Citu explica de ce imprumuta Ministerul de Finante 5 miliarde de lei in februarie

Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 14:09
9101 citiri
Citu explica de ce imprumuta Ministerul de Finante 5 miliarde de lei in februarie
Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul de Finante, Florin Citu, explica de ce institutia pe care o conduce trebuie sa se imprumute in luna februarie cu 5 miliarde de lei.

Astfel, spune Florin Citu, exista doua motive: deficitul bugetar estimat pentru acest an si plata imprumuturilor care vin la scadenta din anii anteriori.

"Transparenta 100%! In luna februarie MF a anuntat ca are in plan sa imprumute 5 miliarde lei. Bineinteles este vorba de o tinta. Totul depinde de conditiile pietei iar suma finala poate sa fie mai mare sau mai mica.

Dar de ce trebuie sa se imprumute MF? Doua motive:

- deficitul bugetar ESTIMAT pentru acest an

- plata imprumuturilor care vin la scadenta din anii anteriori.

De aceea eu doresc surplus la buget. Sa platesc imprumturile facute de socialisti din surplus si sa nu fie nevoie sa ma imprumut din nou. Lucrurile sunt simple si ma mira ca exista confuzie si nu doar la socialisti", a scris Florin Citu pe Facebook.

Ministrul de Finante explica si cum s-a ajuns in situatia in care este nevoie de aceste imprumuturi, acuzandu-i pe social democrati ca sunt incompetenti si iresponsabili.

"Cum am ajuns aici? Foarte simplu. Socialistii de la PSD sunt incompeteneti, iresponsabili si interesati doar de buzunarul propriu, nu de sanatatea economiei.

Au trecut prin parlament doua legi cu impact bugetar negativ major - fara sursa de finantare, legea salarizarii si legea pensiilor", subliniaza ministrul.

Florin Citu detaliaza apoi si la ce sunt folositi, in fiecare luna, banii luati din aceste imprumuturi.

"In fiecare luna de la buget se platesc:

- aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii si ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votata de PSD anul trecut inseamna ca in fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luati de undeva- PSD nu a indicat sursa de finantare.

- aproximativ 9 miliarde lei salarii in sectorul bugetar. Si aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursa de finantare.

- aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente si bunuri si servicii

- aproximativ 1 miliarde de lei pentru subventii agricultura in avans.

Mai sunt si alte cheltuieli dar acestea sunt majore", afirma Florin Citu.

Ministrul de Finante mai spune ca imprumuturile pe care le face nu sunt secrete si ca a anuntat de la inceputul anului necesarul de finantare pentru 2020.

"Se vede clar ca avem 4.5 miliarde lei fara acoperire si banii trebuie luati de undeva. PSD cand a trecut legile prin Parlament le-a lasat fara sursa de finantare - subminarea economiei nationale?

Nu exista secrete aici. Anunt la inceput de an necesarul de finantare pentru tot anul. La inceput de luna tinta pentru luna respectiva. Pietele stiu cand incerc sa imprumut de pe piata locala.

Ce fac eu diferit? Tintesc surplus bugetar pe termen mediu. Pietele au incredere si ne premiaza cu dobanzi mai mici. DOAR asa pot sa reduc datoria publica si implicit sumele imprumutate. Deja am inceput cu un deficit mai mic in 2020", a mai afirmat Florin Citu.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#Ministerul Finante imprumut februarie, #Florin Citu imprumut , #ministrul Finantelor