Comisia Iordache: Procurorii si judecatorii vor fi trimisi la psiholog. Daca nu trec testul, stau pe bara 6 luni

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 18:16
12350 citiri
Comisia Iordache: Procurorii si judecatorii vor fi trimisi la psiholog. Daca nu trec testul, stau pe bara 6 luni
Foto: Arhiva Hepta.ro

Magistratii vor fi evaluati psihologic si medical la fiecare 5 ani, a decis joi comisia speciala condusa de Florin Iordache, iar daca vor fi declarati "inapti" vor fi obligati sa urmeze un program de consiliere timp de 6 luni inainte sa poata profesa din nou.

"Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul asimilat judecatorilor si procurorilor sunt supusi la fiecare 5 ani unei evaluari psihologice si medicale.

Daca in urma evaluarii psihologice, judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor primeste calificativul 'inapt', acesta este obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica cu o durata de cel mult 6 luni, urmand ca judecatorul sau procurorul sa fie supus unei noi evaluari", se arata in modificarea adusa de Comisia Iordache la Statutul procurorilor si judecatorilor.

De asemenea, judecatorii si procurorii sunt supusi periodic si unei evaluari privind calitatea activitatii, eficienta, integritatea si obligatia de formare profesionala continua.

In cazul judecatorilor si procurorilor numiti in functii de conducere va fi evaluat si modul de indeplinire a atributiilor manageriale.

Aceste evaluari vor fi facute pentru "verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta".

In raport de vechimea in functia de judecator, respectiv de procuror evaluarea se realizeaza:

  • o data la 2 ani pentru judecatorii si procurorii cu vechime intre 1 si 5 ani;
  • o data la trei ani pentru cei cu vechime intre 5 si 10 ani;
  • o data la patru ani pentru cei cu vechime intre 10 si 15 ani;
  • o data la 5 ani pentru cei care au peste 15 ani

Dezbaterile din Comisia Iordache, constituita special pentru a modifica Legile Justitiei, continua si joi, tot cu scandal si masuri adoptate netransparent, ce vor avea un impact devastator asupra independentei magistratilor.

A inceput macelarirea Legilor Justitiei - Vezi aici cum se desfasoara dezbaterile de joi

Citeste si comentariul Ioanei Ene Dogioiu: Suntem in razboi. Aparati-va tara!

#Florin Iordache modifica Legi Justitie, #Iordache trimite procurori judecatori psiholog, #evaluare procurori judecatori Legi Justitie , #justitie