Florin Iordache a depus un proiect de modificare a Legii referendumului, dupa motivarea CCR

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 23:56
5703 citiri
Florin Iordache a depus un proiect de modificare a Legii referendumului, dupa motivarea CCR

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a depus, vineri, la Senat, un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, in contextul in care CCR a constatat ca la referendumul organizat pe 26 mai electoratul nu a fost informat corect privind cele doua intrebari.

Proiectul lui Iordache pentru modificarea Legii nr. 3/2000 introduce un nou alineat care face referire la obligatia autoritatilor de a oferii informatii in detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes national.

"In cadrul referendumului cu privire la problemele de interes national, autoritatile publice au obligativitatea informarii detaliate si complete a electoratului, in conformitate cu Codul bunelor practici in materie de referendum si celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia in materie, prin campanii si activitati de informare a populatiei la nivel national, asupra temelor care fac obiectul referendumului", conform sursei citate.

De asemenea, la sectiunea Legii referendumului privind problemele de interes national, este introdus un alineat care prevede ca presedintele Romaniei solicita CCR sa verifice constitutionalitatea intrebarilor de la scrutin, inaintea consultarii Parlamentului.

"Inainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, presedintele Romaniei solicita Curtii Constitutionale sa constate faptul ca intrebarile referendumului se incadreaza in limitele revizuirii prevazute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 1 alin. (3) si art. 16 din Constitutie", potrivit actului normativ.

Articolul 152, alineatul (2) din Constitutie prevede: "De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora".

Articolul 1, alineatul (3) din legea fundamentatala prevede: "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

Articolul 16 din Constitutie, care face referire la "Egalitatea in drepturi" prevede urmatoarele:

" (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.

(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale".

Florin Iordache explica demersul sau legislativ facand referire la motivarea hotararii CCR din 27 iunie, care a fost publicata vineri.

"Prezenta modificare se considera impedios necesara avand in vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat ca o interdictie constitutionala prestabilita in privinta vocatiei cetatenilor care au savarsit o anumita categorie de infractiuni de a beneficia de amnistie sau gratiere incalca principiul egalitatii, garantie a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si demnitatea umana, valoare suprema a statului roman", conform expunerii de motive a proiectului legislativ.

Decizia CCR

CCR a respins, joi, initiativele legislative ale PNL-USR si PSD-ALDE de revizuire a Constitutiei. Magistratii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei si gratierii faptelor de coruptie, prevederi in initiativele legislative depuse, depaseste limitele de revizuire a Constitutiei.

Curtea arata in comunicarea oficiala de respingere a initiativelor legislative de revizuire a Constitutiei prin interzicerea amnistiei si gratierii faptelor de coruptie, ca prevederile incalca principiul egalitatii, garantie a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si demnitatea umana.

CCR a mai transmis ca doar Presedintele Romaniei si Parlamentul sunt institutiile care pot aprecia oportunitatea masurilor de amnistie si gratiere colectiva ori gratiere individuala si "nu poate fi impusa o interdictie generala si valabila ad aethernam de acordare a acestora in privinta anumitor infractiuni".

CCR arata in motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ initiat de presedintele Klaus Iohannis ca nu a existat o informare corecta privind detaliile de ordin juridic si tehnic pe care le presupuneau cele doua intrebari, nefiind respectate recomandarile Comisiei de la Venetia.

Proiectul PSD-ALDE pentru revizuirea Legii fundamentale a fost semnat, in numele initiatorilor, de presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

La referendumul de pe 26 mai, cetatenii au fost chemati de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se pronunte prin "Da" sau "Nu" cu privire la intrebarile: 1. "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?" 2. "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?".

Citeste si:
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...