Scandalul miliardului lui Cîțu. Cum au rămas primarii USR și PSD pe din afară la împărțirea marelui pot

Sambata, 09 Octombrie 2021, ora 03:30
3224 citiri
Scandalul miliardului lui Cîțu. Cum au rămas primarii USR și PSD pe din afară la împărțirea marelui pot
Cea mai mare parte a banilor a mers către primarii din „echipa câștigătoare” FOTO Facebook / Florin Cîțu

Guvernul a decis modul în care să fie împărțit, în teritoriu, peste un miliard de lei din Fondul de rezevră, bani care au ajuns în special în bugetele primarilor PNL și UDMR, în timp ce PSD și USR au rămas aproape ignorate. Cele două formațiuni amenință cu Justiția.

Guvernul Cîțu a stat miercuri, 6 octombrie, până târziu în noapte pentru a împărți către autoritățile locale suma de 1,01 miliarde de lai, bani proveniți din Fondul de rezervă. Ministrul Dezvoltării Cseke Attila promitea că la alocare nu se va ține cont de culoarea politică a primarilor.

„2.756 de administraţii locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 de lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării”, relata ministrul.

Cu toate astea, modul în care s-au împărțit banii dovedesc o altă realitate. Concret, primarii PNL au primit cea mai mare parte din bani, în special liberalii care l-au sprijinit pe Florin Cîțu la congres, cele mai multe sume fiind de peste 400.000 de lei pentru fiecare comună. De cealaltă parte, PSD a avut mult mai puțini primari care au beneficiat de fonduri, iar sumele s-au ridicat până la 50.000 de lei. Cele mai mari alocări s-au regăsit la primăriile conduse de liberali din tabăra Cîțu, cum ar fi Constanța, care a primit 10 milioane de lei, Suceava - 15 milioane de lei, sau Ploiești - 5 milioane de lei. Sume considerabile au primit și localitățile conduse de primari din partea UDMR, remarcându-se Miercurea-Ciuc - 5 milioane de lei sau Sfântu Gheorghe - 8 milioane de lei.

În ce îi privește pe primarii USR, aceștia au resimțit pe pielea lor efectele ieșirii de la guvernare, întrucât, din cei 41 de aleși ai partidului, doar cinci au primit bani de la guvern. Astfel, primarii unor orașe mari precum Brașov, Bacău. Timișoara sau Alba Iulia au fost ignorate de către guvern.

Atacuri în Justiție

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat deja că va depune plângere penală împotriva premierului Florin Cîțu, care s-a referit la banii din forul de rezervă drept „mită” pentru primarii PNL.

"50 de milioane de euro din bani publici au fost daţi mită pentru primari PNL care l-au votat la Congres pe Cîţu cu mâna la nas. Restul administraţiilor locale, care au cerut disperat de bani pentru încălzire, spitale şi şcoli nu primit nici pentru hârtie igienică. (...) Partidul Social Democrat nu poate să accepte acest lucru, de aceea vom depune plângere penală împotriva lui Cîţu. Vom merge până la capăt. Românii nu trebuie să sufere pentru ca să se răzbune că l-am dat jos", a afirmat Ciolacu într-o o conferinţă de presă.

Critici au venit și din partea USR, unde atât edilul Timișoarei Dominic Fritz cât și primarul Sectorului 1 din Capitală Clotilde Armand s-au plâns de faptul că nu au primit niciun ban de la guvern. Mai mult, Armand l-a amenințat pe premier că va ataca în Justiție hotărârea guvernului.

„Așadar, domnul prim-ministru Florin Cîţu a împărțit banii din Fondul de Rezervă al Guvernului României primarilor PNL și PSD. Un miliard de lei. Nici un ban pentru primarii USR din București, Timișoara, Brașov, Alba Iulia etc. Aparteneța politică a unui primar a fost principalul criteriu pentru alocarea acestor fonduri. Nimic despre nevoile comunităților locale și ale cetățenilor.

Acum, eu nu-mi doresc să intru într-o polemică cu premierul. Are dumnealui destule probleme de rezolvat. Voi face însă altceva. Am să atac în Justiție această hotărâre de Guvern. Și îi rog pe toți primarii USR (și nu numai) să se alăture acestui demers.

Când nedreptatea devine lege, rezistența devine datorie!”, a relatat Clotilde Armand pe Facebook.

Primării refuză banii guvernului

Primarii PSD din judeţul Timiş au anunţat vineri că refuză banii alocaţi de Guvernul interimar Florin Cîţu, miercuri, din Fondul de Rezervă, considerând că „nu pot să accepte gestul disprețuitor cu care Guvernul PNL tratează comunitățile conduse de ei”. Astfel, social-democrații subliniază că nu acceptă „mărunțișul” venit din partea guvernului.

”Banii alocaţi sunt efectiv o firimitură care trebuia să se regăsească în tabelul cu alocări, doar ca să fie ceva trecut acolo. Este de neconceput şi de neacceptat, este o alocare profund incorectă, este o metodă josnică prin care se plătesc nişte poliţe politice, care vor fi decontate cu siguranţă de liberali. Primarii PSD nu acceptă mărunţişul aruncat ca un praf în ochi. Bugetele sunt insuficiente pentru ce proiecte sunt necesare în comunităţi. Ar fi un joc de mimă din categoria ”ei se fac că alocă, noi ne facem că realizăm proiecte şi cheltuim. Jenant, domnilor de la PNL! Jenant, domnule premier demis Cîţu!”, spun reprezentanţii PSD în administraţiile locale.

Ce premier ar numi Geoană dacă va câștiga președinția: ”Să ştie o limbă străină, să aibă habar de economie, să nu facă parte din clanuri de toate felurile”
Ce premier ar numi Geoană dacă va câștiga președinția: ”Să ştie o limbă străină, să aibă habar de economie, să nu facă parte din clanuri de toate felurile”
Candidatul independent la Preşedinţia României Mircea Geoană a afirmat duminică seară, 13 octombrie, că, dacă va câştiga alegerile, va fi un preşedintele extrem de sever în judecarea...
Ponta cataloghează drept „o prosteală” divorțul PNL-PSD: „Vin notele de plată”
Ponta cataloghează drept „o prosteală” divorțul PNL-PSD: „Vin notele de plată”
Victor Ponta, candidat pe listele PSD pentru Parlament, a declarat duminică, 13 octombrie, că ”divorțul” dintre social-democrați și liberali nu este așa cum a fost descris în presă....
#Florin Citu premier, #Fondul de rezerva, #bani guvern, #primari PSD, #primari PNL, #primari usr , #stiri Florin Citu
  1. Ce premier ar numi Geoană dacă va câștiga președinția: ”Să ştie o limbă străină, să aibă habar de economie, să nu facă parte din clanuri de toate felurile”
  2. Ponta cataloghează drept „o prosteală” divorțul PNL-PSD: „Vin notele de plată”
  3. Precizări importante pentru alegătorii din străinătate. Peste 9.000 de cetățeni s-au înscris pentru a vota prin corespondență
  4. Cum vor arăta buletinele de vot utilizate la alegerile prezidențiale FOTO
  5. Ciucă le mulțumește românilor care-și plătesc impozitele la timp. Cum vor fi recompensați aceștia
  6. Miting de susținere pentru Nelu Tătaru, acuzat de DNA de luare de mită. Cine ar fi organizatorul și pe cine a mai apărat
  7. PNL finalizează listele de candidați pentru Parlament. Ce soluție s-a găsit pentru Ligia Deca, după ce n-ar fi avut loc la București
  8. Piedone, atac la Nicușor Dan: „Autorizează târguri pentru evazioniștii fiscali”. Sancțiunile date comercianților din Parcul Izvor
  9. Organizații de mediu cer demisia ministrului Energiei. Ce spune Sebastian Burduja despre "energia verde"
  10. Cum apără Sorin Grindeanu coalitia cu liberalii, înaintea alegerilor: ”S-a stabilizat ţara după o guvernare dezastruoasă PNL-USR”