Citu: Dancila a prezentat date economice neoficiale. In alte tari aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare

Marti, 24 Iulie 2018, ora 09:43
12902 citiri
Citu: Dancila a prezentat date economice neoficiale. In alte tari aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Senatorul PNL Florin Citu sustine ca premierul Viorica Dancila a incalcat legea, luni, la bilantul de 6 luni al Guvernului, prezentand date economice care nu au fost facute publice oficial, fapta care in alte tari se pedepseste cu inchisoarea.

Asta in cazul in care, afirma Citu, premierul Dancila nu a mintit si a inventat cifre.

"Viorica Dancila, din pozitia de prim-ministru, prezinta date care inca nu au fost publicate oficial. Avem doua variante aici. Datele sunt cele corecte si atunci Viorica Dancila incalca legea. Sau premierul minte si inventeaza cifre", scrie Florin Citu pe Facebook.

El prezinta trei exemple:

"Investitiile straine directe. Nu exista date pentru primele 6 luni. Sunt publicate oficial in jur de 14 august de BNR. Orice oficial (in special ministru) publica date care nu sunt oficiale trebuie sa raspunda penal pentru incalcarea legii.

Rata somajului. La fel. Datele oficiale cele mai recente sunt pentru luna mai. Pe langa faptul ca incalca legea prin publicarea unor date inainte de termen, premierul Dancila mai si minte. In 2018, rata somajului a crescut si a ajuns la 4,6%, nu a scazut.

Veniturile la buget, la fel, sunt publice doar pentru primele 5 luni. Premierul Dancila prezinta veniturile pentru primele 6 luni. O incalcare flagranta a legii pentru ca daca nu minte si acestea sunt cifrele inseamna ca poate oricand sa le ofere si altora, inainte sa fie publice si astfel sa profite personal".

Iata bilantul facut de Dancila

Senatorul PNL afirma ca, in tari civilizate, prezentarea de informatii economice care nu sunt inca oficiale se pedepseste cu inchisoarea.

"Pentru difuzarea de informatii economice care nu sunt inca oficiale, credeti ca ar trebui sa-i facem plangere penala premierului Viorica Dancila? Sau credeti ca institutiile statului se vor autosesiza pentru incalcarea legii? In tarile civilizate, unde nu sunt invitati niciodata PSD-istii (lui Dragnea ii iau si viza oricum), prezentarea datelor economice inainte ca acestea sa fie oficiale se pedepseste, chiar cu inchisoarea.

Oare cati dintre prietenii PSD-istilor au acces la aceste date si le folosesc in interes personal inainte ca aceste date sa fie publice?", subliniaza Florin Citu.

Totodata, spune senatorul PNL, Viorica Dancila trebuie sa explice cum a facut rost de aceste date.

"Viorica Dancila ar fi trebuit sa consulte doua documente. In primul rand, legea raspunderii ministeriale, 115/1999, in special art 8. In al doilea rand "European Statistics Code of Practice", in special capitolul despre confidentialitatea datelor. De acolo poate afla si ce pedeapsa risca domnia sa dar si cei care i-au dat datele inainte ca acestea sa fie publice.

Premierul Dancila trebuie sa explice cum a facut rost de aceste informatii si de la cine. Dar mai ales trebuie sa le explice celor de la Eurostat (poate si DIICOT?) . Pentru mine nu exista un moment T-zero si eu personal nu doresc sa fac pace cu PSD!", conchide Florin Citu.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Viorica Dancila date economice neoficiale, #Viorica Dancila bilant Guvern , #PNL