PNL a depus sesizarea de neconstitutionalitate privind numirea lui Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ

Joi, 22 Octombrie 2020, ora 10:31
2729 citiri
PNL a depus sesizarea de neconstitutionalitate privind numirea lui Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ
Florin Iordache/HeptaPhoto

Liberalii au depus, joi 22 octombrie, sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la hotararea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

In sesizarea semnata de liderul deputatilor PNL, Florin Roman, se arata ca hotararea Parlamentului incalca principiul legalitatii, prevazut de Constitutie.

Liberalii precizeaza ca, potrivit Legii 73/1993, presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, acestia afirma ca, in contextul in care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost intrunit numarul necesar de voturi prevazut de lege - 234 de voturi, pentru ca acesta sa fie numit presedinte al Consiliului Legislativ.

Liberalii afirma ca hotararea Parlamentului in acest caz este neconstitutionala, deoarece Florin Iordache nu indeplineste conditia privind buna reputatie profesionala si morala prevazuta de Legea 73/1993, amintind ca acesta a promovat in calitate de ministru al Justitiei in Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 si proiectul privind amnistia si gratierea.

"Conduita publica, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Liberalii invoca in sesizare si incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie in raport cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Acestia arata ca la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care sa ateste ca Florin Iordache a renuntat la calitatea de membru al PSD.

Florin Roman a anuntat miercuri ca liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) alegerea deputatului PSD Florin Iordache la sefia Consiliului Legislativ.

Plenul Parlamentului a decis, marti, numirea lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit in functie cu 185 de voturi pentru si 43 contra.

In functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dirca. In favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar impotriva - 17.

Votul a fost secret, cu buletine.

Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a anuntat miercuri ca grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constitutionala pentru invalidarea numirilor facute marti de Parlament la Consiliul Legislativ, intrucat candidatii nu au intrunit numarul de voturi cerut de lege.

Functia de presedinte al Consiliului Legislativ a ramas vacanta dupa demisia lui Serban Iliescu. Sectia de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a ramas fara conducere dupa demisia lui Gheorghe Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#politica, #florin iordache, #consiliul legislativ, #PNL, #USR, #PSD, #sinecuristi , #deputat