Cum a ajuns guvernul Cîțu să bage încă 10 miliarde de euro în PNDL-ul lui Dragnea. „În momentul în care aruncăm cu banii în 3200 de primari, la ce să ne așteptăm să iasă?”

Joi, 19 August 2021, ora 18:30
4384 citiri
Cum a ajuns guvernul Cîțu să bage încă 10 miliarde de euro în PNDL-ul lui Dragnea. „În momentul în care aruncăm cu banii în 3200 de primari, la ce să ne așteptăm să iasă?”
Probleme serioase cu modul în care guvernul alocă 15% din buget FOTO Pixabay

Conducerea PNL a aprobat, cu unanimitate de voturi, susținerea pentru programul național de investiții Anghel Saligny. Este vorba despre așa numitul PNDL 3, criticat de societatea civilă, dar și de partenerii de guvernare de la USR-PLUS. Celor din urmă, premierul Florin Cîțu le-a tranmis că „nu este un buget al primarilor, este un buget al românilor, așa cum nici bugetul ministerului Transporturilor nu este al ministerului, ci tot al românilor”.

Viitorul plan naţional de investiţii, pe care Guvernul ar urma să-l aprobe prin ordonanță de urgență, se va desfășura vreme de minimum 6 ani și va avea un buget de aproximativ 50 de miliarde de lei. Cu fondurile oferite de Guvern vor fi construite rețele de apă și canalizare și vor fi asfaltate drumuri, au anunțat liberalii.

Noul plan de investiții Anghel Saligny, așa numitul PNDL 3, prin care Guvernul va împărți circa 50 de miliarde de lei către comunitățile locale pentru diferite proiecte, are aceleași neajunsuri ca fostele programe de dezvoltare locală inițiate de Liviu Dragnea. „Cîțu de fapt dublează miza. Încă 10 miliarde de euro de la nașu’ mare”, spune Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, la RFI.

„Încă 10 miliarde de euro de la nașu' mare”

„În momentul în care tu arunci cu banii în 3200 de primari, din care 2800 rurali și din care jumătate nu au nici un fel de funcționar acolo care să poată să țină o evidență, că nu există capacitate umană și tehnică, tu ce te aștepți să iasă din chestia asta? Te aștepți să iasă proiecte bune de apă-canal? Sau să se întâmple ca în ultimii 10 ani, ca în PNDL 1, PNDL 2, când după 7 ani, unii care au primit banii alocați, s-au bucurat, n-au reușit să înceapă proiectul. Deci proiect aprobat în 2015, astăzi nu a început, nu s-a dat cu sapa-n pământ. În ce fel am scos România din noroaie cu genul ăsta de administrație?” se întreabă Sorin Ioniță, președintele Expert Forum:

„E o urgență reală să dezvoltăm comunitățile locale deci nu are rost ca fiecare prim-ministru, în trecut Dragnea, acuma Cîțu, să iasă să ne spună „a, da, e nevoie să scoatem România din noroi, e nevoie de apă-canal”. Păi toți știm că e nevoie, deci la nevoie nu se opune nimeni.

Diagnosticul e corect, soluția pe care o propun ei la problemă este greșită, pentru că ei ne tot dau cu comunele scufundate în noroi în cap, dar noi când am făcut evidența, am pus cap la cap PNDL 1 și 2, ce să vezi? Care era primăria care a primit cei mai mulți bani? Primăria Sectorului 3 București, da? Deci e vorba de perioada guvernărilor PSD. Și acuma mie mi-e teamă că sunt tot niște mari municipii care împing foarte tare chestia asta că scoatem comunele subdezvoltate în față, dar la împărțirea banilor îi găsim prin două trei județe, știți dumneavoastră care, în funcție de partidul aflat la guvernare.

Asta este chiar ipocrizie politică, dar ce trebuie să ne îngrijoreze pe toți, în calitate de contribuabili, e faptul că într-un mediu de incertitudine, haos administrativ și lipsă de control pe costuri, obții de 10 euro ce ai obține cu numai 5 euro într-un sistem bine gestionat. Deci banii își pierd valoarea în haos administrativ. Ori ce au ei acuma e haos administrativ. Și vor să mai arunce încă pe atâta. Deci Cîțu de fapt dublează miza. Încă 10 miliarde de euro de la nașu’ mare”.

