Anca Dragu: „Să ne spună premierul dacă îşi dă demisia dacă nu are dreptate în sesizarea adresată CCR”

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 13:12
2409 citiri
Anca Dragu: „Să ne spună premierul dacă îşi dă demisia dacă nu are dreptate în sesizarea adresată CCR”

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, ia cerut premierului să spună, la rândul său, dacă îşi dă demisia în cazul în care CCR nu îi va da dreptate în decizia aferentă sesizării referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii de cenzură iniţiate de USR PLUS şi AUR.

Întrebată dacă îşi va da demisia alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, în cazul în care decizia CCR privind moţiunea de cenzură îi va fi favorabilă premierului, Dragu a spus: "Dacă eu am dreptate în faţa Curţii constituţionale, cine îşi dă demisia? Mai mult decât atât, noi vorbim aici de dreptul unei pătrimi din parlamentari de a depune o moţiune de cenzură conform Constituţiei. Premierul consideră ca sunt anumite aspecte mai degrabă administrative care fac ca această moţiune de cenzură să nu îşi urmeze parcursul. Deci rolul preşedinţilor celor două camere nu văd care ar fi unul direct legat de parcursul acestei moţiuni. Ei consideră ca semnăturile nu sunt în regulă. Eu explic (n.r. în punctul de vedere adresat CCR) că nu este un element pe care preşedinţii camerelor să îl verifice şi să îl legitimeze într-un fel".

Ea a explicat parcursul moţiunii de la depunere şi până în prezent şi a spus că "nu vede niciun fel de temei" în cererea premierului.

"Mai degrabă, să ne spună şi dumnealui dacă îşi dă demisia dacă nu are dreptate în această cerere formulată", a adăugat Anca Dragu.

Premierul Florin Cîţu a declarat, pe 9 septembrie, că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă decizia Curţii Constituţionale, la sesizarea pe care a făcut-o cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR, va fi favorabilă.

Cîţu: „Dacă decizia CCR ne dă nouă dreptate, voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului”

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 9 septembrie că, dacă decizia Curţii Constituţionale va da dreptate Guvernului, va cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a preşedintelui Senatului.

"Ieri am sesizat CCR. Dacă decizia CCR ne dă nouă dreptate, voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului", a declarat, joi, în briefingul de după şedinţa de Guvern, Florin Cîţu.

El a susţinut că, în cazul în care va avea câştig de cauză la CCR, cei doi demnitari trebuie să plece din funcţii.

"Cred că am văzut alianţa în care era şi USR când a fost decizia pentru Avocatul Poporului, toată lumea a spus atunci aşteptăm decizia CCR, atunci era şi USR şi era de acord. (...) Să aflăm decizia şi procedura merge mai departe. Nu văd aici nicio problemă. Dacă CCR ne dă nouă dreptate preşedintele Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie să plece", a afirmat Cîţu.

Întrebat dacă va participa la citirea moţiunii în plen, el a replicat: "Nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzuri ale celor doi preşedinţi".

Citeste si:
USR PLUS solicită CCR să dezbată rapid sesizarea privind moţiunea de cenzură. "Termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat"
USR PLUS solicită CCR să dezbată rapid sesizarea privind moţiunea de cenzură. "Termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat"
USR PLUS a adresat preşedintelui Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind...
USR PLUS a depus o solicitare pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului PSD din Agigea VIDEO
USR PLUS a depus o solicitare pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului PSD din Agigea VIDEO
USR PLUS a depus la Prefectura Constanţa o solicitare pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului comunei Agigea, social-democratul Cristian Cîrjaliu, pe care îl acuză că a...
Sursa: AGERPRES