Comisia Iordache incepe dezbaterile pe modificarile la Codurile Penale

Marti, 08 Mai 2018, ora 07:29
2416 citiri
Comisia Iordache incepe dezbaterile pe modificarile la Codurile Penale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia parlamentara speciala pe Legile Justitiei incepe, marti, dezbaterile pe modificarile la Codurile Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila.

Sedinta este programata sa inceapa la ora 15:00.

Saptamana trecuta, au avut loc dezbaterile generale asupra modificarilor codurilor penale.

Vezi si Modificarea Codurilor Penale, efecte periculoase: Ce se intampla daca intr-o ancheta de coruptie afli despre un omor?

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va trimite Comisiei Iordache observatii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor, anunta miercurea trecuta presedintele UNJR, Dana Girbovan, care sublinia ca exista o nevoie reala de modificare a acestor coduri si semnala o serie de probleme care necesita raspunsuri sau solutii.

"Ceea ce este cel mai important sa intelegem este ca exista o nevoie reala de modificare a acestor Coduri, fie ca vorbim de nevoia generata de punerea in acord a legii cu deciziile CCR, de implementarea unor directive. (...) Sunt si chestiuni care tin de politica penala a statului, unele vizeaza strict oportunitatea si pentru acestea raspunderea revine in cele din urma Parlamentului, care va fi chemat sa dea seama cetatenilor. Sunt foarte multe probleme care necesita o atentie sporita si multa munca, rabdare si deschidere spre dialog", a adaugat ea.

Propunerile de modificare contin "texte otravite", unele dintre acestea fiind destinate "pentru anumite dosare penale ale unor politicieni", declara deputatul PNL Catalin Predoiu, in cadrul dezbaterilor generale ale Comisiei Iordache de saptamana trecuta.

"Simpla lectura a acestor proiecte demonstreaza acest lucru, pentru ca sunt amestecate amendamente benefice pentru garantiile procesuale cu texte de-a dreptul otravite, care distrug capacitatea parchetelor de a combate infractionalitatea de orice fel, nu numai de coruptie, de a inculpa.

Amestecati apa cu otrava in aceste proiecte. Rezultatul: un proiect otravit!", sustinea Predoiu.

Reprezentantul USR din comisie, deputatul Stelian Ion, a calificat proiectele de lege ca fiind "deosebit de periculoase", nefiind asumate in mod concret de un initiator sau de un grup de initiatori.

"Aceste proiecte de lege sunt un regres, sunt deosebit de periculoase si trebuie sa fim deosebit de atenti la forma pe care o va adopta comisia. Evident ca exista o incarcatura foarte puternica de natura politica si totdeauna trebuie sa vedem cine face aceste propuneri, cu ce scop si, ca sa fim mai clari, vreau sa nu trecem cu vederea faptul ca cele trei proiecte de lege sunt propuse de 160 si ceva de deputati si senatori ai PSD si de 17 parlamentari ALDE. (...) Cine vine cu aceste initiative? Care e persoana? Care e grupul care a venit cu aceste modificari? Nu se pot identifica foarte usor. Numitorul comun al acestei liste ar fi cei doi lideri ai partidelor - PSD si ALDE", spunea Stelian Ion, membru al Comisiei Iordache, aratand ca "initiatorii din umbra" sunt in realitate "oameni care au grave probleme penale".

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a cerut miercurea trecuta, in sedinta Comisiei, definirea clara a sistemului judiciar, a carei independenta se cere aparata, in opinia lui nestiindu-se daca acesta este independent sau nu atat timp cat nu are o definitie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iordache dezbateri Cod Penal, #Iordache Cod Penal , #justitie