De ce preferă liberalii o alianță cu PSD. Ce negocieri poartă acum PNL-ul cu Marcel Ciolacu ANALIZĂ

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 10:57
9951 citiri
De ce preferă liberalii o alianță cu PSD. Ce negocieri poartă acum PNL-ul cu Marcel Ciolacu ANALIZĂ
PSD, din inamicul poporului în partener de guvernare FOTO Hepta

PNL şi PSD au discutat, joi seară, timp de aproape trei ore, o variantă de înţelegere între cele două partide, care să ducă la formarea unei majorităţi pentru învestirea unui guvern cu puteri depline, principalele aspecte la care s-a ajuns de principiu la un acord fiind nevoia unei guvernari de cel puţin două legislaturi, pentru a duce la bun sfârşit reformele din PNRR şi Anghel Saligny, iar matematic, PNL şi PSD au cele mai multe voturi în Legislativ.

De ce PNL ar prefera mai degrabă o guvernare cu PSD decât cu USR

În privinţa guvernării cu PSD, liberalii analizează, dincolo de pierderea de imagine pentru că bat palma cu partidul pe care l-au criticat la alegeri, avantajele unei majorităţi mai mult decât stabile în Parlament, cu ajutorul căreia s-ar putea face inclusiv reforma constituţională.

Calculele din parlament arată că, în prezent, o majoritate PNL-USR-UDMR, la care s-ar adăuga parlamentarii lui Ludovic Orban, ar strânge 243 de voturi. PNL are în prezent 117 parlamentari, USR - 80 de parlamentari şi UDMR, 29 de parlamentari, în timp ce 17 parlamentari sunt dezafiliaţi grupului PNL, dar ar susţine varianta unui guvern în formula fostei coaliţii, însă fără Florin Cîţu premier şi cel mai probabil cu pretenţii în privinţa susţinerii noului Executiv în parlament.

Cu minorităţile, care au 18 parlamentari, s-ar ajunge la 261 de voturi pentru formula PNL-USR-UDMR, deci 27 de voturi peste necesarul de 234 pentru a trece Guvernul. Este o majoritate instabilă, ţinând cont că nu există o garanţie nici din partea tuturor parlamentarilor minorităţilor privind susţinerea acestui guvern.

Majoritatea PNL cu PSD, în eventualitatea unui acord între cele două partide ar strânge 274 de voturi, deci cu 40 de voturi mai mult decât necesarul pentru învestirea Guvernului, care este de 234 de voturi. PSD are 157 de parlamentari, iar PNL 117.

Dacă adăugăm şi UDMR şi minorităţile, se ajunge la o majoritate de 321 de voturi, mai mult decât confortabilă pentru a adopta proiectele de lege şi cel mai important, pentru a trece Guvernul.

O afirmaţie a prim-vicepreşedintelui PNL Gheorghe Flutur, la ultima şedinţă a PNL, comform căreia trebuie ales răul cel mai mic, ar putea fi explicaţia deciziei PNL de a merge cu social-democraţii într-o guvernare.

Astfel, aflaţi în cadere liberă în sondaje, liberalii speră ca, prin cooptarea PSD în Guvern, să stopeze ascensiunea acestui partid, care va contabiliza toate măsurile nepopulare ce se vor lua în criză. Un USR rămas în Opoziţie nu îi încurcă la fel de mult pe liberali, pentru că aceştia nu au un potenţial atât de mare de creştere, spun sursele liberale, astfel încât să îi îngrijoreze.

Printr-o astfel de decizie, PNL speră să se pună capăt unei crize politice în care partidul este principalul pierzător şi cel care încasează toate criticile şi, pe plan mediu şi lung, speră să scape de un opozant extrem de vocal, şi anume PSD, care nu va mai avea motive să îi atace, pentru că vor face parte din guvernare.

Negocierile dintre PNL și PSD

Pentru a găsi un punct de echilibru într-un astfel de Executiv PNL-PSD, s-a vorbit despre rotaţia premierilor, la doi ani, iar primul ar putea fi Nicolae Ciucă, văzut mai degrabă ca un tehnocrat decât un membru de partid, au precizat surse politice pentru News.ro.

