Florin Iordache: Analiza GRECO este una evident eronata

Marti, 09 Iulie 2019, ora 18:42
6366 citiri
Florin Iordache: Analiza GRECO este una evident eronata
Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache sustine, intr-un comunicat dat publicitatii de PSD, ca "raportul GRECO publicat azi in cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan in care se fac evaluarile in ceea ce priveste sistemul judiciar din Romania, ignorand in mod sfidator problemele reale din justitie".

Iordache mai sustine ca "expertii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci si pe cele ce rezulta atat din deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie cat si ale Curtii Constitutionale, decizii ce dovedesc existenta unor probleme structurale grave ce au adus atingere independentei justitiei".

In aceste conditii, adauga Florin Iordache, "analiza GRECO este una evident eronata".

El precizeaza ca GRECO critica in termeni duri infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si insista ca aceasta sa fie desfiintata. "In schimb, GRECO nu face nici o referire la situatia existenta anterior infiintarii acestei sectii, desi

exista date publice care confirma ca DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecatorilor si procurorilor, dosare tinute apoi deschise ani la rand, in care s-au facut interceptari ale judecatorilor in timp ce acestia judecau cauze DNA", adauga deputatul PSD.

In ceea ce priveste ingrijoarea GRECO fata de independenta procurorilor, Florin Iordache subliniaza ca in raport nu se spune un cuvant despre cea a judecatorilor, "desi au aparut public inregistrari din care rezulta cum procurorii DNA facea dosare judecatorilor pentru a-i intimida si a-i da exemplu".

"GRECO este de parere ca sistemul actual de raspundere materiala a magistratilor poate avea efect de intimidare a independentei lor, dar nu are nici o preocupare legata de faptul ca exista judecatori care au raspuns PENAL pentru hotararile pronuntate. Intr-o hotarare recenta Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca judecatori ai ICCJ au fost trimisi in judecata si suspendati din functie pentru hotararile pronuntate, fapt ce a adus atingere grava independentei acestora", continua Florin Iordache.

"GRECO isi exprima preocupare fata de procedura de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, dar nu spune nimic despre situatia fostului procuror general inlaturat printr-un dosar in care ICCJ a decis ca fapta nu exista", se mai arata in comunicatul semnat de Iordache.

El spune, in concluzie, ca "GRECO nu manifesta nici un interes fata de statutul si pozitia judecatorilor, considerand probabil ca doar procurorii infaptuiesc justitia".

"In aceste conditii, preluand exemplul expertilor GRECO, imi exprim regretul ca acestia au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat justitia din Romania", incheie Florin Iordache.

Nivelul de conformare a Romaniei cu recomandarile facute ramane "global nesatisfacator", iar GRECO este preocupat de "tensiunile politice continue in Romania in ceea ce priveste reformele sistemului judiciar, releva Raportul referitor la Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, publicat marti.

Rapoarte de mare duritate: GRECO insista ca Sectia Speciala e o anomalie si trebuie desfiintata. Romania a aplicat doar 4 din 13 recomandari (Documente)

"Recomandarea privind riscurile de slabire a statutului procurorilor, in special a independentei lor, nu a fost implementata, afirma GRECO in Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind Romania, facut public marti, care arata ca puterea crescuta a executivului in ceea ce priveste numirile si eliberarile din functie ale procurorilor si rolul redus al Presedintelui Romaniei, in detrimentul principiului separatiei si echilibrului puterilor, reprezinta o potentiala amenintare la adresa independentei operationale a procurorilor si poate impiedica lupta eficienta impotriva coruptiei in Romania.

GRECO a recomandat sa fie abandonata crearea noii sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie, considerand-o "o anomalie" a cadrului institutional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenta si ar putea fi folosita necorespunzator si supusa unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala, iar masurile luate de autoritatile romane sunt in deplina contradictie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezinta o evolutie profund ingrijoratoare, se arata in raport.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a declarat, marti, ca institutia pe care o conduce va face propria analiza in urma recomandarilor din raportul GRECO, mentionand ca un obiectiv al ministerului a fost indeplinit - acela privind sustinerea aderarii Uniunii Europene la GRECO, in calitate de observator.

"In legatura cu celelalte recomandari, va rog sa ne intelegeti, la Ministerul Justitiei noi o sa ne facem propria analiza, asa dupa cum cred ca fiecare institutie mentionata in raportul GRECO trebuie sa-si faca propria analiza si sa traga concuziile si sa ia masurile care considera ca se impun", a afirmat Birchall.

In ciuda raportului extrem de aspru al GRECO, la Bucuresti totul se misca incet. Birchall face analize si amana orice masura concreta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Iordache raport GRECO, #raport GRECO Romania , #justitie
Comentarii
Poza cartophil
cartophil
rank 5
Poza lia_stoenescu
lia_stoenescu
rank 5
Zise marele expert Florin Iordache...