PSD si ALDE mint cand spun ca Directiva UE cere modificarile la Codurile Penale. Mai mult, incalca directiva

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:18
6200 citiri
PSD si ALDE mint cand spun ca Directiva UE cere modificarile la Codurile Penale. Mai mult, incalca directiva
Foto: site Camera Deputatilor (Arhiva)

Modificarile pe care PSD-ALDE vrea sa le faca in mare graba la Codurile Penale depasesc cadrul directivei europene care este invocata de initiatori, cu toate ca Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, neaga acest lucru.

PSD-ALDE schimba cu o graba nejustificata Codurile Penale, unele dintre modificari neavand nicio legatura cu directiva europeana invocata de initiatori, dupa cum reiese dintr-o analiza pe text facuta de Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens.

Cu toate ca Florin Iordache (PSD), presedintele comisiei speciale, a sustinut ca modificarile respecta directiva europeana, textele puse in paralel arata contrariul. In analiza publicata pe site-ul Republica, Elena Calistru arata inca de la inceput ca "termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018, fapt care nu explica o eventuala graba de a adopta acum, pe repede inainte, aceste modificari".

Si asta mai ales in conditiile in care exista, de exemplu, o directiva mai veche, 2015/849, care avea termenul de transpunere in iunie 2017, dar pentru care nu exista nici macar un proiect de lege depus la Parlament, motiv pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement impotriva Romaniei. Aceasta directiva se refera la spalarea banilor si daca ea ar fi fost transpusa in legislatia romaneasca, ar fi facut "imposibila existenta unor firme cu actiuni la purtator", subliniaza Elena Calistru.

Pe de alta parte, insa, unele modificari preconizate depasesc transpunerea directivei si vor afecta serios activitatea procurorilor si politistilor, dar si siguranta cetatenilor, dupa cum avertizeaza la unison Ministerul Public, DNA si DIICOT, institutii care nici macar nu au fost consultate de initiatori.

De exemplu, in timp ce Directiva UE 2016/343 cere ca autoritatile publice sa nu se refere la o persoana urmarita penal ca la una vinovata pana cand aceasta este condamnata definitiv, amendamentele interzic orice comunicare, atat din partea autoritatilor publice, cat si din partea oricaror alte persoane cu privire la cazul respectiv, asta in conditiile in care "directiva prevede in mod expres ca nu trebuie lezate prevederile privind libertatea presei", subliniaza sursa citata.

De asemenea, initiatorii amendamentelor vor ca o persoana cercetata pentru anumite infractiuni, printre care si coruptie sau evaziune fiscala, sa nu mai poata fi arestate preventiv. Ei invoca prevederile Directivei UE cu privire la prezumtia de nevinovatie, insa este doar un pretext, textul european nefacand referire la vreo distinctie intre tipurile de infractiuni, subliniaza Elena Calistru.

O alta modificare, puternic contestata de procurori si fara legatura directa cu Directiva UE, se refera la informarea persoanelor cu privire la faptul ca sunt investigate. Astfel, initiatorii vor ca procurorii sa informeze o persoana ca este urmarita penal si sa ii spuna despre probele administrate, lucru care zadarniceste ancheta.

Totodata, anumite mijloace de proba sunt eliminate, de exemplu inregistrarile video, ceea ce va ingreuna anchetele.

"In acest moment, pare ca daca sunt folosite fotografii nu pot exista dubii, dar daca exista video, pot exista dubii. Oricum, nici in acest caz, Directiva nu povesteste despre tipurile de probe administrate, ci despre lucruri precum temeinicia lor", subliniaza sursa citata.

Modificarile la Codurile Penale vor fi facute incepand de saptamana viitoare, in comisia speciala condusa de Florin Iordache (PSD), ministrul demis in urma protestelor privind OUG13 si care s-a ocupat si de modificarea de urgenta a Legilor Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#modificari Codurile Penale Directiva UE , #justitie
Comentarii
Poza basil
basil
rank 5
Asta nu-i stire! Sa ne anuntati atunci cand psd-alde spune adevarul.
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
A crezut cineva ca Ciumeti i Rosii spun adevarul?????:))))))