OUG 114 serveste interese rusesti si totul dupa ce Teodorovici a fost in Cuba, cu escala la Moscova Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Martie 2019, ora 07:07
22874 citiri
OUG 114 serveste interese rusesti si totul dupa ce Teodorovici a fost in Cuba, cu escala la Moscova Interviu
Foto: Facebook/Florin Citu

OUG 114 serveste interese rusesti si totul a venit dupa ce Teodorovici a fost in Cuba cu escala la Moscova, afirma senatorul liberal Florin Citu.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Florin Citu a explicat ca dupa aparitia ordonantei a aparut o crestere fantastica a importurilor de gaz din Rusia. Si in cazul bancilor sunt investitori in legatura cu Rusia, care cumpara datoria publica a Romaniei. Cei care detin datoria publica te pot santaja foarte usor, iar rusii sunt foarte buni sa foloseasca sistemul bancar.

Iata principalele declaratii:

- Daca ministrul Teodorovici semna declaratia la care il obliga legea era acum penal. A aruncat hartiile pe jos.

- Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a umflat PIB-ul brut cu vreo 6%. Deficitul pe 2018 este peste 3%. Bugetul incalca Pactul fiscal.

- Teodorovici santajeaza fondurile de pensii ca mafiotii sa investeasca in parteneriate public-privat.

- Trebuie sa scriem tuturor romanilor care au bani in fonduri de pensii sa nu ii lase pe administratori sa bage banii in aceste proiecte, pentru ca prin firmele de casa banii vor ajunge la Valcov, Dragnea etc.

- Asa a facut Venezuela cu companiile petroliere.

- Toti in Ecofin se uita la Teodorovici ca la o ciudatenie, iar el se apara si spune ca e cel mai liberal de aici si ceilalti sunt de vina.

- La fel ca Ceausescu, ascund preturile din economia libera. Perspectiva negativa a Standard and Poors este o confirmare a crizei economice din partea unei institutii externe private.

- Aducerea aurului in tara e o combinatie de populism si prostie.

- Bugetul nu poate exista fara Legea plafoanelor.

Bugetul a trecut de controlul constitutional, dar nu si legea plafoanelor. Ce inseamna aceasta lege?

Ea iti da limitele de cheltuieli de personal, de cheltuieli in bugetul general consolidat, deficitul structural.

Deci daca incalci deficitul, incalci legea plafoanelor?

Exact. Legea finantelor publice spune ca nu poti sa cresti aceste plafoane in timpul anului. Ei fac asta prin derogari care din punctul meu de vedere nu sunt constitutionale.

Nu stiu inca de ce a admis CCR sesizarea impotriva legii plafoanelor. Ar putea sa fie pe procedura, pentru ca legea a fost schimbata intre Senat si Camera Deputatilor si a fost revotata dupa ce a trecut termenul de 3 zile de sesizare la CCR.

Daca a fost doar pe asta inseamna ca avem un motiv sa atacam din nou.

De ce?

Constitutia spune ca tratatele semnate de Romania cu UE sunt superioare legilor interne. Pactul fiscal, transpus in legislatie, spune ca din 2016, deficitul structural trebuie sa fie 1% din PIB. Legea plafoanelor spune acum 2,76%.

Deci e o incalcare a tratatului?

Da. Eu tot spun din 2016 ca trebuie sa atacam asta. Si guvernul Ciolos a depasit. Tratatul fiscal iti da voie sa deviezi de la acel 1%. Dar ministerul Finantelor spune in motivarea legii plafoanelor ca nu exista nicio conditie care sa justifice devierea de la deficitul structural. Ei singuri spun ca deficitul trebuie sa fie 1%.

Legea responsabilitatii fiscale si Legea finantelor publice spun ca premierul si ministrul Finantelor trebuie sa isi asume pe propria raspundere doua declaratii care sa ateste ca legea plafoanelor respecta strategia fiscal - bugetara si corectitudinea datelor.

Daca ar fi dat aceste declaratii pe propria raspundere si ar fi schimbat legea plafoanelor la Camera acum erau in penal. Si-ar fi incalcat propria semnatura. De aceea nu dau declaratia.

Dar e o derogare.

Exista unele derogari, dar nu integral. Eu cred ca cineva si-a batut joc de ministrul Teodorovici.

OUG 114 prevede in art 46 al 1 o derogare adica "prim-ministrul si ministrul finantelor publice semneaza o declaratie de raspundere prin care se atesta, exclusiv, corectitudinea si integralitatea informatiilor din Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2019-2021".

Iar in al 2: "Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, republicata, prim-ministrul si ministrul finantelor publice semneaza o declaratie ce atesta exclusiv incadrarea proiectului de buget pe anul 2019 si perspectiva 2020-2022 in tintele, obiectivele si prioritatile asumate prin Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2019-2021".

