Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, nominalizat ministru de Finante si vicepremier in guvernul Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca de joi incep negocierile cu FMI pentru marirea salariilor bugetarilor si retrocedarea platilor la CAS ale pensionarilor.
Totodata, el a contestat cifrele conform carora in trezoreria statului ar fi 5-6 miliarde de euro, precizand ca au fost cand s-au incasat taxele, dar ca aceasta e o "fotografie de moment", in care nu se ia in considerare ca de a doua zi ei vor trebui cheltuiti.
In plus, Georgescu a adaugat ca la buget trebuie pastrata o suma, pe post de "buffer" (tampon - n.red) pentru perioadele in care cheltuielile statului nu se pot asigura de pe pietele externe.
"Acordul cu FMI e o conditie strict necesara pentru a se asigura finantarea externa, a deficitului bugetar, cu atat mai mult cu cat pietele manifesta o anumita nervozitate, investitorii au aversiune fata de risc in urma unor evolutii din zona UE.
Ne trebuie acesta umbrela, acordul cu institutiile financiare internationale, care iti asigura credibilitate", a spus Georgescu.
El a afirmat si ca e sigur ca se va reusi reintregirea salariilor, dar a contestat cifrele vehiculate de membrii guvernului Ungureanu referitoare la "cele 5 miliarde" lasate la ministerul Finantelor pentru acest scop.
"Noi, membrii Guvernului sunt sigur ca vom reusi satisfacerea primisiunilor privind salariile si platile pentru pensionari, cu respectarea stricta deficitelor bugetare.
Sunt afirmatii potrivit carora exista foarte multi bani in trezoreria tarii si pot fi utilizati pentru satisfacerea altor solicitari. Contul trezoreriei e foarte transparent (...) cand aud ca sunt 5-6 miliarde in lei, e o perioada in care se aduna impozitele si taxele, dar de a doua zi scad (...) a face o fotografie la moment e incorect(...)deficitul bugetar e prezent in fiecare luna", a explicat Georgescu.
Referindu-se la acel "buffer" ramas la minister, a spus ca acesta e rezerva pentru momentul in care nu se pot imprumuta bani de pe pietele externe.
"Partea de valuta, 4,7 miliarde, ar fi pastrati drept tampon de siguranta tocmai pentru finantarea acestor deficite lunare, in conditiile in care intr-o luna.
Acest buffer trebuie sa fie folosita pentru a finanta si a-i pune la loc atunci cand costurile sunt mai favorabile. Nu sunt niste bani disponibili, sunt bani deja angajati, ca sa-ti asigure o anumita liniste, pentru a evita speculatiile, turbulentele. Nu suntem foarte bogati, nu avem niste bani pe care cineva sa-i poata imparti. Trebuie sa fim decenti, rigurosi, disciplinati si sa ne respectam angajamentele fata de creditorii externi", a precizat Georgescu.
El a asigurat insa ca nu va fi un deficit bugetar peste 3%, nici in standardele FMI, nici in standardele europene.