Citu: Saptamana viitoare vor fi publicate normele de aplicare ale OUG care amana ratele

Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:50
3792 citiri
Citu: Saptamana viitoare vor fi publicate normele de aplicare ale OUG care amana ratele
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, vineri, ca, daca este nevoie, va fi prelungita perioada pentru cererile de suspendare a ratelor si dupa perioada starii de urgenta. El a mai spus ca normele de aplicare la ordonanta care suspenda plata ratelor la credite pe o perioada de noua luni vor fi anuntate luni sau joia viitoare.

Florin Citu a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook ca aceasta ordonanta este unica in Europa, referindu-se la toti debitorii si la toate tipurile de credit.

"In primul rand aceasta ordonanta este unica in Europa pentru ca se refera la toti debitorii, persoane fizice si persoane juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am facut nicio discriminare. In al doilea rand vreau sa repet faptul ca se aplica suspendarea pe o perioada de pana la noua luni, deci intre 1 si 9 luni. Sunt mai multe tari care o fac de o luna, trei luni samd", a spus ministrul Finantelor.

El a mai anuntat ca normele de aplicare vor fi anuntate luni sau joia viitoare si ca daca este nevoie va fi prelungita perioada pentru cererile de suspendare si dupa starea de urgenta.

"Normele de aplicare vom veni cu ele foarte rapid, luni sper, in sedinta de guvern, daca nu, joi ca sa le avem si sa putem sa pornim. Am vazut ca lumea este ingrijorata de faptul ca mai sunt doua sau trei saptamani pana la sfarsitul perioadei starii de urgenta. Va spun de ce acum ca daca este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare si dupa perioada starii de urgenta. Deci vom vedea cum evolueaza lucrurile, nu va ingrijorati putem sa extindem aceasta perioada", a explicat Florin Citu.

El a mai spus ca si bancile pierd in aceasta perioada deoarece comisioanele pe durata suspendarii ratelor sunt sustinute de sistemul financiar-bancar.

"Al treilea lucru, o acuzatie pe care tot o aud, ca bancile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodata in sistemul financiar-bancar. In ordonanta nu scrie nimic de comisioane, comisioanele sunt sustinute pe toata perioada de sistemul financiar bancar, iar faptul ca bancile nu primesc aceste rate pentru aceasta perioada inseamna ca trebuie sa finanteze din piata cu dobanda si acea dobanda este sustinuta tot de banci. Nu exista nimic in aceasta ordonanta despre aceste costuri", a precizat Citu.

Ministrul a mai spus ca daca din ianuarie 2021 mai trebuie sustinut cineva, atunci Guvernul va interveni si o va face.

"Cred ca in acest moment cel mai important este sa avem grija de oameni si de romani, sa ne concentram pe ceea ce facem pentru aceasta perioada. Asta inseamna ca avem pentru aceasta perioada somaj tehnic, oamenii stau acasa linistiti si primesc somaj tehnic, iar pentru rate, pana la noua luni de zile, pot sa stea linistiti. Ce se va intampla dupa ce trece perioada aceasta, din ianuarie 2021 vom vedea atunci si daca este nevoie vom interveni atunci sa sustinem pe cine trebuie sa sustinem. In acest moment este foarte important sa ne concentram pe sanatatea oamenilor si de aceea am venit cu aceste masuri", a mai spus ministrul Finantelor.

Plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni. Cine beneficiaza de aceasta masura

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Citu OUG amanare rate banca, #OUG amanare rate banca , #ministrul Finantelor