Prin legea plafoanelor fortata la Camera se incalca acest aliniat si Teodorovici, daca semna, era penal.

L-ati intrebat de ce nu semneaza?

Bineinteles, la dezbaterea pe buget am venit cu declaratiile pe proprie raspundere si i-am spus sa isi asume acolo, in fata tuturor, sa semneze: " Va cred ca datele sunt corecte daca semnati acum!"

Si ce-a facut?

Le-a aruncat pe jos. Am filmarea.

Dar care e sanctiunea pentru faptul ca nu au semnat declaratia?

Nu exista sanctiune si asta e problema. Eu lucrez la un proiect de lege care sa prevada inclusiv sanctiuni. De ce nu vrea nimeni sa inteleaga ca tratatul trebuie respectat? Sau, daca nu vrei sa-l respecti, renegociaza-l! Du-te la cei pe care-i injuri si scuipi toata ziua si spune-le ca vrei sa renegociezi tratatul.

Ceilalti ministri de Finante au semnat?

Eu am cerut si pentru Misa, si pentru Viorel Stefan, si pentru Teodorovici. N-au semnat.

Si au avut derogari?

Exact la fel. Dar orice derogari ar fi, tot trebuie sa o semenze pe cea care atesta corectitudinea si legalitatea. Asta a fost o problema, la fel faptul ca intotdeauna dupa 2016 deficitul structural a fost mai mare decat cel din tratat.

Dar nu e un abuz in serviciu?

Este. Asa cum de doi ani cer Curtii de Conturi sa faca ancheta anuala asupra executiei bugetare a Ministerului finantelor publice. In 2017 si 2018 nu avem nimic. Utima este din 2016.

Eu am cerut la Senat comisie de ancheta pe executia bugetara din 2018. Nu au vrut. Daca nu ar fi nimic de ascuns, de ce sa nu ne uitam la cifre, de ce sa nu semnam?

Cel mai mare semnal de alarma pentru mine e ca anul trecut am avut venituri fiscale de 15% din PIB, iar veniturile la buget sunt 31%. Deci 16% vine din venituri care nu sunt fiscale. Vreau sa vad si eu ce intra acolo.

Veniturile nefiscale sunt cu aproape 8 miliarde de lei mai mari decat au pus ei in buget. De unde au facut rost de 8 miliarde? Ceva e umflat, eronat, poate fals, nu stiu, trebuie sa vedem.

Deficitul pe 2018 se profileaza mai mare decat cel declarat?

Peste 3%, clar. Deficitul ei il fac din PIB si au folosit estimarea Comisei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP) care trebui desfiintata in secunda a doua dupa ce ajungem la guvernare.

CNSP a umflat PIB-ul brut cu vreo 6%. Azi au devenit datele de la INS si PIB-ul e ajustat in jos cu 9 miliarde fata de estimare, deci deficitul a crescut. E 2,9 pe primele date provizorii.

Acum CNSP ne spune ca in conditiile in care ai taxe noi, dobanzi mai mari, context global, economia romaneasca va accelera in 2019. Macar sa fi avut bunul simt sa spuna ca va ramane la fel. Si CNSP a primit si atributii noi privind proiectele public privat (PPP).

Au schimbat legea pensiilor pivate si au spus ca fondurile de pensii au voie sa investeasca si in proiecte PPP facute prin CNSP care e condusa indirect de Valcov.

Si cum vor covinge fondurile sa investeasca?

Santaj ordinar. Prin OUG 114 le-au impus sa aduca un capital de 800 de milioane de euro. Teodorovici a spus ca negociaza cu ele sa reduca suma daca fondurile baga banii in PPP.

Trebuie sa scriem tuturor romanilor care au bani in fonduri de pensii sa nu ii lase pe administratori sa bage banii in aceste proiecte, pentru ca prin firmele de casa banii vor ajunge la Valcov, Dragnea etc.

Deci tu spui ca fondurile nu sunt companii sigure si le ceri sa mai aduca 800 de milioane si apoi spui ca vor fi mai sigure daca baga banii in PPP.

Cu ce e afectat contributorul daca fondurile investesc in PPP?

Randamentele vor fi din ce in ce mai mici.

Aceste PPP pot sa fie si gen Dracula Park - bagam banii si proiectul nu mai apare niciodata?

Evident. Am luat banii, n-a mers proiectul, la revedere! Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa-i lasam sa bage banii nostri acolo.

Si daca nici nu aduc 800 de milioane, dar nici nu se baga in PPP?

Se va crea o criza, probabil un fond al tuturor cu toti banii acolo care sa ajunga la Pilonul I. Asta e de fapt ideea.

Asa a facut Venezuela cu companiile petroliere. Le-a nationalizat terenurile pe care lucrau si apoi au inceput sa-i taxeze tot mai mult, pana i-au nationalizat de tot. Asa incepe.

Este ingrozitor santajul, fix cum fac mafiotii, camatarii. Ca sa investeasca in PPP trebuie sa vanda obligatiunile. Sunt peste 10 miliarde de euro investiti. Imediat vor creste dobanzile. Santaj e si cu bancile.

Aveti o evaluare a efectelor OUG 114, pe cifre?

Sunt analize statice ale BNR: daca se platesc taxele la toate activele, 29 de banci intra pe pierderi, vreo 7 vor avea nevoie de capitalizare si scade nivelul de capitalizare al intregului sistem. Deci gradul de insolventa al bancilor creste.

Si de ce sa ii pese cetateanului?

Dupa primul soc, bancile pot sa absoarba socul sau sa-l distribuie. Actionarii vor alege sa-l distribuie catre clienti si vom vedea dobanzi mai mici la depozite si mai mari la credite.

Noi trebuie sa intelegem ca atunci cand taxezi o activitate o descurajezi. Daca taxezi sistemul bancar il descurajezi sa se dezvolte.

Dar sistemul bancar are in Romania cel mai mic procent in PIB din Europa. Avem 25% bancabilitate, adica accesul oamenilor la sistemul bancar. Si exista o corelatie pozitiva intre tarile cu sistem bancar puternic si gradul de dezvoltare al economiei pentru ca sistemul bancar ia resursele de la cei care economisesc si le dau celor care investesc.

Nu e totusi o anomalie diferenta uriasa intre dobanda la credit si cea la depozit?

Nu as numi-o anomalie. Fata de ce anomalie? E lichiditate multa in piata si nu am de ce sa platesc mult pentru bani. Atunci cand era criza de lichiditate, dobanda platita de banci era si 25%.

Iar pe de alta parte, riscul e mare in Romania. Daca banca da un imprumut se gandeste de doua ori cu ce dobanda. E pe formule, nu in functie de simpatie.

De ce e asa multa lichiditate?

Daca nu sunt investitii, banii baltesc. Situatiile acestea apar in economiile suprareglementate. Unde nu exista competitie. Scazi preturile, elimini ecartul numai prin competitie.

Cand plafonezi preturile intr-un sector, automat apar efecte colaterale negative in alte zone. Si te intrebi de ce explodeaza alte parti din economie.

OUG 114 loveste doua banci in primul rand: Transilvania, cu capital romanesc si CEC, cu capital de stat. "Geniile" noastre au pus 1 miliard de lei capitalizare pentru CEC in bugetul de anul acesta. Adica pe de-o parte taxezi banca, pe de alta parte dai banii de taxa de la buget.

Bancile care sunt listate au avut probleme pe bursa. Actionar la Banca Transilvania e BERD, care pierde bani. Teodorovici, ca ministru al Finantelor, este in consiliul guvernatorilor la BERD. El va trebui sa semneze cu mana lui cand va veni situatia pe care el a creat-o la BT, situatie de pe urma careia BERD pierde.

Toti in Ecofin se uita la Teodorovici ca la o ciudatenie, iar el se apara si spune ca e cel mai liberal de aici si ceilalti sunt de vina. La Bucuresti e dur, acolo spune ca nu poate.

Interesant ca dupa aparitia OUG 114 a aparut o crestere fantastica a importurilor de gaz din Rusia. Apare o legatura ciudata intre aceasta ordonanta, modul in care a aparut, cei care beneficiaza. Si in cazul bancilor sunt investitori in legatura cu Rusia, care cumpara datoria publica a Romaniei.

Totul vine dupa ce Teodorovici a fost in Cuba cu escala la Moscova. Si pentru ce s-a dus in Cuba? E ca si cum s-ar fi dus la un trib din Amazon pentru a aduce leacuri.

Adica imi spuneti ca OUG 114 a fost data in legatura cu interesele Rusiei?

Da si de aceea am cerut investigatii.

Unde?

CSAT, parchet. Au crescut imediat importurile de gaze. Ai legea off shore de care se pare ca beneficiaza numai cei din Rusia, iar datoria publica a Romaniei si atacul speculativ cand leul s-a dus la 4.76 au fost tranzactii legate de Rusia.

Bancile sunt intermediari, clienti sunt fonduri de investitii la Londra, multe legate de Cuba, cu actionari rusi. Trebuie mers pe firul banilor. Cei care detin datoria publica te pot santaja foarte usor si o fac netransparent, prin intermediul bancilor.

