Cel mai bun șahist român din istorie s-a dus la Iliescu să-i ceară banii confiscați de Ceaușescu: ”Şi când am întrebat când...”

Marti, 27 Februarie 2024, ora 22:29
36279 citiri
Cel mai bun șahist român din istorie s-a dus la Iliescu să-i ceară banii confiscați de Ceaușescu: ”Şi când am întrebat când...”
Florin Gheorghiu

Marele Maestru Internaţional Florin Gheorghiu, a afirmat, marţi, în cadrul Galei "Seniori de Colecţie", că regimul comunist din România de dinainte de 1989 i-a făcut o mare nedreptate, confiscarea premiilor în bani câștigate la turnee de-a lungul timpului.

Deși aceste sume se ridicau, conform unor declaraţii mai vechi, la aproximativ 200.000 de dolari, Gheorghiu a anunţat că a renunţat la a acţiona statul român în judecată pentru a recupera prejudiciul.

"Având în vedere că au trecut atâţia ani şi am şi eu vârsta respectivă, nu mă văd la ora actuală dând statul în judecată. Dar, sigur, este regretabil ceea ce s-a întâmplat, considerăm că este un subiect închis.

După ce a trecut perioada tulbure cu Revoluţia, am căutat cumva să lămuresc această situaţie şi am încercat să vorbesc cu preşedintele Iliescu şi mi-a comunicat şeful de cabinet al dânsului şi cei care erau în jurul preşedintelui că în situaţia respectivă, când domnul preşedinte avea de rezolvat probleme naţionale foarte importante, acest lucru era secundar şi că ar trebui să discutăm mai târziu.

Şi când am întrebat când, mi-au spus peste câţiva ani. Şi atunci am renunţat. A trecut prea mult timp, mi-au făcut atâtea nedreptăţi încât nu mai contează. E prea târziu", a mai spus Florin Gheorghiu.

La Gala "Seniori de Colecţie", au participat şi preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, dar şi prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă.

Florin Gheorghiu, care va împlini 80 de ani pe 6 aprilie 2024, este primul şahist inclus în Hall of Fame-ul şahului românesc. A participat la 14 Olimpiade dedicate şahului, în 4 dintre ele (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 şi Dubai 1986) fiind neînvins.

Mare Maestru Internaţional, Gheorghiu a jucat cu 9 campioni mondiali - Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Garry Kasparov şi Vladimir Kramnik.

Considerat cel mai valoros şahist român al tuturor timpurilor, Gheorghiu a devenit la vârsta de 16 ani campion naţional de seniori şi Maestru al Sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc. Acest record se menţine după mai bine de 7 decenii. Are 9 titluri de campion al României, a fost vicecampion mondial de juniori în 1961, la Haga (Olanda), iar în 1963 a câştigat primul titlu de campion mondial de juniori din istoria şahului românesc.

Cu ocazia turneelor de şah la care a participat, a întâlnit mulţi şefi de stat şi de guverne, printre care şi pe Fidel Castro, la Havana în 1966, atunci când a înregistrat o victorie de răsunet în faţa celebrului jucător american Bobby Fischer, noua stea a şahului mondial, cel care, în 1972 avea să devină campionul lumii.

"Seniori de Colecţie" este un proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei pe marile personalităţi care au contribuit la promovarea şi valorificarea imaginii României şi care au influenţat în bine zeci de generaţii.

Quarterly Report - Editia 4

”Te interesează flocii mei”. Replica trivială dată unui alegător de candidata PSD la primărie VIDEO
”Te interesează flocii mei”. Replica trivială dată unui alegător de candidata PSD la primărie VIDEO
Primărița comunei Zorleni, județul Vaslui, apare într-o înregistrare cu un alegător, în care folosește expresii vulgare și cuvinte jignitoare. Paula Hultoană, primar în funcție și...
Ciucă: „Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate și cu ameninţări hibride. Nu este suficient să investim în apărare” VIDEO
Ciucă: „Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate și cu ameninţări hibride. Nu este suficient să investim în apărare” VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat, miercuri, 22 mai, la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, că cel mai probabil, va trebui să trăim...
#Florin Gheorghiu, #sah, #Ion Iliescu, #Nicolae Ceausescu , #stiri din sport