Florin Cîțu începe negocierile pentru găsirea unei noi majorități. PNL se întâlneşte cu USR la ora 13.00. Ciolacu i-a transmis că are agenda plină

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 09:37
3571 citiri
Florin Cîțu începe negocierile pentru găsirea unei noi majorități. PNL se întâlneşte cu USR la ora 13.00. Ciolacu i-a transmis că are agenda plină
Florin Cîțu, o nouă rundă de negocieri FOTO Hepta

Echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal, în frunte cu preşedintele partidului, Florin Cîţu, va demara, miercuri 3 noiembrie, discuţiile cu partidele parlamentare, pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Prima întâlnire va fi cu cei de la USR, la ora 13.00 şi va avea loc la parlament.

Florin Cîţu i-a sunat, marţi seară, pe liderii USR şi PSD, pentru a stabili când vor avea loc aceste discuţii. Potrivit unor surse din PSD, preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu i-a transmis lui Florin Cîţu că are agenda extrem de încărcată şi va reveni el cu un telefon, pentru a stabili detaliile întâlnirii.

PNL a decis, în şedinţa Biroului Permanent Naţional de marţi seară, flexibilizarea mandatului de negociere, astfel încât partidul să discute atât cu cei de la PSD cât şi cu cei de la USR. Formaţiunea avea decizii luate de forul de conducere care interzicea orice discuţie cu cei de la PSD şi cu USR, pentru că votaseră moţiunea de cenzură la adresa lui Florin Cîţu.

Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele Florin Cîţu, primvicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, LUcian Bode şi Rareş Bogdan şi secretarul general dan Vîlceanu. Interesant este că fostul premier desemnat, Nicolae Ciucă, nu face parte din achipa care va discuta cu liderii USR şi PSD.

În urma flexibilizării mandatului de negociere, Cîţu i-a sunat pe Dacian Cioloş şi pe Marcel Ciolacu, pentru a demara discuţiile pentru formarea majorităţii în Parlament. Marcel Ciolacu i-a transmis preşedintelui PNL că are agenda încărcată miercuri dar că va reveni el cu un telefon pentru a stabili detaliile întâlnirii.

Cu USR, liberalii se vor întâlni la ora 13.00, la Parlament.

Mandatul cu care liberalii vor merge la negocieri este de a forma majoritatea în jurul PNL şi cu premier liberal, a mai anunţat Cîţu după şedinţa PNL.

PSD vrea postul de premier

Sorin Grindeanu, Mihai Tudose şi Paul Stănescu au cerut insistent, în discuţiile din partid pe tema intrării la guvernare, ca PSD să primească funcţia de prim-ministru într-o coaliţie cu PNL, în caz contrar să refuze intrarea la guvernare, susţin surse politice pentru News.ro.

Printre ministerele dorite de social-democraţi se numără: Finanţele, Sănătatea, Transporturile şi Munca. Plus alte trei portofolii mai mici.

„Grindeanu şi Tudose sunt cei mai vocali, joacă cel mai dur. Vor ca PSD să intre la guvernare doar dacă primeşte funcţia de prim-ministru. Şi Paul Stănescu e de aceeaşi părere, însă pe un ton mai moderat. Marcel Ciolacu ar negocia mai degrabă mai multe portofolii cu greutate pentru partid, nu neapărat funcţia de premier”, susţin surse din conducerea PSD pentru News.ro.

Ca variante de prim-ministru, prima opţiune în PSD este Marcel Ciolacu.

Cioloș încă mai speră în refacerea coaliției

Liderul USR, Dacian Cioloş, a afirmat, marţi seară, că aşteaptă decizia PNL în legătură cu negocierile care vor urma.

Cioloş a susținut că PNL are de ales între USR şi PSD pentru a face majoritate în Parlament, însă alegerea PSD ”ştim ce înseamnă”. ”PSD are mai multe guri de hrănit acolo, sunt baroni locali care aşteaptă bani, care numai transparent să nu fie modul în care sunt cheltuiţi”, a transmis Cioloş.

”Tatonări de două-trei săptămâni tot există, noi cerem mai mult decât tatonări. Noi am cerut un mandat de a începe discuţii consistente, discuţii concrete de refacere a coaliţiei dacă PNL îşi doreşte acest lucru”, a declarat, marţi seară, la B 1 TV, Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, după ce USR a încercat cu un guvern minoritar, era destul de clar că în Parlament nu va exista această susţinere nici pentru un Guvern minoritar PNL–UDMR.

Dacian Cioloş afirmă că se putea reface coaliţia în ultimele zece zile.

”Acum este important să vedem ce decid ei. PNL are de ales între o majoritate pe care să o facă cu USR - să continuăm Programul de reforme, dar pe care chiar să le punem în aplicare, nu doar să le clamăm (...) sau, dacă vor neapărat o majoritate pot să o facă şi cu PSD, dar ştim ce înseamnă asta. PSD are mai multe guri de hrănit acolo, sunt baroni locali care aşteaptă bani, care numai transparent să nu fie modul în care sunt cheltuiţi (... ) Eu sper ca lucrurile astea să nu le uite, nici ei şi nici alegătorii. Este vorba despre direcţia în care o ia România în următorii ani”, a mai afirmat Cioloş.

Eveniment Quarterly Report

Nou sondaj pe tema intenției de vot. PSD, lider detașat. PNL și AUR se bat pentru locul doi, USR este pe patru
Nou sondaj pe tema intenției de vot. PSD, lider detașat. PNL și AUR se bat pentru locul doi, USR este pe patru
Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui Sondaj de opinie naţional realizat de INSCOP declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare, PSD fiind pe primul loc în...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Florin Citu, #PNL, #USR, #Marcel Ciolacu PSD , #stiri Florin Citu