Iordache anunta noi discutii pe Legile Justitiei, urmate de OUG de modificare

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 16:24
5048 citiri
Iordache anunta noi discutii pe Legile Justitiei, urmate de OUG de modificare

Presedintele comisiei speciale pentru Legile Justitiei, Florin Iordache, a anuntat, marti, ca saptamana viitoare va invita parlamentarii, Ministerul Justitiei, Parchetul General si CSM la discutii privind corelarea Legilor Justitiei cu observatiile Comisiei de la Venetia, el invocand o posibila OUG.

"Am decis ca saptamana viitoare sa invit colegii din comisia speciala, asociatiile profesionale, Ministerul Justitiei, Parchetul General, CSM, daca sunt anumite observatii pornind de la observatiile Comisiei de la Venetia, sau observatiile care au rezultat in practica, sa putem pune, printr-o ordonanta de urgenta, la dispozitia Ministerului Justitiei, text de lege pentru corelare. Si ma refer aici la cateva observatii pe care Comisia de la Venetia le-a facut", a declarat Iordache.

Deputatul PSD a adaugat ca este de acord cu observatia Comisiei de la Venetia cu privire la revocarea membrilor CSM.

"Eu, personal, imi doresc un raport favorabil din partea Comisiei de la Venetia, am spus ca aceste legi sunt facute in concordanta cu deciziile Comisiei de la Venetia si, daca sunt necesare corectii, fara indoiala in urma dezbaterilor si observatiilor din comisie sa poata fi modificate, tocmai pentru ca raportul din luna octombrie al Comisiei de la Venetia sa fie unul favorabil.

Comisia de la Venetia, in raportul preliminar, ne-a facut cateva observatii, peste 5-6, cred ca asupra uneia, sau asupra a doua ne putem apleca.

Nu puteam interveni pentru ca erau deja trecute de CCR si nu mai puteam reveni la legile pe care Parlamentul deja le adoptase. Ma refer la acea prevedere care vizeaza revocarea membrilor CSM, daca la numire exista un anumit numar de colegi care voteaza, in oglinda la revocare trebuie sa existe acelasi numar, deci aceasta observatie a Comisiei de la Venetia este de bun augur", a explicat Iordache.

Ce nu se va rediscuta

Fostul ministru nu sustine rediscutarea rolului presedintelui in numirea judecatorilor si nici rediscutarea infiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

"Presedintele, care este reprezentantul politic, nu are ce cauta in numirea judecatorilor (...) In ceea ce priveste sectia, acesta a fost dezideratul de la inceput, Romania are nevoie de o astfel de sectie in subordinea procurorului general, ca sa nu mai existe acea presiune.

Vi se pare normal ca jumatate din procurorii si judecatorii din Romania au avut dosar penal la DNA? Eu consider ca nu si ca acest numar de peste 1.000 de dosare la judecatori si 1.000 si ceva de dosare la procurori este garantia faptului ca aceasta sectie este de bun augur", a precizat Florin Iordache.

Deputatul PSD a mentionat ca discutiile de saptamana viitoare vin dupa ce Curtea Constitutionala a respins, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pe legea 303/2004, astfel incat ultima dintre cele trei legi ale justitiei urmeaza sa fie promulgata in Monitorul Oficial.

"In urma ultimei decizii a CCR, cea care vizeaza legea 303, practic in acest moment toate cele trei legi ale justitiei au trecut de filtrul CCR. Vreau sa felicit Parlamentul pentru ca printr-un efort conjugat, printr-o larga consultare, avem trei legi ale justitiei bune, trei legi care asigura normalitate si trei legi care, cred eu, vor statua de aici incolo adevaratul stat de drept din Romania", a spus Iordache.

CCR a respins, marti, sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstitutionalitatea modificarii Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor urmeaza sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis.

In urma cu o saptamana, Curtea Constitutionala a respins si sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Legea 304 privind organizarea judiciara a fost promulgata deja de seful statului inca din luna iulie.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...