Florin Cîțu despre cazul de agresiune de la Suceava: „Există totuşi o mică problemă. Înţeleg că nu este făcută nicio plângere penală”

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 17:45
3008 citiri
Florin Cîțu despre cazul de agresiune de la Suceava: „Există totuşi o mică problemă. Înţeleg că nu este făcută nicio plângere penală”
Florin Citu, premierul Romaniei FOTO Facebook/ Florin Citu

Premierul Florin Cîţu le-a recomandat, vineri, jurnaliştilor şi activistului de mediu care au fost victime ale unor agresiuni în localitatea Coşna din judeţul Suceava să depună plângeri împotriva agresorilor.

În acelaşi timp, şeful Executivului a cerut instituţiilor statului să intervină şi "să îşi facă datoria" în acest caz.

"În orice eveniment de acest gen autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria, imediat, rapid, fără niciun fel de ... Nimeni nu trebuie să spună altceva. Instituţiile statului, Poliţia, Procuratura, toţi trebuie să intervină să îşi facă datoria. Înţeleg că s-a făcut acest lucru (....) Există totuşi o mică problemă. Înţeleg că nu este făcută nicio plângere penală din partea celor care sunt vătămaţi şi ar trebui ca procedura să meargă mai departe să fie aceste plângeri, pentru că altfel nu ştiu dacă poliţia poate legal să facă ceva, dar, repet, astfel de acte, orice act de violenţă trebuie imediat anchetat şi cei care sunt responsabili trebuie să răspundă pentru asta", a afirmat şeful Guvernului.

Greenpeace România a anunţat că regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna din judeţul Suceava. Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse.

Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îl ajutau să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat că poliţiştii au identificat şi audiază 11 persoane implicate în agresarea reprezentanţilor mass-media şi a activistului de mediu.

Cinci persoane sunt audiate vineri

Cinci persoane sunt audiate vineri, 17 septembrie, de poliţiştii din Vatra Dornei, după ce membrii unei echipe care filma un documentar despre defrişările ilegale au fost agresaţi de mai mulţi indivizi.

"La sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei sunt deja cinci persoane care au fost implicate în altercaţia de aseară, care sunt supuse activităţilor procedurale, respectiv sunt audiate cu privire la eveniment. (...) Am constituit din oficiu dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere şi continuăm activităţile procedurale.

Sperăm ca după efectuarea acestor audieri şi sub coordonarea procurorului de caz, bineînţeles şi cu administrarea celuilalt material probator pe care îl vom identifica în cadrul cercetărilor, să fie şi destule motive pentru a se dispune şi măsuri procesuale", a declarat vineri, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Ionuţ Epureanu.

El a confirmat că printre persoanele conduse la audieri se numără şi proprietarul pădurii în care a avut loc incidentul, precum şi un inginer silvic, dar cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

"Vrem să stabilim cu exactitate şi numărul acestora (...) şi calitatea pe care au avut-o în ducerea la îndeplinire a rezoluţiei infracţionale, să vedem cu exactitate care dintre persoane a fost implicată, gradul de implicare şi individualizarea vinei fiecăruia şi ulterior să poată fi dispuse şi măsurile legale faţă de aceştia", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Poliția prezintă bilanțul acțiunilor împotriva tăierilor ilegale din Suceava

După ce doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți crunt într-o pădure din Suceava, purtătorul de cuvânt al Poliției Române a ieșit cu o declarație în fața presei în care a prezentat bilanțul acțiunilor împotriva tăierilor ilegale din județ.

„În judeţul Suceava, poliţiştii au desfăşurat 1.200 de controale pe linia combaterii ilegalităţilor din domeniul silvic. Au verificat aproximativ 2.800 de obiective, dintre care 2.700 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalaţii de debit lemn, 25 de depozite de material lemnos, precum şi alte obiective”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, citat de Agerpres.

În urma acestor activităţi au fost înregistrate 187 de dosare penale, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul Silvic.

„Poliţiştii din Suceava au aplicat 278 de sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 635.900 de lei”, a mai spus Drăgan.

Citește și:
Patru autoutilitare, distruse de foc într-o parcare din Suceava. De la ce a pornit incendiul
Patru autoutilitare, distruse de foc într-o parcare din Suceava. De la ce a pornit incendiul
Patru autoutilitare dintr-o parcare din localitatea Şcheia au fost distruse duminică, 4 decembrie, în urma unui incendiu. Potrivit ISU Suceava, incendiul a izbucnit la o autoutilitară, iar...
Au cumpărat o casă veche de 122 de ani din Suceava și au mutat-o în Vrancea: "Niciodată nu ne-am gândit că putem avea una" FOTO
Au cumpărat o casă veche de 122 de ani din Suceava și au mutat-o în Vrancea: "Niciodată nu ne-am gândit că putem avea una" FOTO
Mulți români visează la o casă la țară. Unii aleg să o construiască, în timp ce alții sunt îndrăgostiți de casele vechi, tradiționale. Este cazul unei familii care a cumpărat o...