Georgescu: In niciun caz nu va ajunge euro la 5 lei anul acesta

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 19:21
1551 citiri
Georgescu: In niciun caz nu va ajunge euro la 5 lei anul acesta

In niciun caz nu se va ajunge in 2012 la un curs de 5 lei pentru un euro, a declarat miercuri Florin Georgescu, argumentand ca "fundamentele macro-economice in Romania sunt mai sanatoase decat in alte tari", iar "angajamentul Guvernului" este de a aplica in totalitate masurile convenite cu FMI.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca risca aceia care vorbesc despre o progonza a cursului spre 5 lei pentru un euro daca se intampla ceva in Grecia pentru ca nu tin cont de raportul euro/dolar.

"Ce ne deosebeste de prognozele Romaniei din prezent versus 2007-2008? In 2007-2008 euro se intarea fata de dolar, dolarul scadea, in 2011-2012 este de-a-ndoaselea. Atunci se ducea spre 1,5 doari/euro acum se duce spre 1,2 doari/euro poate chiar 1,1 dolari/euro. Eu cred ca risca cei care vorbesc despre o progonza aproape fireasca a cusrului spre 5 lei pentru un euro daca se intampla ceva in Grecia.

Pai daca se intampla ceva in Grecia sa ma scuzati, se duce cursul spre 1,1 dolari/euro poate chair spre 1 dolar/euro. Credeti ca aici la Banca Nationala ochii nu sunt atintiti la raportul intre leu si dolar. As spune ca o asemenea prognoza sufera, ca sa fiu delicat. Daca nu as fi delicat as spune ca sufera rau pentru ca nu intoduce un element esential: deosebirea clara intre 2007-2008 fata de 2011-2012", a declarat Mugur Isarescu.

Cursul de schimb se poate indrepta usor catre 5 lei/euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani, a declarat presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, in cadrul unei emisiuni la Pro TV.

"Prognoza noastra (ING - n.r.) pentru sfarsitul acestui an era cam unde este leul astazi. La data respectiva nu aveam in calcul evolutiile mai ales din zona euro, alegerile din Grecia, etc. Dar eu cred ca leul se poate indrepta usor catre 5 lei/euro", a mentionat Negritoiu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", la Pro TV.

Misu Negritoiu a subliniat ca in Romania vulnerabilitatea este in crestere din doua considerente: "o data suntem vulnerabili la expunerea greceasca in Romania si problema Romaniei este parte din problema Greciei, avand in vedere expunerea in sectorul bancar. In al doilea rand, tipicul politicii noastre monetare este unul destul de mult legat de euro, avand in vedere dimensiunea portofoliului de credite denominate in euro".

Citeste si:
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, 18 octombrie, o întâlnire în sistem videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea...
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a criticat luni, 18 octombrie, lista de miniștri propusă de către Dacian Cioloș, spunând că se putea „să avem niminalizări...
Sursa: rNews