In noul Cod Penal a fost amputata si infractiunea de trafic de influenta, desi nicio decizie CCR nu cere asa ceva

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 03 Iulie 2018, ora 16:08
9258 citiri
In noul Cod Penal a fost amputata si infractiunea de trafic de influenta, desi nicio decizie CCR nu cere asa ceva
Foto: Facebook/ Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor Pagina Oficiala

Cateva schimbari discrete la infractiunea de trafic de influenta au facut ca aceasta sa fie dezincriminata partial, desi aceasta modificare nu este o cerinta a vreunei decizii a Curtii Constitutionale.

Proiectul de modificare a Codului Penal, adoptat luni in Comisia Iordache, a fost dezbatut si votat astazi in plenul Senatului, prima camera sesizata, urmand sa ajunga la vot in Camera Deputatilor, decizionala, cel mai probabil maine.

Infractiunea de trafic de influenta ar urma sa fie definita ca: Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada caare influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta, promisiune urmata de interventia la acel functionar pentru a il determina sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Cum arata varianta in vigoare

Potrivit art. 291 Cod Penal, in vigoare, traficul de influenta consta in "pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri".

Efectele

Adoptarea acestor amendamente ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt in prezent sanctionate de legea penala si care aduc o atingere semnificativa valorilor sociale ocrotite de lege.

Specialistii in Drept au explicat ca impunerea conditiei ca fapta sa fie savarsita in scopul obtinerii "unui folos material" restrange extrem de mult domeniul de aplicare a infractiunii.

De exemplu, fapta de a trafica influenta pentru a obtine in schimb un loc eligibil pe lista de candidatura a unui partid, chiar daca promisiunea a fost urmata de interventie, nu va mai constitui infractiune.

In plus, cerinta ca promisiunea sa fie urmata de interventie restrange si mai mult sfera potentiala de aplicare a infractiunii.

Potrivit unor specialisti in Drept consultati de Ziare.com, adoptarea noii prevederi ar incalca Conventia ONU ratificata de Romania, care precizeaza ca influenta are ca scop "sa obtina de la o administratie sau autoritate publica a Statului Parte un avantaj necuvenit".

Conform Conventiei, influenta traficata are ca obiect "luarea unei decizii" de catre functionarul public sau celelalte persoane care pot savarsi infractiunea de coruptie pasiva.

Citeste si Prin noul Cod Penal, ministrii si parlamentarii s-au pus la adapost de DNA. Cum scapa Sevil Shhaideh in Dosarul Belina

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#Florin Iordache Codul Penal, #COdul penal Liviu Dragnea, #Codul penal Traficul influenta , #justitie