Florin Georgescu: Austeritatea va merge in paralel cu cresterea economica

Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:11
2113 citiri
Florin Georgescu: Austeritatea va merge in paralel cu cresterea economica

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca este optimist in legatura cu urmatoarea vizita a Fondului Monetar International (FMI), de pe 22 iunie, si ca masurile de austeritate vor merge in paralel cu cresterea economica.

"Vom examina mersul acordului impreuna cu cei de la FMI, avem premise sa fim optimisti, sper ca si ei sa considere la fel", a mentionat Georgescu, citat de Digi 24.

Boardul FMI va analiza a cincea evaluare a acordului cu Romania

Legat de afirmatia presedintelui Traian Basescu, conform careia criza va fi prezenta in tara noastra inca 24 de luni, ministrul Finantelor a explicat ca aceasta a debutat in ultimul trimestru din 2008 in Romania si ca este prezenta in viata de zi cu zi inca de atunci.

Basescu l-a primit pe vicepresedintele BM: Criza nu dispare in urmatoarele 12 luni

"Insa s-au luat masuri de combatere a crizei, iar acelasi lucru va face si Guvernul Ponta, va lua masuri de ajustare a economiei, a bugetelor, insa fara a diminua veniturile cetatenilor", a continuat Georgescu.

El a reiterat ca aceasta criza reprezinta motivul pentru care Romania nu are o crestere economica mai accelerata. In plus, ea impiedica realizarea de investitii de amploare.

Intrebat daca banii proveniti din rectificarea bugetara, care va avea loc in iulie, vor merge la pensionari, el a raspuns ca se va face o analiza, iar respectivele sume vor fi redirectionate in zonele necesare, inclusiv in pensii.

Ministrul Muncii: La rectificarea bugetara am putea lua in calcul si absolventii someri

"Romania este o tara importanta pe plan european, dar sunt altele mai importante, noi speram ca ajustarea sa mearga in paralel cu cresterea economica, resursele vor fi dimensionate in perioada urmatoare, ele sunt intr-o dinamica permanenta, nu e ceva static", a explicat acesta.

"Ne vom adapta si vom pastra atat macroechilibrele, cat si un raport optim si admisibil intre ajustare si dezvoltare", a subliniat Georgescu.

Legat de situatia din Grecia, unde au avut loc alegeri duminica, el a mentionat ca Guvernul roman spera ca lucrurile sa se "transeze intr-un mod democratic".

Alegerile din Grecia, intre rau si mai rau

"Ne dorim ca zona euro sa se stabilizeze, iar Romania va benefica de pe urma acestui lucru, nemaiavand de-a face cu socuri externe. Noi suntem stabili din punct de vedere macroecnomi, suntem pregatiti si in cazul unor socuri, astfel incat stabilizarea situatiei din Grecia ne va crea si noua premise favorabile", a conchis ministrul Finantelor.

Citeste si:
Adevărata problema a desemnării generalului Ciucă ca premier. „Nu cred că va putea pune nici măcar un singur secretar de stat ales cu mâna sa”
Adevărata problema a desemnării generalului Ciucă ca premier. „Nu cred că va putea pune nici măcar un singur secretar de stat ales cu mâna sa”
Deși am părăsit serviciul militar activ acum 18 ani și deși am fost și înainte de acel serviciu, dar și pe timpul lui și altceva decât doar un simplu ofițer de comandă și de stat...
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Propunerea de guvern minoritar cu ex-ministrul apărării, Ciucă, în frunte, nu e decât încă o nouă tergiversare a soluționării crizei guvernamentale și, implicit, a crizei de stat...
Sursa: Ziare.com