Dansul de pe puntea Titanicului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Martie 2020, ora 08:56
22493 citiri
Dansul de pe puntea Titanicului

Este clar, cred, pentru toata lumea, ca la nivelul conducerii PNL Guvernului Citu nu i se da vreo sansa sa fie investit. Surpriza ar putea veni insa din partea PSD, un partid care pare sa intre la randul sau intr-o criza si de imagine, si de autoritate a liderului.

Cea mai clara dovada ca Guvernul este menit sa pice este, din punctul meu de vedere, ca Ludovic Orban nu si-a rezervat un rol cheie in Cabinetul Citu, mai precis cel de ministru al Dezvoltarii, adica stapanul direct al vistieriei reale.

Dar exista si indicii obiective. Nu exista vointa reala de a forma o majoritate cat timp partide dispuse sa intre la guvernare si de la care se asteapta teoretic sustinerea investiturii, ma refer la USR, PMP in principal, au fost complet ignorate inainte de stabilirea listei Cabinetului si a programului de guvernare.

Nu ma indoiesc ca, dupa ce acest guvern ar pica, o reluare a strategiei pentru a doua propunere menita sa pice va avea probleme la CCR.

Clasa politica si buna parte din media au inteles, simplist in opinia mea, bazandu-se pe explicatiile simpliste (poate voit) ale lui Valer Dorneanu, ca vointa reala cu care este desemnat un premier rezulta exclusiv din declaratii. Si, de aceea, nimeni nu mai rosteste cuvantul anticipate.

Vom vedea motivarea, dar cred ca este o capcana sa se creada ca CCR a judecat doar pe declaratii, desigur ca si ele au o valoare de probe, asa cum au documentele oficiale ale unui partid, un mandat de negociere dat unei declaratii. Dar, in egala masura, vointa reala poate fi dovedita si atunci cand conduita contrazice declaratiile oficiale (poate mai citim "simulatia", in conditiile in care dreptul civil e drept comun chiar potrivit Legii 47 a CCR).

Ma tem ca PNL merge intr-o directie foarte riscanta, care poate deveni utila PSD. "Anticipate pentru ca majoritatea nu ne lasa sa guvernam" ar fi fost o acoperire cu mult mai credibila, daca nu am fi deja atat de aproape de alegerile la termen si daca Guvernul ar fi avut cine stie ce proiecte reformiste pe care majoritatea sa le refuze.

Exceptand modificarea OUG 114, partial neconstitutionala, nu le-am vazut. Angajarea raspunerii pentru alegerea primarilor in doua tururi a fost o sceneta pe un proiect neconstitutional servit lui Marcel Ciolacu pentru a lansa anticipatele atunci cand ele pareau avantajoase si pentru cel care se vedea deja presedinte PSD si era dornic sa-si instaleze rapid oamenii lui in pozitii cheie si sa scape de vechea garda.

O intelegere care s-a gripat ulterior din cauza celebrei si aberantei OUG privid anticipatele in care o minte "geniala" a introdus prevederea care a enervat si PSD, si UDMR privind votul pe listele suplimentare.

De aici sesizarea la CCR care s-a transformat dintr-o bascalie care trebuia doar bifata, intr-o actiune cu argumentele reale validate de CCR.

De fapt, anticipatele au fost dorite de presedintele Iohannis si aripa prezidentiala din PNL dintr-un singur motiv tot mai clar: pensiile nu pot fi majorate cu 40% fara sa impingem tara in faliment, dar amanarea masurii poate avea costuri electorale grave pentru liberali, deci trebuie sa fie post electorala.

Un calcul corect, daca nu ar fi devenit secretul lui Polichinelle, si deci, indiferent ce asigurari dau liberalii, se va transforma astfel in tema centrala de campanie: sariti, ca vor sa va pacaleasca!

Principala tema, dar nu singura pentru ca intre timp a aparut criza coronavirus. A fost indusa panica, televiziunile exploateaza toate greselile de organizare si este putin probabil ca numarul de cazuri sa nu creasca.

Chiar mai ingrijoratoare este criza economica care se profileaza la nivel mondial. Bursele au coborat la nivelurile dinaintea precedentei crize mondiale, chiar faptul ca apar imprumuturile cu dobanda negativa este, dupa unii analisti, un simptom tipic preludiului unei crize. Una care pe noi ne prinde cu deficitul explodat si in plina criza politica.

Nu in ultimul rand se profileaza la nivel european o noua criza a migrantilor, care ar face criza coronavirus de negestionat. Plus, cine stie ce lebada neagra se pregateste sa iasa din ou.

Cei care vor cu cerul si pamantul anticipate, doar ca sa dea ei cu stampila in PSD cu cateva luni mai repede, sper sa nu uite ca anticipatele nu pot avea loc mai devreme de sfarsitul lui iunie si asta daca totul merge uns de acum inainte, cu termenele asa cum au fost scurtate de o OUG care nu are cum sa supravietuiasca la CCR.

