deficitul este dublu. Cheltuielile au crescut foarte mult. Nu doar plata pensiilor si salariilor depinde de executia bugetara. De aceea urmarim in fiecare luna executia bugetara.

Pana acum, cu toate criticile, am reusit sa platim pensiile, salariile, ajutoarele sociale, la timp, unele chiar mai devreme. Am reusit sa ne imprumutam si asta este o performanta, sa ne imprumutam mai ieftin cu un punct procentual decat s-a imprumutat PSD.

Vom merge pe aceeasi strategie, o sa fim precauti in administrarea finantelor publice si vom directiona banii publici acolo unde avem randament. In prima parte banii au fost directionati catre toate sectoarele, in faza a doua directionam acolo unde este randament", a declarat Florin Citu, joi seara, la Realitatea Plus.

Ministrul de Finante este optimist si spune ca, desi economia va inregistra o scadere, aceasta va avea o revenire la fel de puternica.

"Scenariile arata si riscurile aferente. In spatiul public au fost vehiculate multe scenarii in ce priveste cresterea economica, deficitul european. Suntem de acord ca economia va avea o scadere, dar va avea o revenire la fel de puternica.

Suntem atentionati ca o crestere brusca a cheltuielilor ar dezechilibra puternic si poate pe termen lung finantele Romaniei, de aceea suntem atenti. Vom face reevaluarea cheltuielilor bugetare la jumatatea anului cand vom avea o imagine corecta a administrarii banilor. Atunci vom lua decizia optima, vom lua cea mai buna decizie pentru cetateni si pentru finantele publice.

Nu e vorba doar despre pensii, ci despre toate cheltuielile. Este foarte usor sa promiti pe hartie. Doar pentru pensii anul acesta inseamna un surplus de 10 miliarde de lei, anul viitor 30 miliarde. Vrem sa ne asiguram ca orice crestere facem, putem sa platim si anul viitor si peste un an si peste 2-3 ani", a mai spus Citu.

Ministrul a afirmat ca investitiile sunt cele mai importante, iar aceasta este reteta pentru cresterea economica.

"Singura reteta care functioneaza este sa investesti. Suntem primul guvern, dupa foarte mult timp, care a pus bani la transporturi, sanatate si invatamant la rectificarea bugetara. Am lasat bani la investitii si in continuare vom creste resursele pentru investitii", a mai spus Florin Citu.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...