Surse. Ministerul de Finanțe va rămâne fără șef. Cîțu îl vrea pe Vîlceanu, Iohannis strâmbă din nas

Luni, 02 August 2021, ora 15:48
10827 citiri
Surse. Ministerul de Finanțe va rămâne fără șef. Cîțu îl vrea pe Vîlceanu, Iohannis strâmbă din nas
Dan Vîlceanu are un dublu obiectiv la Congresul PNL: șefia Ministerului de Finanțe și funcția de secretar general al partidului

Ministerul de Finanțe va avea un nou titular abia după Congresul PNL din 25 Septembrie, susțin surse politice pentru ziare.com.

Premierul Florin Cîțu insistă ca Dan Vîlceanu, unul dintre oamenii săi de încredere, să preia portofoliul Finanțelor, însă președintele Klaus Iohannis se opune. Motivul? Mutarea ar provoca noi disensiuni în PNL, pe motiv că premierul își numește numai apropiații în funcție, fără să țină cont de voința filialelor.

Președintele PNL Ludovic Orban i-a propus pe Bogdan Huțucă și pe Lucian Heiuș la Finanțe, nume respinse deocamdată de premierul Florin Cîțu.

Din postura de ministru interimar al Finanțelor, premierul va decide cum se împart banii la rectificarea bugetară. Miza e imensă: finanțarea proiectelor unor primari PNL în schimbul voturilor la Congres.

Florin Cîțu a preluat ca interimar ministerul de Finanțe în data de 9 Iulie, după ce l-a mazilit pe Alexandru Nazare. Potrivit Constituției, interimarul nu poate depăși 45 de zile. Prin urmare, pe 23 August se încheie mandatul lui Florin Cîțu în fruntea Finanțelor. Ce se întâmplă apoi? “Nimic. Nu vom avea ministru timp de o lună, până va trece Congresul. De treburile ministerului se vor ocupa secretarii de stat. N-ar fi o premieră. S-a mai întâmplat în guvernarea PSD ca un minister să rămână fără șef”, susțin surse liberale pentru ziare.com.

În 2019, președintele Klaus Iohannis a refuzat să-l numească pe Mihai Fifor titular la MAI după ce i-a expirat interimatul. Prin urmare, ministerul a rămas aproape două luni fără șef, până la instalarea Guvernului Orban.

În cazul în care Florin Cîțu va câștiga competiția internă cu Ludovic Orban, Dan Vîlceanu va fi numit după Congres și ministru de Finanțe, și secretar general al PNL, susțin sursele citate.

#dan vilceanu, #PNL, #Florin Citu, #Klaus Iohannis, #Ministerul de Finante , #PNL