Dictatura majoritatii in Comisia Iordache: Ordonanta privind sectia de investigare a magistratilor a trecut fara dezbateri reale

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 14:36
3589 citiri
Dictatura majoritatii in Comisia Iordache: Ordonanta privind sectia de investigare a magistratilor a trecut fara dezbateri reale
Foto: captura video Privesc.eu

Majoritatea PSD-ALDE sustinuta de UDMR s-a impus cu mare lejeritate, miercuri, in comisia condusa de Florin Iordache, refuzand dezbaterea reala a amendamentelor sustinute de Opozitie si adoptand ordonanta 90/2018 referitoare la operationalizarea sectiei de investigare a magistratilor in forma propusa de Guvernul Dancila.

" 6 voturi pentru, insuficient" a fost sloganul zilei de azi in Comisia Iordache, unde OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie a trecut in foarte mare graba, fara dezbateri reale.

Rand pe rand, senatorii si deputatii PSD-ALDE-UDMR au respins toate propunerile venite din partea alesilor PNL si USR, incepand chiar cu propunerea de respingere in intregime a ordonantei si continuand cu fiecare amendament in parte.

De altfel, Florin Iordache a vrut de la bun inceput sa nu se dezbata niciun amendament, insa pana la urma a cedat la insistentele deputatilor USR si PNL, care au preluat amendamentele Forumului Judecatorilor si ale Inaltei Curti, incercand sa argumenteze necesitatea adoptarii lor.

Ioan Cupsa (PNL) si Stelian Ion (USR) au incercat sa le atraga atentia colegilor de la Putere asupra unor aspecte importante care trebuiau clarificate, insa s-au izbit de rezistenta opusa de parlamentarii de la PSD-ALDE si UDMR.

Indemnuri precum "Haideti sa nu ne facem ca lucram, sa avem un dialog si sa ne respectam reciproc" sau "Este o prevedere incorecta sesizata si de Consiliul Legislativ" nu i-au impresionat pe alesii Puterii, care nici macar nu au deschis gura.

"Supun votului amendamentul dvs. 6 voturi pentru, insuficient", a declarat imperturbabil presedintele de sedinta, Florin Iordache (PSD).

In schimb, dupa ce amendamentele s-au epuizat, alesii Puterii au votat in bloc.

"Supun votului OUG 90 in forma adoptata de Guvern: 14 voturi pentru, 6 impotriva, OUG 90 a fost adoptata in forma trimisa de Guvern", a anuntat Florin Iordache.

Lucrarile sedintei au continuat cu dezbateri pe o alta ordonanta controversata, OUG 92/2018, cea prin care Guvernul Dancila a modificat Legile Justitiei, la initiativa ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Florin Iordache a participat la ultima sedinta de plen a Comisiei de la Venetia si a anuntat inca de atunci ca nu se va renunta la sectia pentru anchetarea magistratilor, in ciuda recomandarilor expertilor comisiei.

Citeste si Iordache: Am spus Comisiei de la Venetia ca nu renuntam la sectia pentru anchetarea magistratilor

Ordonanta 90/2018 va intra saptamana viitoare in dezbatere in Camera Deputatilor si apoi a Senatului, care e camera decizionala.

#ordonanta 90 vot comisia Iordache, #ordonanta 90 sectie anchetare magistrati , #deputat