Magistratii pot fi numiti in Guvern, a decis Comisia Iordache. PNL va contesta legea la CCR

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 21:23
4523 citiri
Magistratii pot fi numiti in Guvern, a decis Comisia Iordache. PNL va contesta legea la CCR

Parlamentarii din Comisia speciala pentru legile justitiei au decis, miercuri, ca magistratii pot fi numiti in functia de membru al Guvernului, urmand sa fie supendati din magistatura pe perioada mandatului.

"Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie atunci cand a fost numit intr-o functie de demnitate publica. Magistratii pot fi numiti in functia de membru al Guvernului", prevede Legea privind Statutul procurorilor si judecatorilor, la articolul 62, in forma adoptata de Comisia speciala.

Potrivit sursei citate, Guvernul are obligatia de a informa CSM cu privire la actul de numire pentru a dispune suspendarea magistratului.

PNL vrea sa conteste legea la CCR: E cadou de Mos Nicolae pentru Dragnea

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat ca PNL intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

"Nu vom vota aceste legi. Cel putin 303 (Legea 303/2004-n.r.) - categoric votul va fi impotriva. Vom ataca la CCR aceasta lege si vom cere PSD pana in ultima secunda sa respinga niste proiecte care produc daune sistemului judiciar", a spus ea.

Senatorul Alina Gorghiu a criticat "graba pentru finalizarea acestui proiect pe repede inainte". Ea a mai precizat ca liberalii asteapta pronuntarea CCR pe marginea sesizarilor facute de PNL si USR in ce priveste hotararile in baza carora a fost infiintata comisia.

"Evident, intelegem ca este un cadou de Mos Nicolae pe care il fac domnului Dragnea. (...) Sunt ingrijorata de urmatorul aspect: sunt zeci, sute de amendamente tinute in continuare in tabel ca fiind respinse, care sunt adevarate bombe, posibil de adoptat in plen", a mentionat ea.

Si fostul ministru al Justitiei deputatul PNL Catalin Predoiu a afirmat modificarea adusa Statutului magistratilor reprezinta "o predare a PSD catre asociatiile profesionale de magistrati, in mod special uneia dintre ele".

"Spun acest lucru pe baza modului in care presedintele comisiei (deputatul PSD Florin Iordache-n.red.), dar si vitejii sai colegi, in frunte cu domnul Eugen Nicolicea, au acceptat de multe ori pe nemestecate tot felul de amendamente propuse de aceste asociatii", a spus Predoiu.

Liberalul a sugerat si o posibila schimbare la varful ministerului Justitiei. "Nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva va urma o schimbare la varful Ministerului Justitiei dupa ce aceste legi vor trece. Nu cumva acesta va fi pretul pe care ministrul Toader il va plati pentru ca a avut un ultim reflex de demnitate si nu a luat initiativa acestor proiecte?", a spus fostul ministru al Justitiei.

Catalin Predoiu a afirmat ca Statutul magistratilor a fost ajustat "intre doua telefoane primite de seful comisiei nu se stie de unde".

"Nu facem decat sa bulversam un sistem care are nevoie de ajustari (...) dar nu in felul acesta, nu pe picior, nu intre doua telefoane primite de seful comisiei nu se stie de unde", a conchis Catalin Predoiu.

Legea de modificare a Statutului procurorilor si judecatorilor a primit raport favorabil, in sedinta de miercuri a sedintei Comisiei pentru legile justitiei, fiind sustinuta cu 10 voturi pentru, 5 impotriva, inregistrandu-se si o abtinere.

Citeste mai multe despre: Comisia Iordache a terminat in 6 zile Legea privind statutul magistratilor. Ce urmeaza acum

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: MEDIAFAX