Câți bani publici a pus Cîțu deoparte pentru primari înainte de congresul PNL. Marea miză, voturile la congresul PNL

Miercuri, 04 August 2021, ora 21:45
2675 citiri
Câți bani publici a pus Cîțu deoparte pentru primari înainte de congresul PNL. Marea miză, voturile la congresul PNL
Premierul Florin Cîțu a rezervat practic o treime din rectificarea bugetara FOTO Facebook / Florin Cîțu

În proiectul de rectificare bugetară sunt prevăzute 3 miliarde de lei (Ministerul de Finanțe - acțiuni generale) pentru Fondul de Rezervă Bugetară. Sunt banii destinați autorităților locale, în contextul congresului PNL din 25 Septembrie. Decizia a fost luată de premierul Florin Cîțu în calitate de ministru interimar de Finanțe.

În ultima lună, zeci de primari PNL s-au perindat pe la Guvern cu scopul de a obține finanțare pentru proiectele locale. În schimb, vor oferi voturi pentru Cîțu în disputa cu Ludovic Orban.

Cele 3 miliarde puse deoparte pentru primari înseamnă, practic, o treime din suma totală de 8,99 miliarde prevăzută pentru rectificarea bugetară. Fondul de rezervă de la Ministerul Finanțelor, alimentat acum de premierul Florin Cîțu, era prevăzut la începutul anului la numai 590 milioane de lei.

Rectificarea bugetară a stârnit primele tensiuni în coaliție. Spre exemplu, Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, primește doar 1,84 miliarde, în condițiile în care nevoie de minimum 4 miliarde de lei până la finalul anului pentru achitarea facturilor pentru PNDL 1 și 2 și alte tipuri de lucrări începute, susțin surse guvernamentale pentru ziare.com.

Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe și consultat de ziare.com. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei, urmat de Ministerul Fianţelor - banii destinați primarilor. Reduceri de fonduri vor fi la Ministerul Muncii, peste 2,7 miliarde de lei, Curtea de Conturi şi Senat.

Premierul Florin Cîţu a transmis că aşteaptă ”responsabiltate şi performanţă de la miniştri”.

#rectificare bugetara, #Florin Citu premier, #congres PNL , #stiri Florin Citu