Marioneta lui Orban

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Vineri, 13 Martie 2020, ora 07:15
15389 citiri

Dancila era marioneta lui Dragnea. PNL a tinut sa aiba si el marioneta sa. Orban l-a gasit pe Citu.

Dragnea era corupt, Orban nu e, Dancila era natanga, Citu nu e. Dar e posibil ca pretul platit de penelisti sa fie mai mare decat cel platit de pesedisti.

Intr-adevar, Dancila era a treia unealta folosita de PSD pentru a-i ingadui sefului de partid sa controleze din umbra guvernarea. Cu Grindeanu si Tudose a esuat, cu Veorica lucrurile au mers ca unse. Pesedistii au avut timp. Si o majoritate confortabila.

In cazul de fata, totul e pe dos. Liberalii n-aveau timp. Iar de cand Covid 19 s-a raspandit, timpul s-a comprimat mult. Pe de alta parte, Citu a fost numit ca solutie de avarie, dupa ce Iohannis si Orban comisesera deja o prima greseala, si anume aceea de a afirma public ca folosesc Parlamentul pentru a atinge un scop de partid, adica alegeri anticipate.

Eroarea ce s-ar putea dovedi fatala a fost facuta azi: cand PNL a vazut ca anticipatele nu pot fi tinute, l-a impins pe Citu la abandonarea mandatului dat de presedinte. Cu un sfert de ceas inainte de votul de investitura. Si cu justificarea ca interesul PNL e sa aiba un scor bun in alegeri si ca acest scor nu se poate face decat cu seful de partid.

Cand iei o decizie, continutul e esential. Dar contextul e la fel de important. Daca hotarasti sa scumpesti lemnele de foc iarna, stiind ca toata lumea are nevoie de ele, nu ai cum sa castigi simpatie. Cand tara asteapta un guvern, nu ii dai o marioneta. Cu atat mai putin daca traverseaza o criza profunda.

Fiindca s-ar putea ca, la manie, poporul sa arunce nu doar marioneta pe foc, ci si pe papusar...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Florin Citu renunta mandat premier , #premier