PNL a votat începerea negocierilor cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare. Care sunt cerințele liberalilor UPDATE

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 22:40
8737 citiri
PNL a votat începerea negocierilor cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare. Care sunt cerințele liberalilor UPDATE
Florin Citu, premierul demis al Romaniei FOTO Facebook/ Florin Citu

Biroului Politic Național al PNL a decis luni, 8 noiembrie, începerea negocierilor cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare, au declarat surse politice pentru Ziare.com. Raportul de voturi a fost următorul clar în favoarea negocierilor cu PSD. 48 de liberali s-au pronunțat pentru începerea negocierilor cu PSD, iar 22 au votat împotrivă.

Printre cei care s-au opus au fost Dan Motreanu, Ilie Bolojan, Cristian Băcanu, Ciprian Ciucu, Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase.

Majoritatea filialelor a votat însă o guvernare PNL-PSD, cu o învestire cât mai rapidă a Executivului, până la 1 decembrie.

Ce va cere PNL social democraților la negocieri

PNL a anunţat printr-un comunicat că, printre principiile pe care PNL le va susţine în negocerile care ar urma să înceapă chiar de marţi, se numără desemnarea unui premier PN, realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV, precum şi respectarea parteneriatului PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.

”Biroul Politic Naţional al PNL, reunit astăzi în şedinţă statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară.A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”,a transmis PNL.

Principiile pe care PNL le va susţine, nefiind negociabile, sunt:

-Formarea unei majorităţi în jurul PNL, cu premier liberal.

-PNRR este un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană.

-Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de Comisia Europeană.

-Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.

-Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă.

-Realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV.

-Reforma statului.

-Menţinerea parcursului european şi euro-atlantic şi a parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis”, precizează liberalii

„Respectarea parteneriatului cu Preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete.

Orban, reație după decizia BPN

Ludovic Orban a declarat după ședința liberalilor că PNL nu trebuie să fie lipit de președintele Klaus Iohannis. „Nu știu pentru ce s-a preferat această coaliție când a existat posibilitatea refacerii coaliției de centru-dreapta, coaliție investită prin votul românilor din 6 decembrie. Pur și simplu s-au lăsat la mâna echipei de negocieri”, a spus fostul președinte al liberalilor.

"Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD şi să facem un Guvern cu PSD. Nu există nicio explicaţie raţională (pentru care nu s-a decis refacerea coaliţiei cu USR - n.r.). Eu ştiu din ce motive preşedintele Iohannis îşi doreşte această coaliţie cu PSD care să îi dea o majoritate absolut confortabilă. (...)

Liberalii trebuie să se întoarcă cu faţa la cetăţenii români, ceea ce de multe ori presupune să se întoarcă cu spatele la chiriaşul de la Cotroceni. PNL e PNL şi destinul PNL nu trebuie să fie legat de Klaus Iohannis. (...)

Ce legătură este între PNL şi fostul Partid Comunist? Nicio legătură!", a comentat decizia Orban, la finalul şedinţei.

Principalele declarații anterioare votului liberalilor

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni seară, la Antena 3, că este ”mândru de stabilitatea PSD” și că nu a fost sunat de niciun președinte de organizație locală care să-l fi întrebat de vreo funcție după instalarea unui guvern PNL-PSD-UDMR.

Ciolacu a spus că social-democrații și liberalii nu au intrat în discuții privind împărțirea ministerelor, dar la Ministerul Sănătății ”e nevoie de suflu nou”, vehiculând numele lui Alexandru Rafila.

Marcel Ciolacu a confirmat numele din ”prima linie a PSD” care ar urma să fie înaintate pentru ministere: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Vasile Dîncu ș.a. Liderul PSD a mai spus că la va cere colegilor din partid să susțină oamenii ”cu experiență” din conducerea partidului.

Ludovic Orban a declarat, întrebat înaintea participării luni seara la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, care se desfăşoară la Vila Lac 1 dacă va pleca din PNL, în cazul unui parteneriat de guvernare cu PSD, că în această situaţie „drumurile noastre se vor despărţi”. El a mai spus că este ruşinos simplu fapt că Florin Cîţu s-a aşezat la masa discuţiilor cu PSD şi pare că prim-ministrul interimar ţine cu orice preţ să fie premier, fapt pentru care respinge orice altă formulă de Executiv de centru-dreapta. El a adăugat că UDMR e dispus să intre, ca de obicei, cu oricine la guvernare.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, consideră că nu există "nicio şansă" ca PSD şi PNL să se "anihileze" reciproc făcând o alianţă care să guverneze România. Dîncu a declarat că există consultanţi ai PSD, dar şi simpatizanţi ai partidului care consideră că PSD nu ar trebui să intre la guvernare, dar există şi voci care susţin că, prin intrarea în Guvern, PSD ajută PNL, oprindu-i "căderea".

Kelemen Hunor a anunţat că UDMR a decis să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. El a adăugat că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

„Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online al Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, a scris Kelemen Hunor, luni pe Facebook.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Senatorul Lucian Romaşcanu va fi candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în timp ce actualul primar al municipiului reşedinţă de judeţ va candida pentru un...
#Florin Citu, #alianta PSD PNL, #PSD, #Marcel Ciolacu PSD , #PNL