Iordache: Toader sa fie mai aplicat pe chestiuni care dor. Sunt nemultumiri in PSD fata de ministrul Justitiei

Sambata, 02 Martie 2019, ora 08:35
4254 citiri
Iordache: Toader sa fie mai aplicat pe chestiuni care dor. Sunt nemultumiri in PSD fata de ministrul Justitiei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a declarat ca actualul ministru, Tudorel Toader, ar trebui sa fie mult mai aplicat atunci cand vine vorba de "chestiuni care dor" si ca "personal nu este foarte fericit" ca ministrul a amanat doua luni ordonanta de urgenta pentru punerea in acord a Codurilor penale cu deciziile CCR.

"Ministrul Justitiei cred ca ar trebui sa fie mult mai aplicat pe chestiuni care dor si aceste chestiuni cum sunt deciziile CCR sunt chestiuni care dor pentru ca daca trec 45 de zile si nu le aplici, atunci instantele nu dau deciziile in pentru ca nu au articolele puse in concordanta cu deciziile Curtii.

Cred ca saptamana viitoare sau cealalta vom relua dezbaterile la Codul Penal, pentru ca unele articole trebuie puse in concordanta cu decizia Curtii. Asteptam si noi reactia domnului Toader ca acele articole declarate neconstitutionale sa fie reglementate prin OUG. Vedem sapatamana viitoare daca aceste articole declarate neconstitutionale vor fi adoptate, pentru ca procedura parlamentara dureaza foarte mult.

E o amanare de cel putin doua luni de zile. Eu personal nu sunt foarte fericit, pentru ca daca am aveam aceasta OUG, atunci ne-am ocupa de celelalte articole le-am pune in concordanta cu decizia CCR si am finaliza odata aceasta dezbatere", a afirmat Florin Iordache, vineri seara la Digi 24.

Nemultumiri in PSD fata de Tudorel Toader

Intrebat daca PSD il mai sustine pe Tudorel Toader in functia de ministru al Justitiei, social-democratul a spus ca aceste lucruri se discuta in coalitie. El a adaugat ca desi PSD-ALDE nu va sustine motiunea simpla impotriva acestuia, nu inseamna ca nu exista nemultumiri.

"Aceste chestiuni nu le vorbim la televizor, ci in Coalitie. Motiunea simpla de saptamana viitoare nu va fi adoptata pentru ca nici PSD, nici ALDE nu suntem de acord cu cei care au semnat motiunea, dar avem si noi nemultumiri, respectiv o transpunere mai rapida a deciziilor CCR. Cred ca aici e atributul ministrului sa vina cu actiuni concrete. In cazul Codurilor se pot adopta prin OUG, celelalte le discutam transparent", a explicat Iordache.

Totodata, acesta a mai precizat ca trebuie discutat abuzul in serviciu pentru ca exista o hotarare a Curtii Constitutionale care obliga la o reglementare a acestei prevederi in legislatia penala.

"Abuzul in serviciul trebuie discutat. Ne obliga decizia Curtii. Daca punem (pragul pentru abuz in serviciu - n.red.) 200.000 e prea mult. S-a pus 10.000 e prea putin. Daca ma intrebati acum nu stiu", a conchis deputatul PSD.

Pe 17 decembrie 2018, ministrul Justitiei spunea ca se va consulta cu premierul Viorica Dancila in privinta unei OUG pe codurile penale si ca nu vor fi propuse doua acte normative, ci unul singur care sa cuprinda doua mari parti, Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Motiunea simpla "Tudorel Toader si PSD-ALDE, luati mainile de pe Justitie!", initiata de grupurile parlamentare PNL si USR, va fi dezbatuta, martea viitoare, in plenul deputatilor, iar votul va fi dat in plenul de miercuri.

#Florin Iordache Tudorel Toader, #Iordache Toader OUG CCR , #justitie