Georgescu: Banii pusi deoparte de Ceausescu s-au consumat - lumea a vrut tv cu telecomanda

Luni, 07 Mai 2012, ora 19:37
6494 citiri
Georgescu: Banii pusi deoparte de Ceausescu s-au consumat - lumea a vrut tv cu telecomanda

Banii pusi deoparte de Ceausescu, echivalentul a 1,9 miliarde de euro, puteau fi folositi pentru retehnologizare, insa s-au consumat pentru ca "lumea a vrut televizor cu telecomanda, video si masini de spalat", remarcand in context ca "dupa 2005 lumea a vrut plasme si masini de spalat farfurii".

In cadrul audierilor din Comisiile de buget-finate, deputatul PDL Petru Calian l-a intrebat pe ministrul desemnat de Finante Florin Georgescu ce s-a intamplat cu rezerva de circa 1,8 miliarde de euro pe care o avea Romania in 1989. "Rezerva de 1,8 miliarde s-a consumat pentru nevoi sociale reprimate si nesolutionate de catre regimul trecut care, in mod administrativ si opresiv as putea spune, a amputat anumite destinatii ale marfurilor si serviciilor catre cetateni, privandu-i pe acestia de bunuri si servicii", a raspuns Florin Georgescu.

Ministrii lui Ponta, audiati in comisii, votul pentru investitura, la ora 16.00

Potrivit acestuia, "banii pusi deoparte de Ceausescu puteau fi folositi, nu ca aceste 5 miliarde ai domnului Dragoi - pentru finantarea deficitului, ci puteau fi folositi pentru retehnologizare". "Dar lumea nu avea pe acasa GoldStar, nu avea televizoare cu telecomanda. (...) Lumea a vrut video, a vrut frigidere, masini de spalat si asa mai departe. Dupa aia, dupa 2005 lumea a vrut plasme si masini de spalat - nu rufe, ci farfurii, vase. Foarte bine, dar acuma platim", a continuat Georgescu.

De asemenea, acesta a raspuns si acuzatiilor formulate de Petru Calian, care afirmase anterior ca, in timul guvernarii Vacaroiu Romania s-ar fi imprumutat cinci miliarde de dolari. "Spuneti dumneavoastra ca atunci cand am fost eu ministru am facut imprumuturi de 5 miliarde de dolari cu dobanzi mari. Nu s-a imprumutat Guvernul Vacaroiu, din care faceam si eu parte, ci BNR, pentru rezerva valutara si la dobanzi foarte bune, pe trei ani", a explicat Florin Georgescu.

Vicepremierul desemnat in Guvernul Ponta a aratat in context ca " Romania consuma mai mult decat produce, prin urmare va trebui tot timpul sa se imprumute, fie singura, fie cu stampila FMI, cum e situatia in prezent".

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: rNews