Deci pana la sfarsitul lui iunie, in cel mai bun caz, Romania nu poate avea decat guvern cu puteri limitate, iar de la un punct incolo si un parlament dizolvat cu puteri incerte cat timp Constitutia nu reglementeaza decat cazul prelungirii mandatului Parlamentului dincolo de expirare, nu cazul incetarii lui anticipate prin dizolvare.

Sa insisti cu criza politica, atat de evident cum o face PNL cu Guvernul Citu, in timp ce lucrurile se complica galopant pe plan mondial, poate fundamenta ulterior, in functie de evolutia lucrurilor, o acuzatie majora de iresponsabilitate si egoism.

In plus, daca termenele vor fi impinse la maximum de PSD, anticipatele pot ajunge prin august, adica atunci cand electoratul PNL este prin vacante, si liberalii nu le vor mai putea opri. Si, de fapt, daca PSD chiar nu vrea anticipate, aceasta este cheia pe care o are in mana - revenirea la termenul de 90 de zile cand OUG ca le reduce, deja respinsa la Senat, va fi dezbatuta in Camera Deputatilor, decizionala.

Ceea ce putea parea acum cateva luni un plan inteligent se poate transforma intr-un cosmar. E un plan bun sa te duci la plaja cand afara sunt 30 de grade, nu si daca temperatura coboara brusc spre zero grade si incepe sa ninga.

Cred ca PNL ar avea mai mult de castigat acum daca renunta la anticipate si pune un guvern stabil, in coalitie cu restul partidelor, mizand pe faptul ca nu lasa tara intr-un moment atat de greu si lupta pe toate fronturile cu virusul, cu criza economica. Ea da acum si argumentul larg acceptabil pentru renuntarea la majorarea pensiilor, cu costuri electorale mult diminuate.

Iar inclusiv electoratul PSD panicat are nevoie, in primul rand, de siguranta si stabilitate in mijlocul furtunii

Nu ma indoiesc ca dl Iohannis realizeaza situatia. Am discutat cu mai multi dintre cei prezenti la consultarile de la Cotroceni de miercuri, aproape din toate delegatiile. Toti mi-au spus acelasi lucru, presedintele era nervos, cumva distras, nesigur.

Daca cei mai tineri au pus asta pe seama dorintei de a termina odata cu formalitatea consultarilor pentru a anunta solutia prestabilita, cei mai harsiti in politica au vazut un presedinte in criza de solutii si ingrijorat. "Presedintele nu era in control, parea aproape constrans, nu stia ce sa faca si intr-un fel nici n-a ascuns asta", mi-a spus cel mai experimentat dintre cei cu care am vorbit.

Situatia s-a complicat si pentru PSD. E o naivitate sa crezi ca amanarea congresului este motivata de coronavirus. Poate de coronablat. Se pare ca pesedistii s-au cam prins, nici nu era greu, ce voia sa faca Marcel Ciolacu dupa ce se va fi vazut presedinte deplin dupa congres.

Culmea e ca, in noile conditii, despre care am vorbit, ele nu mai sunt la fel de rele pentru PSD, dar ideea de tradare, de joc pe la spate e foarte greu de inghitit, mai ales intr-un partid in care toata lumea suspecteaza pe toata lumea in mod traditional.

E foarte greu sa votezi un presedinte care a inceput sa faca intelegeri secrete, la inceput impotriva interesului partidului, chiar inainte de a fi pus in functie.

In plus, PSD ia in plina figura si scandalul Pintea care l-a prins, cel putin la nivel de imagine, si pe Liviu Pop, cel care ar fi furat de la bolnavi. "Nu coronavirusul, ci coronacoruptia PSD ucide!", este linia de atac ale carei consecinte pesedistii nu cred ca le-au uitat.

Exista speculatia ca dl Ciolacu ar fi amanat congresul pentru ca stia ce se va intampla cu dna Pintea. Ma indoiesc sincer ca cineva ar fi riscat astfel operatiunea, pentru ca secretul ar fi fost greu de pastrat odata iesit din birourile celor direct implicati. In plus, sa fi stiut, nu-l ajuta pe Marcel Ciolacu, dimpotriva accentueaza suspiciunea de tradare.

Culmea este ca in aceste conditii interesul PSD ar fi ca Guvernul Citu sa treaca fix asa cum a fost gandit de PNL sa pice. Adica, minoritar, cu posibilii parteneri exclusi, fara Ludovic Orban, deci cu potential de a genera o criza interna uriasa in PNL.

Si daca ei vor decide sa-l treaca, va fi nevoit Ludovic Orban sa-l pice cu voturile liberalilor si un cost de imagine imens, cam cat al lui Dragnea cand si-a picat propriul guvern. Am insa indoieli ca pesedistii, in actuala formula, sunt suficient de inteligenti politic pentru a merge pe aceasta idee.

Dincolo de jocul politic, ma ingrijoreaza sincer situatia in care este Romania. Am senzatia ca dansam pe puntea Titanicului, la fel ca in 2008-2009.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Florin Citu premier desemnat, #Iohannis alegeri anticipate, #congres psd amanat , #premier