Potrivit surselor, social-democraţii au multe nemulţumiri legate de programul de guvernare anunţat de PNL, în principal în privinţa reformelor salariilor şi pensiilor, despre care afirmă că nu respectă legislaţia adoptată în trecut de guvernările social-democrate, şi introducerea de noi taxe. S-a stabilit, de principiu, că în perioada următoare întreaga guvernare se va concentra pe rezolvarea crizelor actuale, din energie şi sănătate, şi mai apoi se vor deschide subiectele sensibile.

Marcel Ciolacu a anunţat deja că va lucra în acest week-end, cu specialiştii din partid, pentru a finaliza un program de guvernare care să fie acceptat şi de PNL.

Liberalii, în schimb, speră că PSD va fi de acord cu premier liberal, varianta Nicolae Ciucă fiind mai agreată de social-democraţi decât cea a unui alt lider din PNL, acesta fiind perceput mai degrabă ca un tehnocrat. În plus, actuala criză politică ar putea fi o explicaţie rezonabilă privind alegerea lui Ciucă, mai ales pentru PSD. Social-democraţii cer, în schimb, ministere de forţă, avizatoare, precum Finanţele, Economia, Munca, unde pot implementa proiectele lor cu impact social.

Primele nume de miniștri discutate în PSD

Liderii PSD au pus pe masă mai multe variante de împărțire a funcțiilor într-o guvernare cu PNL. Social-democrații vor merge la Cotroceni cu propunerea ca Marcel Ciolacu să fie desemnat prim-ministru, în condițiile în care PSD este cel mai mare partid parlamentar.

În cazul în care președintele Klaus Iohannis îl va desemna premier pe Marcel Ciolacu, liderii PSD i-au propus lui Florin Cîțu să fie vicepremier și ministru de Finanțe. “Să fim realiști, sunt slabe șanse ca Iohannis să pună premier PSD. Noi ne așteptăm ca președintele să insiste cu Ciucă”, susține unul dintre vicepreședinții PSD.

În cazul în care președintele Klaus Iohannis îl va desemna premier pe Nicolae Ciucă, PSD va avea vicepremierul și Ministerul de Finanțe. Favorit pentru această funcție ar fi Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. De asemenea, Dîncu ar putea prelua și Ministerul Culturii. La Ministerul de Finanțe, a fost discutat un singur nume în partid: viceguvernatorul BNR Leonard Badea.

Dacă guvernul va fi condus de Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu va prelua șefia Camerei Deputaților, în timp ce Florin Cîțu va fi președintele Senatului, al doilea om în stat. Actualul președinte interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, este favorit pentru Ministerul Transporturilor, susțin sursele citate.

Pe lângă Finanțe, Transporturi și Cultură, PSD își dorește ministerul Muncii, pentru Gabriela Firea, ministerul Sănătății, pentru Alexandru Rafila, și ministerul Agriculturii, pentru Paul Stănescu.

Eveniment Quarterly Report

Cătălin Drulă, atac dur după arestarea baronului Dumitru Buzatu: ”Toți oamenii PSD sunt pe drojdie”
Cătălin Drulă, atac dur după arestarea baronului Dumitru Buzatu: ”Toți oamenii PSD sunt pe drojdie”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat duminică, 24 septembrie, că PSD vrea să crească taxele pentru că ”toți oamenii din partid sunt pe drodjie” și clientela are nevoie de bani....
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, la recepţia oferită de Joe şi Jill Biden, cu ocazia Adunării Generale a ONU
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, la recepţia oferită de Joe şi Jill Biden, cu ocazia Adunării Generale a ONU
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au participat la recepţia pentru liderii de stat oferită de Preşedintele SUA, Joe Biden şi de Prima Doamnă Jill Biden, cu ocazia...
#alianta PSD PNL, #Klaus Iohannis, #Marcel Ciolacu PSD, #Florin Citu, #UDMR , #PNL
Comentarii