Priorități în România vs. Germania. Ce legi sunt importante pentru coaliția în formare de la Berlin și ce e urgent la București

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 20:11
2681 citiri
Priorități în România vs. Germania. Ce legi sunt importante pentru coaliția în formare de la Berlin și ce e urgent la București
România e încă condusă de premierul demis Florin Cîțu FOTO Gov.ro

În Germania, la fel ca în România, sunt trei partide care negociază formarea unui nou guvern.

Însă, înainte de formarea guvernului, politicienii germani au decis introducerea în parlament a unui plan de măsuri antiepidemice, pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri.

Germanii au eliminat, pentru moment, de pe lista proiectelor legislative vaccinarea obligatorie a tuturor adulților, deși sondajele arată că germanii ar fi de acord cu asta. În schimb, în România, a intrat în dezbatere în parlament în procedură de urgență.

Priorități legislative Germania

În ultima săptămână, în Germania, numărul cazurilor zilnice de Covid a crescut cu 60%, la 15 mii raportate duminică. SPD, Verzii și Partidul Liber Democrat se află în toiul negocierilor, însă au prioritizat un plan de măsuri care privesc pandemia ce ar urma să fie rapid votat în Bundestag. Din draftul acestuia, potrivit Deutsche Welle, a fost eliminată vaccinarea obligatorie a tuturor adulților, deși un sondaj realizat săptămâna trecută arăta că măsura ar fi avut aprobarea a 57% dintre cetățenii germani, potrivit biziday.ro.

Politicienii germani mai au în plan reintroducerea testării gratuite, testarea zilnică obligatorie pentru angajații și vizitatorii caselor de îngrijire a bătrânilor, indiferent dacă au fost sau nu vaccinați, reintroducerea finanțării de stat pentru spitalele care păstrează locuri de ATI pentru pacienții Covid.

De asemenea, medicii vor fi obligați să trimită tuturor pacienților vârstnici o scrisoare prin care le recomandă să facă doza a III-a de vaccin anti-Covid.

O altă măsură prevede că toți angajații ai căror copii se infectează, vor beneficia de concediu medical legal pentru a sta cu aceștia în carantină.

Priorități legislative România

Între timp, în România, se conturează coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR, însă politicienii de la noi sunt mai concentrați să discute despre împărțirea funcțiilor și a ministerelor, decât despre planuri antipandemice.

În parlament ajung să fie votate proiecte de lege care nu au legătură cu criza sanitară.

Legea mega-afacerii imobiliare Romexpo a primit aviz pozitiv marți, 9 noiembrie, în Comisia economică.

Reprezentanţii USR acuză că „frăţia PNL-PSD” a forţat „tunul imobiliar de 500 milioane euro” de la Romexpo, iar proiectul de lege referitor la asta a primit marţi, 9 noiembrie, aviz favorabil în Comisia economică şi va merge la vot în plenul Senatului. USR precizează că terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de către stat.

„Din prima zi, frăţia PNL - PSD forţează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la RomExpo. Astăzi, la solicitarea PNL, tunul transpartinic a fost introdus pe ordinea de zi şi votat în Comisia Economică. Cu 7 voturi pentru şi 3 împotrivă, „legea Romexpo” a primit aviz favorabil şi merge la vot în plenul Senatului. USR a votat împotrivă.

Terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei. Continuăm lupta pentru a opri marea hoţie PSD-PNL”, arată USR, într-o postare făcută marţi pe pagina de Facebook.

Planuri pentru programul de guvernare

În interiorul viitoarei coaliții de guvernare au loc discuții despre programul de guvernare.

Prntre altele, au discutat despre modificarea Constituției, pentru transformarea României în republică parlamentară sau despre înlocuirea cotei unice în ceea ce privește impozitul.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, după întâlnirea cu PNL, UDMR şi minorităţi, că miercuri vor începe discuţiile pe fiecare capitol din programul de guvernare, el arătând că încă nu s-a discutat despre împărţirea portofoliilor dar se va face conform ponderii din Parlament a celor două partide. Despre cota unică de impozitate, pe care liberalii vor să o păstreze, liderul PSD a precizat că în mod categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi, social-democraţii preferând o impozitare progresivă, în funcţie de venituri.

Marcel Ciolacu a arătat, despre impozitarea progresivă, pe care cei de la PSD vor să o impună în programul de guvernare, preşedintele PSD a spus că ”ar arăta cum arată în restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate”.

”Mai sunt patru ţări care au rămas cu cota unică. Despre înlocuirea cotei unice ar trebui să discutăm la anul pentru formarea bugetului anului viitor. Categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi. Este o discrepanţă imensă în acest moment în societate între cei bogaţi şi cei săraci”, a spus el, arătând că trebuie să vedem practica europeană şi să vină specialiştii.

Nicușor Dan se declară îngrijorat că forțele de dreapta nu reușesc o coaliție la nivel național
Nicușor Dan se declară îngrijorat că forțele de dreapta nu reușesc o coaliție la nivel național
Nicușor Dan, fondatorul USR dar retras din acest partid, se declară îngrijorat că forțele de dreapta nu reușesc să formeze o coaliție la nivel național. Nicușor Dan s-a referit la...
Îndemnul lui George Simion pentru elevi în prima zi de școală: „Este foarte important să vă dați Bacalaureatul la timp"
Îndemnul lui George Simion pentru elevi în prima zi de școală: „Este foarte important să vă dați Bacalaureatul la timp"
Liderul AUR, George Simion, a participat luni, 9 septembrie, la deschiderea anului şcolar la Liceul „Vasile Racotta”, din comuna Ştorobăneasa, judeţul Teleorman. Politicianul care a luat...
#coalitie de guvernare, #coalitie psd pnl, #Alianta PSD PNL UDMR , #PNL
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deci, singurele preocupări infrastrcturale-i privesc doar pe Mitici
  1. Cum au primit sute de persoane din Timiș pensie de handicap ilegal. Fostul șef al Direcției de Asistență Socială, trimis în judecată
  2. Amenzi usturătoare pentru românii care lasă ambrozia să crească pe terenurile proprii. Planta periculoasă a ajuns și în centrul Capitalei
  3. Schimbare de planuri pentru Roxana Mînzatu, propunerea de comisar european din partea României. Ce portofoliu ar putea primi în locul celui pentru coeziune
  4. Se schimbă vremea. Alertă de la meteorologi: zona unde va ploua abundent
  5. Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice contra unor state din NATO și UE
  6. Profesorul Alfred Bulai mai scapă cu viață? Unde este prezumția de nevinovăție?
  7. Ultimul discurs al lui Klaus Iohannis ca președinte la deschiderea anului școlar. „Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni” VIDEO
  8. Mii de soldați au dezertat din armata ucraineană. "Realizează cât e de greu când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor"
  9. Povestea orfanului de la casa de copii care a ajuns director de școală. Ce sfaturi are pentru elevii de astăzi
  10. Dacia face concedieri. Angajații care pleacă pot să primească compensații și de câteva zeci de mii de euro