Sindicalistii din inchisori il acuza pe Iordache: Un recidivist al abuzurilor in procesul de legiferare

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 10:26
12457 citiri
Sindicalistii din inchisori il acuza pe Iordache: Un recidivist al abuzurilor in procesul de legiferare
Foto: Facebook/ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) sustine ca Parlamentul a strecurat in Statutul politistilor de penitenciare o prevedere neconstitutionala, in cazul concursurilor de ocupare a functiilor vacante.

"Forma actuala a legii este rezultatul unui proces legislativ netransparent si obstructionat metodic de catre personaje precum Florin Iordache," explica FSANP, intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Florin Iordache este deputat de Caracal, vicepresedinte al Camerei si seful comisiei parlamentare care a modificat Legile Justitiei si Codurile Penale.

"Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor, un recidivist al lipsei de transparenta si al abuzurilor in procesul de legiferare," acuza comunicatul FSANP.

Potrivit sursei citate, Legea privind Statutul politistilor din penitenciare, publicata in Monitorul Oficial pe 30 iulie 2019, contine prevederi neconstitutionale si contradictorii, "iar din punct de vedere al tehnicii legislative, este un haos care va fi la fel de greu de reparat precum se vor dovedi, probabil, si alte proiecte legislative insailate stramb sub indrumarea lui Florin Iordache."

Asta dupa ce, in data de 21 februarie 2019, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor sunt neconstitutionale.

Prevederea ar fi trebuit eliminata.

"Articolul declarat neconstitutional prevedea ca Regulamentul privind ocuparea functiilor de conducere si de executie se aproba prin ordin al ministrului justitiei insa, contrar deciziei Curtii Constitutionale, il regasim, exact in aceeasi forma, la art. 99 alin. (2) dinLegea 145/2019, recent publicata in Monitorul Oficial dupa ce-a fost promulgata de catre presedintele Romaniei si salutata de catre ministrul Justitiei, Ana Birchall," sustine FSANP.

Sindicalistii precizeaza ca, la data promovarii si aprobarii proiectului, Decizia 90/2019 a Curtii Constitutionale era cunoscuta, autoritatile fiind atentionate in mod repetat de catre ei in legatura cu problema de constitutionalitate in cauza.

"Decizia politica a fost, din pacate, ca aceasta sa fie ignorata cu buna stiinta, sub pretextul ca va putea fi corectata printr-o viitoare Ordonanta de Guvern", adauga FSANP.

Sursa citata precizeaza ca proiectul contine sectiuni copiate in totalitate din proceduri interne, de un nivel de detaliu contrar normelor de tehnica legislativa si contradictii care blocheaza practic procedurile de resurse umane si ingradesc drepturile politistilor de penitenciare.

"Cerem, asadar, Parlamentului si Guvernului sa respecte Decizia Curtii Constitutionale nr. 90/2019 si sa rezolve urgent viciul de constitutionalitateal Statutului politistilor de penitenciare in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea concursurilor pentru ocuparea functiilor vacante din penitenciare," concluzioneaza FSANP.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Legea statutul agentilor penitenciare, #Florin Iordache FSANP, #sindicalisti penitenciare Iordache , #deputat