Comisia Iordache se intoarce din vacanta la finalul lunii pentru modificarea Codului penal: Nimeni nu s-a grabit sa depuna amendamente

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 13:03
3423 citiri
Comisia Iordache se intoarce din vacanta la finalul lunii pentru modificarea Codului penal: Nimeni nu s-a grabit sa depuna amendamente
Foto: Arhiva Hepta

Comisia speciala privind domeniul Justitiei se va reuni la finalul acestei luni pentru a elabora proiectele de modificare a Codului Penal, a Codului de procedura penala si a Codului de procedura civila, sustine Florin Iordache, deputat PSD, care a mai precizat ca "nimeni nu s-a grabit sa depuna amendamente".

"Deocamdata asteptam. Tinem cont de Directiva UE privind prezumptia de nevinovatie, de Deciziile CCR. Inca asteptam amendamente. Nu s-a grabit, inca, nimeni sa depuna amendamente. Pe final de ianuarie probabil ca vom face sedinta", a declarat deputatul PSD, Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale privind domeniul justitiei.

Proiectul depus de PSD-ALDE pentru transpunerea Directivei privind prezumptia de nevinovatie a fost criticat de opozitie, in lucrarile din comisie.

Deputatul liberal Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, este de parere ca transpunerea Directivei 343/2016 are potentialul de a destabiliza politica penala de combaterea infractionalitatii, cerand revizuirea proiectului. Predou i-a transmis, in luna decembrie, o scrisoare lui Florin Iordache si i-a cerut ca pana la reluarea lucrarilor comisiei sa revizuiasca "fundamental" proiectul de transpunere a Directivei.

Liberalul a precizat ca "in conformitate cu proiectul: nu se mai poate lua masura arestarii pentru infractiunile de coruptie, evaziune fiscala sau spalare de bani pentru coruptie, desi ele prezinta un grad inalt de pericol social; se dezincrimineaza marturia mincinoasa, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol".

Deputatul PSD, Catalin Radulescu, a anuntat pe Facebook la final anului trecut ca a retras proiectele de lege care amendau Codul penal si de pe care mai multi parlamentari social-democrati s-au grabit sa isi retraga semnatura, dupa ce au fost aspru criticate in spatiul public. Radulescu le-a transmis, pe Facebook, colegilor sai ca nu venit in Parlament sa ridice "mana de-a proasta" si ca "nu va abdica de la indrepta" legislatia penala.

Tot la finalul anului trecut, Korodi Attila, deputat UDMR, declara ca partidul sau nu va sustine proiectele depuse de parlamentarii social-democrati pentru modificarea Codului penal.

"Modificarile privind Codul Penal, nu au sustinerea si nu au cum sa fie sustinute de UDMR. (...) Sunt foarte multe exagerari in amendamentele depuse, nu au cum sa fie sustinute intr-o dezbatere serioasa", a mai spus Korodi Attila, citat de Mediafax.

In schimn, Korodi Attila a auntat ca UDMR va sustine implementarea Directivei privind prezumptia de nevinovatie si corelarea Codului Penal si a Codului de procedura penala cu Deciziile CCR.

Citește și:
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Comentarii