Ministrul Finantelor: Daca nu se intampla altceva pana atunci, cred ca 90% se vor deschide mall-urile din 15 iunie

Duminica, 07 Iunie 2020, ora 17:13
4508 citiri
Ministrul Finantelor: Daca nu se intampla altceva pana atunci, cred ca 90% se vor deschide mall-urile din 15 iunie
Foto: Hepta.ro

Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine ca din 15 iunie se vor putea deschide mall-urile, daca se confirma trendul descrescator al cazurilor de coronavirus, aceasta masura de relaxare fiind importanta pentru economie.

"In ceea ce priveste masurile de relaxare, noi nu am inchis niciodata toata economia. Constructiile, investitiile in infrastructura au functionat, tot ce a fost santier a functionat in aceasta perioada, chiar si in perioada de stare de urgenta, dupa aceea am relaxat conditiile in ordine inversa de cum au fost impuse si urmeaza, daca se confirma acest trend descrescator ar cazurilor (de coronavirus n.r.), mall-urile, consumul.

In aceasta perioada consumul online a crescut foarte mult, unii oameni au invatat sa foloseasca consumul online de nevoie, dar o parte importanta a consumului se face prin mall-uri si cred ca aceasta este urmatoarea relaxare.

Din punctul meu de vedere este important sa se asigure conditiile de transport, astfel incat transportul de marfuri sa se faca fara restrictii, pentru ca inseamna si costuri mai reduse de productie, dar aici depinde si de alte piete. Daca nu se intampla altceva pana atunci, cred ca 90% se vor deschide mall-urile din 15 iunie", a precizat Florin Citu, la Digi 24.

Intrebat daca este atat de importanta zona mall-urilor pentru economia romaneasca, seful de la Finante a confirmat ca este importanta pe termen scurt, deoarece "oamenii trebuie sa iasa din casa, dupa ce merg la birou, ca sa poata sa socializeze", fiind si un factor de natura psihologica.

"In acelasi timp este important in economia romaneasca (...) ca statul sa investeasca. Anul acesta am avut in buget aproape 50 de miliarde (de lei n.r.) alocati catre investitii, am crescut la rectificarea bugetara banii alocati in continuare investitiilor si o vom face si in urmatoarea perioada.

Este schimbarea de paradigma despre care am vorbit inainte de criza: un guvern liberal va veni si va pune accent pe investitii. Rectificarea bugetara din luna aprilie este prima rectificare bugetara pe care mi-o aduc eu aminte in care banii nu au fost luati de la Transporturi, Sanatate, Educatie si dusi catre salarii sau alte cheltuieli catre baroni locali si au crescut cheltuielile catre investitii", a adaugat seful de la Finante.

Potrivit sursei citate, totalitatea masurilor fiscale luate in aceasta perioada si care expira la finele lunii iunie inseamna 15 miliarde de lei ramase la companii, prin anulari de taxe, bonificatii, scuturi si reesalonari de taxe.

"In aceasta perioada provocarea a fost sa faci rost de bani, sa platesti cheltuielile curente, dar in acelasi timp sa nu omori nici economia, iar cifrele de pana acum arata ca a fost un succes", a adaugat ministrul Finantelor.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Florin Citu Finante, #deschidere mall , #ministrul Finantelor
Comentarii