Florin Cîțu susține că regulile privind certificatul de vaccinare nu-i vizează pe angajații din instituțiile de stat. „Era vorba de vizitatori”

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 16:43
1981 citiri
Florin Cîțu susține că regulile privind certificatul de vaccinare nu-i vizează pe angajații din instituțiile de stat. „Era vorba de vizitatori”

Florin Cîţu a declarat miercuri, 27 octombrie, că reglementările actuale privind certificatul verde şi accesul în instituţii se referă la vizitatori sau la persoanele care vin din afara unei companii, nu la angajaţi.

Premierul interimar a adăugat, referitor la faptul că PSD a propus să fie făcute testări din bani europeni, iar certificatul verde să poată fi obţinut şi în baza testării pentru COVID-19, că este o posibilitate, însă trebuie să găsească şi o astfel de sursă de finanţare.

Întrebat ce le transmite persoanelor care în prezent acuză că sunt discriminate şi nu mai pot merge la serviciu dacă nu au certificatul verde, liderul PNL a replicat: „Nu. Ştiu foarte bine că a fost o discuţie. Varianta care a plecat de la noi nu includea angajaţii din nicio companie. Era vorba despre vizitatorii sau cei care vin din afara companiei, a instituţiei publice sau a companiei, nu era vorba de angajaţi. Nu cred că putem să vorbim despre angajaţi care să fie discriminaţi în acest moment”.

Despre faptul că există oameni care au fost anunţaţi că vor fi concediaţi pentru că nu s-au vaccinat şi în cazul în care nu prezintă dovada vaccinării, premierul interimar a spus: „Nu ştiu. Dar e foarte bine că s-au vaccinat. Ştiţi foarte bine că aceasta este singura soluţie de a elimina pandemia sau de a încetini răspândirea virusului”.

Chestionat dacă ar putea fi făcute teste pe bani europeni, cum susţin cei de la PSD şi ca prin această testare să poată fi obţinut certificatul verde, Cîţu a răspuns: „Dacă există surse de finanţare, bineînţeles.

Dar propunerea este una, să găseşti sursa este altceva. A mai fost o propunere şi de la colegul nostru Cristian Buşoi şi eu ştiu că a şi încercat să trimită această soluţie la Comisia Europeană şi nu am găsit încă această soluţie, dar dacă sunt fonduri europene pentru aceste teste, bineînţeles le vom folosi”.

"Voi avea grijă ca la Camera Deputaţilor parlamentarii PNL să fie prezenţi”

Plenul Senatului a respins, miercuri, 27 octombrie, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

S-au înregistrat 67 de voturi „pentru” şi 60 de voturi „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. În cadrul şedinţei, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă.

Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, a afirmat că este un proiect important care va trebui adoptat la Camera Deputaţilor.

Vom continua la Camera Deputaţilor, este un proiect important care trebuie aprobat, care ajută România să depăşească acest moment şi voi avea grijă ca la Camera Deputaţilor parlamentarii PNL să fie prezenţi, să voteze toţi”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu.

Întrebat dacă vor exista sancţiuni pentru parlamentari liberali care nu au votat la Senat, Cîţu a afirmat: ”Staţi să văd întâi ce s-a întâmplat”.

Mai mulţi senatori PNL nu au fost prezenţi la votul propujnerii legislative şi nici nu au răspuns la apelul telefonic pentru vot. Este voba de Ovidiu Florean, Cristina Neluţu şi Ion Iordache în timp ce Alexandru Nazare şi George Scarlat s-au abţinut de la vot.

Citeste si:
Valul 5 pandemic îi obligă pe guvernanți să introducă certificatul verde la locul de muncă SURSE
Valul 5 pandemic îi obligă pe guvernanți să introducă certificatul verde la locul de muncă SURSE
Guvernanţii au în plan reglementarea legislativă prin care este introdusă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă astfel încât măsură să poată fi aplicată până la...
Legea certificatului verde ar putea fi adoptată săptămâna viitoare. Cine va fi obligat să aibă documentul și ce amenzi se pot da
Legea certificatului verde ar putea fi adoptată săptămâna viitoare. Cine va fi obligat să aibă documentul și ce amenzi se pot da
Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a anunțat miercuri, 24 noiembrie, că parlamentul ar putea adopta săptămâna viitoare legea certificatului verde la locul de muncă. Mai mulți parlamentari...