Bilantul celor 9 luni de guvernare PSD-ALDE: Au crescut preturile, dobanzile, euro, investitiile au fost omorate

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 20:09
9908 citiri
Bilantul celor 9 luni de guvernare PSD-ALDE: Au crescut preturile, dobanzile, euro, investitiile au fost omorate
Foto: arhiva Hepta.ro

Vicepresedintele PNL Florin Catu a publicat duminica seara o evaluare a starii economiei romanesti dupa noua luni de cand PSD a preluat puterea, aratand ca principalele rezultate ale politicilor guvernamentale sunt cresterea preturilor si a dobazilor, devalorizarea leului sau taierea drastica a banilor de la investitii.

"In 9 luni de zile, Guvernul PSD a distrus structura bugetului, a omorat investitiile si potentialul de crestere si, mai ales, a scos Romania cu un picior din UE (...) Implementarea programului de guvernare Dragnea - Valcov a adancit dezechilibrele macroeconomice. Cresterea economica, bazata in totalitate pe consum, isi arata deja costurile.

Cresc preturile, dobanzile, euro si dolarul fata de leu, deficitul bugetar, deficitul comercial, deficitul de cont curent si datoria publica. In acest context, contributia investitiilor la cresterea economica este zero", isi incepe Florin Citu raportul de 16 pagini in care analizeaza starea economiei romanesti dupa noua luni de guvernare PSD.

El spune ca majorarile salariale, dar mai ales promisiunile din legea salarizarii unitare, au creat asteptari exagerate in randul angajatilor din sectorul public, care pe baza acestor promisiuni au inceput sa consume apeland in special la credite de consum.

"In acest context, consumul a explodat. Totusi, exista un efect negativ major. Investitiile s-au prabusit atat in sectorul public, cat si in cel privat. In sectorul privat, antreprenorii au pus frana investitiilor datorita problemelor de pe piata fortei de munca. In sectorul public, investitiile au fost taiate masiv pentru a face loc cresterilor salariale. In primele 6 luni ale lui 2017 economia a crescut doar datorira consumului. Investitiile nu au contribuit cu nimic", explica liberalul.

Citu arata ca veniturile fiscale sunt cu 1,1 puncte procentuale din PIB mai mici relativ la perioada similara a anului 2016 (13,5% in 2016 fata de 12,4% in 2017).

Vicepresedintele PNL mai explica faptul ca evolutia foarte proasta a veniturilor fiscale incasate la buget a dus la dublarea deficitului la 9 luni, 0,81% din PIB vs. 0,49% din PIB, fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar acest lucru este si mai grav pentru ca se intampla dupa ce Guvernul a taiat 10,6 miliarde de lei din cheltuielile pentru investitii.

"In primele 9 luni, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,1 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB. Asta inseamna ca sunt cu 60% mai mici decat cheltuielile cu investitiile in primele 9 luni ale lui 2016 (...)

In doar cateva luni, procentul din venituri fiscale si contributii care se ducea catre cheltuieli cu salarii si asistenta sociala a crescut de la 69% la 75% (...) Prioritatile Guvernului sunt clare. In 2017, cheltuielile cu salariile cresc cu 20%, cu asistenta sociala cresc cu 11%, iar cele pentru investitii scad cu 40%", mai arata Florin Citu.

Reactia investitorilor straini la "haosul creat de politicile Guvernului" a fost sa reduca investitiile directe in Romania, care acum sunt cu 20% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut, afirma vicepresedintele PNL.

De asemenea, cresterea rapida din 2017 nu are cum sa se permanentizeze, spune el. si, pentru a trage de timp, Guvernul va incerca sa alimenteze cresterea economica cu promisiuni si cresteri salariale. "Dar nu merge la nesfarsit", avertizeaza Citu.

"Aceste salarii trebuiesc platite. Iar in conditiile unei executii bugetare proaste si ale unei economii fara investitii, aceste cheltuieli creeaza deficit. Deficitul mai mare alimenteaza datoria publica. La un moment dat nimeni nu va mai dori sa imprumute un stat iresponsabil, indiferent de dobanda", mai spune el.

Previziuni sumbre pentru 2018

Potrivit estimarii sale, indicatorii macroeconomici se vor inrautati anul viitor.

Astfel, daca pentru finalul lui 2017 Citu estimeaza o crestere a PIB-ului de 5 - 5,5%, pentru 2018 el previzioneaza ca aceasta va fi de maximum 4,2%. In ceea ce priveste rata inflatiei, pentru finalul lui 2017 o estimeaza la 2,2%, in vreme ce pentru sfarsitul anului viitor arata ca ar putea ajunge la 4,5%.

Potrivt estimarii lui Citu, deficitul bugetar din PIB (ESA) va fi cuprins la finalul acestui an intre 3,2 si 3,5%, in vreme ce anul viitor va ajunge la 4,5 - 4,8%.

"Singurul obiectiv al PSD legat de economie pentru 2017 ramane incadrarea in tinta de declarata pentru deficit de 2,99% din PIB. Pentru a atinge acest obiectiv este clar ca urmeaza atat noi taxe si impozite pentru mediul privat, cat si reduceri masive de cheltuieli", conchide vicepresedintele PNL in raportul de analiza a starii economiei romanesti in primele noua luni de guvernare PSD.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bilant guvernare PSD investitii preturi , #PNL