Ziare.com

Citu (PNL) vrea sa elimine posibilitatea ca ministrul Finantelor sa participe la sedintele CA al BNR

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 22:06

   

Citu (PNL) vrea sa elimine posibilitatea ca ministrul Finantelor sa participe la sedintele CA al BNR
Senatorul PNL Florin Citu a propus un proiect de lege pentru modificarea legii de functionare a Bancii Nationale prin care elimina posibilitatea ca ministrul Finantelor Publice si un secretar de stat din minister sa participe la sedintele Consiliului de Administratie al BNR.

Astfel, potrivit propunerii legislative inregistrate luni la Senat, este abrogat alineatul (10) din articolul 33 al Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.

Masura cuprinsa in proiectul de lege este una dintre modificarile si completarile propuse de senatorul Florin Citu pentru legea de functionare a BNR.

El arata in expunerea de motive ca proiectul de lege are in vedere "solutionarea aspectelor de neconformitate cu Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, sesizate in Rapoartele de Convergenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) si ale Comisiei Europene din anul 2018, precum si in scopul elaborarii noului cadru de functionare a BNR anterior intrarii in zona euro".

Totodata, propunerea legislativa mai adauga o prevedere prin care membrii CA si salariatii cu functii de conducere ai BNR care se regasesc in regimul incompatibilitatii si conflictelor de interese pot fi demisi doar daca Parlamentul constata ca acestia inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sau daca se fac vinovati de abateri grave.

In acelasi timp, proiectul de act normativ abroga alineatul (4) din articolul 52, prin care BNR poate utiliza informatiile primite, de natura secretului profesional, numai in urmatoarele situatii: "a) verificarea indeplinirii conditiilor referitoare la constituirea institutiilor de credit; b) supravegherea, la nivel individual si consolidat, a activitatii institutiilor de credit, in special a lichiditatii, solvabilitatii, expunerilor mari, procedurilor administrative si contabile si a mecanismelor de control intern ale acestora; c) aplicarea de sanctiuni; d) contestarea de catre institutiile de credit a actelor administrative emise de Banca Nationala a Romaniei; e) derularea unor proceduri judiciare initiate in baza art. 83 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, cu modificarile si completarile ulterioare".

Propunerea legislativa este inregistrata pentru dezbatere la Senat, prim for sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala in acest caz.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Florin Citu ministru Finante BNR
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1275 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu trebuie date legi conjuncturale !

Cu cat sunt mai multi implicati cu atat derapajele vor fi diminuate!
Imaginati-va la BNR pe Valcov si Serban Nicolae fara alti "musafiri" !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor