Creierul din spatele lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Mai 2012, ora 17:22
12180 citiri
Creierul din spatele lui Ponta (Opinii)

Victor Ponta stie ca prioritatea zero a Guvernului pe care il reprezinta - e totusi putin fortat sa spunem ca il conduce, din moment ce la cele mai importante intrebari nu raspunde el - este castigarea alegerilor.

Pentru implinirea acestui obiectiv vital pentru USL, Victor Ponta l-a cooptat in echipa pe finantistul BNR Florin Georgescu. Un finantist care sa garanteze adoptarea macar a unei parti din multimea de promisiuni pe care USL se jurase sa le puna in practica din prima zi in care ajung la Putere.

S-a intamplat, iar strategii lui Ponta stiau ca a nu da urgent banii bugetarilor si pensionarilor s-ar putea sa-i coste grav la alegeri, mai ales ca PDL si MRU promisesera ca sunt la un pas de a face reintregirea. S-a intamplat ca nu au mai apucat. Iar asta nu a fost o binecuvantare nici macar pentru USL. De ce? Pentru simplul motiv ca nu exista bani pentru acele reintregiri. Nici banii, nici contextul international si cu atat mai putin conditiile economiei romanesti care se adanceste in recesiune.

Dar Victor Ponta stia ca banii trebuie dati la oameni, "indiferent" ce ar urma dupa. A si spus-o, mai mult sau mai putin voalat. Asa s-au castigat alegerile in Romania in ultimii 23 de ani, nu se risca nici Ponta taman acum sa dea cu piciorul unor alegeri aproape ca si castigate. Si totusi. Florin Georgescu a fost adus in Executiv exclusiv pentru abilitatea de a gasi banii care sa fie dati bugetarilor si pensionarilor, cand acesti bani nu exista, iar aruncarea lor in buzunarele oamenilor ar putea sa arunce si tara la picioarele bancilor si fondurilor internationale.

Ei bine, Florin Georgescu este tatal cifrelor. De aceea l-a dorit premier pana si Traian Basescu. Fostul prim viceguvernator BNR jongleaza bugete, reduce inflatiile si creeaza din nimic sisteme economice. De altfel, doar astfel de abilitati ar fi putut sa produca prima etapa a majorarilor salariale ale bugetarilor si returnarea banilor catre pensionari. Pentru ca doar ministrul Finantelor intelege mecanismele care au fost puse in miscare pentru ca aceste masuri sa devina realitate, Victor Ponta pur si simplu se multumeste sa fie doar un purtator de cuvant al lui Georgescu.

De asta si trimite de fiecare data premierul intreaga presa la domnul Georgescu, daca vrea sa afle cum, ce si de cand se va intampla ceva in economia Romaniei. Ajunsi la ministrul de Finante, jurnalistii nu mai inteleg nimic. Iar ca si comunicator de mesaje politice, domnul Florin Georgescu e o catastrofa in devenire. (A nu se uita cum, invitat la Antena 3 fiind, a spus apasat ca daca lumea vrea sa nu mai aiba parte de taieri, ci de cresteri, evident, sa puna stampila la vot acolo unde trebuie - i.e. pe USL, ca altfel iarasi vor primi doar ajustari si reduceri. Un santaj si o discriminare pe fata intregului electorat.)

Insa daca electoratul e inclinat sa isi uite intotdeauna istoria scurta a ultimilor ani, ei ar trebui sa o aiba vie inca in minte. Iar daca Victor Ponta este prea emotionat de postul pe care il ocupa, daca implinirea visului inainte de vreme l-a bulversat atat de mult incat si-a delegat majoritatea atributiilor, atunci Florin Georgescu are obligatia sa-i reaminteasca macar, daca nu sa il avertizeze, despre fabula si morala ultimelor alegeri si costurile care au venit dupa. Taierile nu ar fi existat daca in precedenta campanie, intinsa pe doi ani - 2008 - 2009, politicienii nu s-ar fi intrecut in aruncatul banilor pe fereastra. In ciuda crizei care facea deja ravagii prin Europa.

Astazi e pe cale sa se petreaca acelasi lucru. Singura veste buna este ca tot USL se va afla la butoane si la anul, cand cel mai probabil vor urma, intr-un fel sau altul, si costurile acestei "reintregiri" nationale a populismului si pomenilor electorale. Vestea proasta e ca aceiasi finantisti de la BNR s-au aflat si atunci, ca si acum, in umbra politicienilor si deciziilor lor, ghidandu-le traiectoria si sensul.

O cvasi-bulibaseala ale carei consecinte le platesc, desigur, doar cei care acum sunt ademeniti la vot cu pomeni pe care si le platesc din propriile buzunare. Evident, cu mana alesilor. Sper ca Ponta macar sa nu se mai planga ca masina de vot a celorlalti a "functionat mai bine" decat a lor. Asta ar dubla costurile pe care le-am avea de platit.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...