Analist politic, despre „armistițiul” propus de PNL și generalul Ciucă: Pare doar continuarea strategiei avute până în prezent de "echipa câștigătoare"

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 19:30
3506 citiri
Analist politic, despre „armistițiul” propus de PNL și generalul Ciucă: Pare doar continuarea strategiei avute până în prezent de "echipa câștigătoare"

Apelul la un „armistițiu politic” lansat de premierul desemnat Nicolae Ciucă și anunțată de către Florin Cîțu, idee deja respinsă de către USR și condiționată de către PSD, este, în opinia analiștilor politici, doar continuarea aceleiași strategii a „echipei câștigătoare”.

Analistul politic Adrian Zăbavă este de părere că PNL nu a reușit să arată cum se va reuși prin acest armistițiu depășirea crizei politice.

„"Armistițiul" (sub forma unei scrisori deschise) e o găselniță interesantă din punct de vedere comunicațional, dar cam goală de conținut politic. El pleacă de la premisa, promovată de altfel de PNL până acum, că un nou guvern echivalează cu încetarea crizei politice, fapt ce ajută la rezolvarea crizei sanitare, a crizei sociale, a crizei generate de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică.

Însă atât PSD cât și USR pot întreba legitim: cum? Iar răspunsul la acest "cum?" nu există deocamdată. Acest "cum?" poate însemna acceptarea de către PNL a unor condiții (vezi cele 10 propuneri ale PSD sau a altora asemănătoare din partea USR). Și PSD și USR și-ar invalida întregul joc politic de până acum dacă ar accepta "armistițiul" fără condiții care să le devină argumente în comunicarea publică pentru electoratele proprii.

Așa că, deocamdată, "armistițiul" pare doar continuarea strategiei avute până în prezent de "echipa câștigătoare". De ce și-a pus Ciucă semnătura pe el? Eh, rămâne de văzut dacă asta e cumva parte a acelui "cum?"”, a scris Adi Zăbavă pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş a declarat, marţi, după ce premierul desemnat a cerut un armistiţiu politic partidelor parlamentare, prin votarea în Parlament a unui guvern minoritar PNL-UDMR, pe o perioadă determinată, că USR este pregătit să se aşeze la masă să găsească soluţii, precizând că este nevoie de un guvern stabil şi că majoritatea se poate reconstrui.

”Haideţi să ne aşezăm la masă, să construim o majoritate cât mai repede posibil, pentru ca România să fie guvernată stabil”, a spus Dacian Cioloş, ca răspuns la solicitarea de armistiţiu cerută de Nicolae Ciucă, prin vocea preşedintelui PNL Florin Cîţu.

Preşedintele USR a arătat că un guvern minoritar are ”un grad ridicat de instabilitate”. ”Câtă vreme se poate construi o majoritate, cred că pe asta trebuie să ne concentrăm energia”, a mai arătat el, precizând că armistiţii între partide există în Parlament.

Pe de altă parte, social-democraţii i-au mulţumit premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru că a răspuns apelului social-democraților la un armistiţiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice şi sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice, arată un comunicat de presă al partidului.

„PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi şi armistiţii pentru sănătatea românilor”, mai indică sursa citată.

Citeste si:
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
Noua construcție guvernamentală pare nu doar nepotrivită, ci și bolnavă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, devenit premier și neobișnuit cu lectura, a citit cu greu schița programului...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...