Ziare.com

Strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegeri

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 20:32

   

Strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegeri
Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat, marti, ca strategia Romaniei privind aderarea la zona euro va fi definitivata dupa alegerile din 9 decembrie.

"Este un obiectiv ambitios. S-a spus si de catre acest guvern, dar si de catre guvernul anterior si celalalt dinainte, s-a exprimat aceasta opinie din cate imi aduc aminte si la nivelul BNR ca este un termen care catalizeaza energiile, care mobilizeaza eforturile si resursele romanilor pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si pentru continuarea reformelor sectoriale, dar in acelasi timp este un termen ambitios, asa incat eu cred ca se va definitiva strategia Romaniei privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, dupa alegerile din aceasta toamna. Este o parere personala", a precizat Georgescu.

Ministrul de Finante considera ca este nevoie de un consens in aceasta privinta.

"Eu zic ca este bine de facut o intrunire la nivelul politic cu toate institutiile abilitate care sa-si exprime opiniile si sa se ajunga la un consens, (...) sa facem un pact intern care sa fie fezabil si rezonabil aplicabil, realist, sa-i spunem Pactul pentru euro", a explicat Georgescu.

Premierul bulgar Boiko Borisov si ministrul de Finante, Simeon Djankov, au anuntat ca Sofia a inghetat pe termen nedefinit planurile de aderare la zona euro.

Bulgaria ingheata planurile de aderare la zona euro

Referitor la participarea Romaniei la sistemul european de supraveghere bancara, ministrul de Finante considera ca ar fi o solutie buna.

"Este bine. Este in primul rand gandit, conceput pentru bancile din zona euro, dar este oportun ca Romania ca si stat care nu apartine zonei euro sa beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere.

Exista mecanisme prin care si statele care nu sunt membre ale zonei euro pot beneficia de instrumentele, informatiile, pot avea o mai buna comunicare cu organismul care se preconizeaza a se infiinta la nivelul Bancii Centrale Europene", a spus Florin Georgescu.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, marti, ambasadorilor romani acreditati in strainatate ca tara noastra trebuie sa isi mentina obiectivul de aderare la zona euro in anul 2015.

Sursa: rNews

Articol citit de 1514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tactica USL este sa lase toata lucrurile neplacute

pentru dupa alegeri, de frica sa nu piarda voturi. Unul dintre aceste lucruri este inghetarea aderarii la euro. Altul este neacordarea transei a 2-a de marire a salariilor. Si asa mai departe, lista este lunga... niste hotzi.

 

Nu este de dorit o aderare....

....la euro nici de acum in 15 ani....dac'o mai exista euro pina atunci. Pentru tari sarace aderarea la euro este o prostie ...s-a dovedit cu tari precum grecia, portugalia, irlanda si chiar spania! Nu ce l-a apucat pe Lasu Masa-verde sa aduca aminte de acest obiectiv nesustenabil si ilogic deocamdata. Doar ambitiile lui bolnavicioase!

Nu ma refeream la efectele aderarii la euro,

ci la faptul ca, in randurile populatiei, renuntarea la moneda unica europeana va fi perceputa ca o indepartare de Occident si un esec.

Vad si ceva tehnic

Cum oare poti da un salariu minim pe economie in euro la bancomat? in monezi? Nu de alta dar pentru cel ce are un salariu din acela fiecare moneda va conta.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor