Florin Georgescu: Vom respecta prevederile din memorandumul cu FMI

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:58
2349 citiri
Florin Georgescu: Vom respecta prevederile din memorandumul cu FMI

Romania va respecta prevederile din memorandumul incheiat cu Fondul Monetar International, urmand a exista doar actualizari ale prevederilor, a declarat Florin Georgescu, ministrul de Finante desemnat in cadrul Guvernului Victor Ponta.

"Nu se amana nimic si nu se iese din parametrii financiari care asigura stabilitatea macroeconomica. Se respecta prevederile din memorandumul incheiat. Se actualizeaza prevederile lui, pentru ca unele lucruri s-au realizat, altele nu, si trebuie rearanjate in timp", a declarat Georgescu, vineri seara, dupa incheierea negocierilor cu oficialii misiunii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Potrivit spuselor sale, vineri s-a discutat pe marginea unei treimi din acest memorandum, urmand ca restul sa fie negociat sambata.

"Guvernul desemnat este constient si doreste cu toata taria continuarea acestui acord. Negocierile au decurs normal. Pe acea treime nu mai este nici o divergenta", a completat Georgescu.

Ministrul de Finante desemnat a precizat ca, deocamdata, nu s-a ajuns la problemele de care sunt interesati romanii, si anume majorarea salariilor bugetarilor sau plata datoriilor catre pensionari, fiind discutate doar "chestiuni tehnice, care nu au relevanta".

Referitor la majorarea salariilor, Georgescu s-a aratat increzator in faptul ca pot fi gasite solutii. "Sunt increzator ca reprezentatii FMI, CE si BM vor fi intelegatori sa dea curs cererilor noastre, care nu vin sa puna presiune pe deficit, buget. Avem solutii tehnice la nivelul expertilor din Ministerul Finantelor, care sunt durabile, solide, nu creeaza dezechilibre in finante", a precizat Georgescu.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca s-au discutat probleme de politica monetara si stabilitate financiara, insa a asigurat a discutiile sunt "calme" si nu exista "nici un fe de temeri ca lucrurile nu vor merge bine".

El a precizat ca reintregirea salariilor ar da un impuls cresterii economice si nu va pune presiuni pe inflatie. La sfarsitul lunii mai, rata inflatiei ar putea fi chiar de 2 la suta, fiind pentru prima data cand Romania se incadreaza in media de inflatie a zonei euro.

Nu in ultimul rand, Vasilescu a spus ca pe masa de negocieri se afla si textul unei scrisori adresata directorului FMI, Christine Lagarde, care va fi predata de reprezentantii misiunii din Bucuresti. Nu a precizat, insa, si ce contine acesta scrisoare.

Citeste si:
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacționat marţi, 16 august, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din...