Senatul a adoptat modificarile la Codul de Procedura Penala la scurt timp dupa ce Guvernul a anuntat ca da OUG

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 19:20
4633 citiri
Senatul a adoptat modificarile la Codul de Procedura Penala la scurt timp dupa ce Guvernul a anuntat ca da OUG
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Senatul a adoptat, luni, proiectul legislativ privind Codul de Procedura Penala, in urma deciziei CCR de neconstitutionalitate a unor articole. 74 de voturi au fost

"pentru", 31 "impotriva" si 3 senatori s-au abtinut.

Senatul e prima camera sesizata, urmand sa fie dezbatut si votat si de deputati. Insa deja Guvernul a anuntat ca are in vedere o ordonanta de urgenta pentru Codurile Penal si de Procedura Penala, sustinand ca procedura legislativa este mult prea lunga si greoaie.

Ce modificari a cerut CCR

Printre modificarile cerute de CCR se numara si eliminarea posibilitatii ca suspectul sau inculpatul sa asiste la audierea victimei.

La articolul 92 membrii Comisiei speciale au decis eliminarea posibilitatii ca suspectul sau inculpatul sa asiste la audierea martorilor sau victimelor.

Prin urmare, in urma amedamentului adoptat de forul legislativ, articolul 92 alineatul 2 va avea urmatorul cuprins: "Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace. In cazul in care martorii sau subiectii procesuali considera ca au motive de temere in legatura cu aceste imprejurari pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecatorului statut de persoana amenintata sau protejata, dupa caz, atat in faza de urmarire penala cat si de judecata".

De asemenea, potrivit articolului 171¹, referitor la probe reformulat in Comisia privind Legile Justitiei, "obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de proba numai in cauza in care s-a dispus, prin ordonanta a procurorului sau incheiere a instantei, predarea si, respectiv, ridicarea silita a acestora. In masura in care se constata ca obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, dupa caz, nu au legatura cu cauza in care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia carora au fost ridicate in termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silita".

In legatura cu modificarea articolului 171, la finalul sedintei Comisiei speciale, presedintele forului Florin Iordache a fost intrebat ce se va intampla cu probele obtinute in timpul perchezitiilor, iar acesta a raspuns:

"Tocmai am modificat si acel articol 171. Am demonstrat ca in timpul unei perchezitii se gasesc si alte probe fara indoiala pot fi folosite. Am adus in discutie si alte articole care sunt. Cu totii ne dorim in niciun caz sa ingreunam ancheta Parchetului si ne-am dorit cu totii si putere si opozitie, ca au fost si amendamente de la opozitie acceptate, dar ne-am dorit cu totii niste prevederi mai clare astfel incat sa nu mai fie oameni nevinovati in instanta pe niste prevederi neclare".

Comisia Iordache a mai decis si eliminarea din Codul de Procedura Penala a sintagmei "probe si indicii temeinice" cu privire la conditiile de punere in miscare sau de exercitare a actiunii penale, membrii Comisiei stabilind sa se revina la forma in vigoare, respectiv la formularea "suspiciune rezonabila".

Varianta Parlamentului, la propunerea Ministerului Justitiei, inaintea deciziei CCR, era: " (1) Ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni, sunt obligate sa intocmeasca un proces-verbal despre imprejurarile constatate".

Forma in vigoare la care a revenit Comisia este " (1) Ori de cate ori exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni, sunt obligate sa intocmeasca un proces-verbal despre imprejurarile constatate".

De asemenea, la articolul 77 care vizeaza "Suspectul" alesii au decis revenirea la forma in vigoare a actului normativ.

Formularea initiala a acestui articol era: "Persoana cu privire la care, din probele sau indiciile temeinice existente in cauza, rezulta ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect".

In forma in vigoare a Codului de Procedura Penala, articolul 77 prevede: "Persoana cu privire la care, din datele si probele existente in cauza, rezulta banuiala rezonabila ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala se numeste suspect".

Referitor la articolul care vizeaza redactarea si semnarea hotararii judecatorii au fost modificate doua alineate.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Senat vot Cod Procedura Penala OUG , #justitie