Cîţu, despre PNDL 3: Nu ştiu dacă va intra joi în Guvern

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că Planul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” va fi discutat în Guvern cel mai târziu săptămâna viitoare, în cazul în care va avea toate avizele necesare. În plus, premierul a reiterat că acest program este al românilor şi nu al primarilor.

“Nu ştiu dacă va intra astăzi [joi – n.r.] în guvern, dacă are avizele, dacă nu, cel mai târziu săptămâna viitoare. Hai să-i spunem, aşa cum se numeşte acum, Planul naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’. Este un plan pentru români şi aş vrea, iarăşi, să spun foarte clar că nu are nicio legătură cu primarii. Este un plan care va fi implementat de primari, dar este un plan care dezvoltă comunităţile din România, aşa cum niciun minister sau bugetul unui minister nu este în pixul ministrului. Avem bugete care dezvoltă România”, a precizat premierul, fiind întrebat dacă în şedinţa de Guvern de joi va fi adoptat şi noul program de dezvoltare locală.

De asemenea, Florin Cîţu a transmis că este de acord ca Guvernul să monitorizeze acest plan de investiţii.

“Eu sunt de acord cu monitorizarea şi am şi spus la coaliţie şi cu sisteme de 'early warning', dacă vedem că un program nu merge mai departe, să-l oprim. Sunt de acord cu toate aceste lucruri şi cu transparentizarea, aşa cum sunt de acord cu transparentizarea şi la investiţiile CNAIR sau alte investiţii, unde mai merge şi inspecţia economică şi găseşte mereu probleme. Deci sunt de acord cu aceste lucruri, cu transparentizarea”, a afirmat premierul.

Ghinea, despre PNDL 3: „Vine statul în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea şi zice: îţi dau ţie, îţi dau ţie”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că, prin PNDL 3, statul, "cu pixul lui Dragnea care acum se plimbă de la unul la altul", dă bani primarilor. "De asta e atât de sexy această chestie. Pentru că fiecare poate să zică la primari: votaţi-mă pe mine şi să îţi dau bani. Or, noi vrem garanţii că nu se întâmplă asta", a punctat el.

Ghinea a declarat, marţi seară, la Digi 24, că a apărut informaţia că PNDL 3 a fost aprobat în coaliţie, dar acest lucru nu s-a întâmplat, nici măcar nu s-a discutat acest subiect.

"În cazul PNDL, în sine a fost şi o problemă de cum am fost trataţi noi, cei din USR-PLUS. S-a dat pe surse, se guvernează pe surse, s-a dat pe surse de la coaliţie că ar fi fost o agreere în coaliţie a PNDL 3 sau a programului de investiţii Anghel Saligny, ceea ce nu e factual adevărat. A fost un fel de anunţ. Ştiţi, o să propunem. Reprezentanţii noştri au spus o să vedem şi o să avem o opinie. (...) A durat două minute acest balet o să propunem, ai noştri au spus, bine, propuneţi şi vedem, după care peste două ore apărea în presă marele program Anghel Saligny aprobat de coaliţie. Am fost puşi în faţa unui fapt împlinit şi nu aveam altă reacţie normală la cap decât să spunem: staţi puţin, hai să discutăm”, a explicat Cristian Ghinea.

El a susţinut că prin acest program statul vine "cu pixul lui Dragnea" şi împarte banii după cum doreşte.

"De ce nu lăsăm mai mulţi bani primarilor? Pentru că pe de o parte statul central ia bani care ar putea foarte bine să rămână la primari, primarii nu au bani să îşi facă bugetele de investiţii şi apoi vine statul în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea care acum se plimbă de la unul la altul, şi zice îţi dau ţie, îţi dau ţie. Atunci USR-PLUS a zis nu putem să aprobăm ce criticam acum trei ani, că suntem nebuni. (...) De asta e atât de sexy această chestie. Pentru că fiecare poate să zică la primari: votaţi-mă pe mine şi să îţi dau bani. Or, noi vrem garanţii că nu se întâmplă asta, vrem garanţii că va fi şi cofinanţare locală la acest program”, a afirmat Ghinea.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#PNDL Dragnea, #Citu premier, #dezvoltare, #sorin ionita , #stiri Florin Citu