Rusii sunt foarte buni sa foloseasca sistemul bancar, am vazut exemple recente. Bancile din Romania nu cumpara obligatiuni in nume propriu si au in spate clienti pe care nu-i cunoastem. Bancile din Romania au 24% din active expunere pe statul roman, nu mai au unde sa bage. Totul e la Londra, iar acolo sunt Rusia si China.

Si folosesc OUG 114 pentru santaj in spatele usilor inchise. Cum fac cu fondurile de pensii si cu bancile: lasati dobanzile jos si renuntam la taxa!

Ce sa negocieze daca spuneti ca joaca interese rusesti?

Sunt doua intentii: cu rusii si sa ascunda dezastrul din economie. In tara pot sa masluiasca datele, dar nu pot maslui ce e in piata. De aia ii intereseaza ROBOR, sa-l scada fortat, pentru ca el arata dezastrul. Preturile si dobanzile arata dezastrul din economie, criza economica acolo o vezi.

Ei fac la fel ca Ceausescu, ascund preturile din economia libera. Cand Standard and Poors (S&P) a zis ca le da perspectiva negativa i-a omorat. Este o confirmare a crizei economice din partea unei institutii externe private. In 6 luni de zile ajungem la "junk".

De ce S&P le-a acordat totusi doua saptamani?

Pentru ca aveau dreptul la ele. Ratingul il plateste tara, care e client.

Si daca nu il mai platesti?

Fara rating nu te poti duce pe pietele internationale. Si pentru ca platesti ratingul ai dreptul sa-l contesti. Dar ei s-au dus la S&P si cu doua contracte pentru doua companii de stat, in plus.

Au incercat sa mituiasca S&P?!!!!

Exact. Si asta stiu de la romani, nu de la S&P. Au spus ceva de genul "mai putem face afaceri, avem aceste doua companii".

Aurul de ce vor sa-l aduca in Romania?

Populism si postie. Legea e foarte prost facuta. Bineinteles ca va costa sa-l depozitezi si in Romania. Si aici trebuie paza.

In plus, daca il aduci, nu mai poti folosi aurul pentu a-ti reduce costul de finantare. Daca e la Bucuresti, nu mai intereseaza pe nimeni. Romania nu face parte din piata internationala.

Si e un articol fascinant. Spune Dragnea ca poti sa tii aurul afara in depozite exclusiv pentru obtinere de venituri prin tranzactionare. Il punem pe Valcov guvernator si il lasam sa tranzactioneze.

Nu te joci cu asa ceva! BNR trebuie lasata cu independenta doar la politica monetara nu ii dai si alte puteri pentru ca nu stii cine ajunge acolo.

Rezerva nu se tranzactioneaza pentru venituri, are rol de buffer. Nu stiu ce au in cap, ii suspectez si de multa prostie. Ultimul articol e tot fascinant. BNR are un capitol - administrare rezerve internationale. Asta inseamna ca rezervele sunt tinute in instrumente denominate in alte monede. Ca sa se asigure ca rezerva e tinuta la Bucuresti au scos cuvantul "intenational".

Ata inseamna ca BNR va trebui sa tina toate rezervele in lei.

Este o combinatie de prostie, rea vointa si aroganta. Unele chestii sunt premeditate, altele sunt prostii pure.

Taxa pe lacomie nu a fost inventata de acest guvern, decat ca nume. A impus-o si Ungaria, de exemplu. Cu ce efecte?

In 2015-2016 au iesit vreo 20 de miliarde de euro din Ungaria din investitii directe. S-au redus activele bancilor. Ele pot sa plece.

Ungaria are mitul de economie stabila, dar nu o duce bine deloc, traieste din fonduri europene de la un an la altul.

Ard recoltele si otravesc fantanile pentru viitorul guvern?

Am crezut si eu asta, dar in prima luna de guvernare liberala vom contabiliza tot ce gasim, vom scoate totul la suprafata ca sa raspunda. Pentru economie avem solutii, o rezolvam.

Daca legea plafoanelor e in aer, cum anunta majoritatea ca adopta rapida bugetul intors de presedinte?

Eu cred ca nici CCR n-a inteles prea bine: bugetul nu poate exista fara Legea plafoanelor. Daca sa zicem ca vor respecta Tratatul fiscal in legea plafoanelor, bugetul e pe alte cifre.

Bugetul e un pachet de legi. Bugetul se face in limitele Legii plafoanelor, nu poate exista decat in aceste limite si nu se poate vota in Parlament pana nu e adoptata Legea plafoanelor.

In societate se creeaza impresia ca noi vrem sa punem piedica. Eu cred ca in Romania 2019, UE vrem sa avem legi constitutionale, sa se respecte legea.

Ministrul care alerga oamenii sa le impoziteze bacsisul nu isi asuma bugetul, incalca legea, Constitutia, tratatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Florin Citu senator, #OUG 114 energie Rusia , #stiri Florin Citu