Ministrul de Finante: Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 16:14
3162 citiri
Ministrul de Finante: Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani
Foto: TVR Info

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a anuntat, miercuri, ca Guvernul are programul vizitei creditorilor internationali in Romania si ca ne-am indeplinit obligatiile asumate. In plus, Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani.

"Dispunem de program, vizita (Fondului Monetar International, Banca Mondiala, Consiliul European - n.r.) va incepe pe 31 iulie si se va incheia pe 14 august, perioada in care vor discuta cu ministerele si alte agentii guvernamentale reformele structurale sectoriale", a declarat Georgescu, intr-o conferinta de presa.

El a reiterat ideea premierului Victor Ponta de a continua acordul de tip preventiv cu FMI.

"Este prematur sa vorbim acum despre sume, dar importanta este decizia de natura strategica vizand un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015", a spus Georgescu.

De asemenea, el a precizat ca Romania si-a indeplinit toate obiectivele asumate anterior si a prezentat datele oficiale referitoare la executia bugetului general consolidat. Astfel, in luna iunie, deficitul a fost de 1,12% din PIB, mai mic decat in luna mai, cand a fost de 1,19%, adica s-a inregistrat un excedent bugetar de 400 de milioane de lei.

Veniturile au fost mai mari in primul semestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la 14,8%, la 15,3% din PIB.

In schimb, cheltuielile au fost mai mici cu 0,3%, respectiv 16,4% din PIB, fata de 16,7% din PIB, in luna iunie a anului trecut.

Georgescu a precizat ca cheltuielile de investiii au crescut cu 5% fata de anul trecut si ca poate informa creditorii externi ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile. "Acest context favorabil creeaza premize ca ne vom incadra in deficitul bugetar de 2,2% din PIB anul acesta, adica la jumatate fata de anul trecut, cand a fost 4,3% din PIB", a mai spus Georgescu.

In alta ordine de idei, el a precizat ca au fost aprobate bugetele a 40 de companii de stat, care nu au facut acest lucru pana la sfarsitul anului trecut. "In cazul acestora, obiectivele au fost rentabilizarea si eficientizarea, reducerea cheltuielilor neeficiente, care nu au directa legatura cu obiectul de activitate al companiei, cheltuieli cu sponsorizari, reducerea pierderilor si a arieratelor, iar unele se vor privatiza, adica cele care nu sunt atractive", a adaugat ministrul Finantelor.

Gerogescu a anuntat ca a fost aprobata privatizarea Postei Romane, mai exact, vanzarea unui pachet de cel putin de 20% din actiuni.

Chitoiu: Continuam sa atragem investitii straine

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a reiterat ca principala misiune a Guvernului este atragerea de investitii straine.

"Ministerul Economiei vrea sa stimuleze si sa atraga investitii in Romania, zilele trecute am desemnat castigatorul lictiatiei pentru construirea unui grup energetic la Rovinari, care a fost castigat de o companie chineza, al treilea mare producator din lume. O alta investitie este legata de o fabrica de componente auto la Caransebes si care va crea 1.500 de locuri de munca", a afirmat oficialul.

"Dupa cum vedeti, noi ne vedem de treaba si luam toate masurile pentru a pune la dispozitie tot ce au nevoie investitorii", a continuat acesta.

Legat de managementul privat si de listarea unor companii din domeniul energetic, Chitoiu a precizat ca s-au facut multe lucruri bune in acest sens. "La Transgaz avem toate procedurile indeplinite, vom stabili cu FMI data exacta a privatizarii, iar la Nuclearelectrica si Romgaz, aceasta procedura se va face in T3 spre T4, iar la Hidroelectrica, la sfarsitul acestui an.

Aici e un caz special, avand in vedere ca denuntam conteactele cu baietii destepti si ca deja au fost denuntate cele mai mari contracte paguboase, mai raman trei contracte in negocieri, urmand ca pana la sfarsitul acestei luni, ele sa fie denuntate sau renegociate, in functie de conditiile de piata", a completat Chitoiu.

#Florin Georgescu vizita FMI, #Florin Georgescu executie bugetara, #Chitoiu investitii straine, #Romania acord preventiv FMI , #ministrul Finantelor