Comisia Iordache, la prima sedinta dupa criticile SUA. Cadouri pentru copiii si sotiile de magistrati, tensiuni pe tema raspunderii magistratilor

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 18:41
15388 citiri
Comisia Iordache, la prima sedinta dupa criticile SUA. Cadouri pentru copiii si sotiile de magistrati, tensiuni pe tema raspunderii magistratilor
Foto: Hepta.ro

Mesajul dur transmis de Guvernul SUA Parlamentului Romaniei nu l-a ingrijorat pe Florin Iordache.

Dupa ce Departamentul de Stat al SUA a cerut sa nu fie modificate Legile Justitiei in sensul slabirii statului de drept si sa nu puna in pericol astfel lupta impotriva coruptiei, comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a continuat si azi dezbaterile.

Deputatul PSD a spus insa ca nu exista niciun motiv pentru ca Parlamentul sa opreasca dezbaterea Legilor Justitiei, afirmand ca niciuna dintre modificarile facute nu aduc atingere independentei Justitiei.

S-a incercat azi finalizarea dezbaterilor la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, insa s-a ajuns de abia la articolul 96 dintr-un total de 106.

Asadar, s-a deciz azi ca magistratii si sotii si copiii acestora sa beneficieze, inclusiv la pensie, de asistenta medicala medicamente si proteze gratuite, iar magistratii care au intre 20 si 25 de ani de activitate pe anumite functii sa primeasca pensii speciale.

Totodata, s-a mai stabilit ca statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, dar si ca judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti si arestati numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Azi a fost a cincea zi in care comisia condusa de Florin Iordache se intalneste si pana acum au fost votate numeroase amendamente controversate. Presedintelui i s-au taiat numeroase parghii, astfel ca seful statului va fi obligat sa accepte orice numire vine de la CSM pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, i s-a limitat mult rolul in numirea si revocarea magistratilor si nu mai poate refuza nici numirile procurorilor in functiile de judecator sau a judecatorilor in functiile de procurori.

Iata concluziile din:

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea dezbaterilor din Comisia Iordache:

18:41 - Florin Iordache este de acord, astfel ca sedinta de azi se incheie. Comisia se reuneste din nou, miercuri, la ora 13.00.

18:39 - USR cere din nou sistarea discutiilor: "Este o ora tarzie, din aceasta tensiune va rezulta o solutie negativa".

18:35 - PSD si ALDE vor abrogarea aliniatului 4 din articolul 96, dar CSM se opune.

18:27 - Deputatul PSD Catalin Radulescu nu isi gaseste amendamentele depuse: "Domnule presedinte, amendamentele mele nu sunt. Spuneti-mi unde sunt".

18:22 - Amendamentul nu a fost adoptat, astfel ca s-a decis abrogarea aliniatului 3 care prevedea ca "sunt stabilite de Codul de procedura penala cazurile in care persoana vatamata are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare savarsite in procese penale".

18:21 - USR propune sa se supuna la vot amendamentul pentru eliminarea textului care prevede abrogarea aliniatului 3 din articolul 96.

18:18 - Ramane in forma actuala si aliniatul 2 de la articolul 96, astfel ca raspunderea statului nu va inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

18:10 - Au loc discutii cu privire la ora la care sa se termine dezbaterile de azi. USR spune ca membrii comisiei sunt obositi, Serban Nicolae si Florin Iordache propun sa fie votat tot capitolul de lege.

18:05 - Articoul 96, aliniatul 1, ramane in forma care este in vigoare si care spune ca statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

17:57 - La aliniatul 1 s-a votat forma propusa de Serban Nicolae care prevede ca judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti si arestati doar cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

17:56 - In ceea ce priveste articolul 95, acesta s-a modificat la aliniatul doi care prevede ca, in caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia.

17:53 - S-a votat articolul 94 si ramane in forma prevazuta de Legea in vigoare: magistratii nu vor raspunde patrimonial.

17:34 - Stelian Ion il acuza din nou pe Florin Iordache ca permite jignirea membrilor comisiei.

17:27 - Eugen Nicolicea: "Ma mira agresivitatea doamnei judecatoare, imi arata ca nu cunoaste Constitutia".

17:20 - Ia cuvantul judecatoarea Andreea Uzlau, din partea CSM: "Magistratii nu se opun raspunderii. Ideea de baza de la care plecam noi este ca in momentul de fata avem o raspundere. Dumneavoastra vreti sa modificati un text de lege pentru ca institutiile nu l-au aplicat. Am inteles din aceasta discutie ca vrem sa sanctionam judecatorii pentru practica neunitara. Ar trebui sa va aducem aminte ca avem patru noi coduri, ca avem multe decizii de neconstitutionalitate pe care judecatorii se chinuie sa le aplice, fara ca dvs sa interveniti asupra lor".

17:06 - Eugen Nicolicea, PSD: "Si in prezent un judecator sau procuror daca comite fapte cu rea credinta nu este exonerat de raspundere. Dar daca nu se aplica aceste prevederi senzatia e ca nu exista o prevedere legala in acest sens. Din punctul meu de vedere, prima chestiune e ca persoana prejudiciata sa-si recupereze prejudiciul. Pentru ca persoanele prejudiciate nu pot sa-si recupereze prejudiciul creaza senzatia ca nu se aplica legea. Am propus eliminarea prevederilor care blocheaza recuperarea prejudiciului".

17:01 - Steluta Catiniciu, ALDE: "Punctul nostru de vedere coincide cu punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, face apel la un raspuns trimis catre Republica Moldova. Vrem tragerea la raspundere a judecatorilor".

16:55 - Martin Arpad, UDMR: "Puteti sa intrebati o suta de cetateni din strada daca doresc sau nu raspunderea magistratilor. Sa vedeti care e raspunsul. Anumite partide vor o lege a raspunderii magistratilor. Lipseste raspunderea penala din aceasta lege. M-as fi asteptat sa existe capitolul cu raspunderea penala a judecatorilor si procurorilor. Comisia de la Ventia ne spune care sunt situatii in care judecatorii si procurorii pot fi chemati la raspundere penala - rea credinta si grava neglijenta. E nevoie de un capitol 3 cu raspunderea penala".

16:53 - "Se incearca subjugarea acestei profesii. Cred ca nu aveti credibilitate sa veniti cu aceste propuneri. Vin la pachet cu alte masuri cu intentia de a tine magistratii sub control politic. Lucrurile trebuie privite in context. In foarma actuala a legii sunt acoperite toate formele de raspundere. Statul are toate instrumentele sa traga la raspundere magistratii", a continuat Stelian Ion.

16:51 - Iordache vrea sa-l intrerupa pe Stelian Ion: "Mai mult de doua trei minute nu mai continui".

16.50 - A luat cuvantul Stelian Ion, USR: "Raspunderea magistratilor nu poate veni fara o lege de asigurare civila a magistratilor. Trebuie o lege speciala pentru a putea merge mai departe cu legea raspunderii magistratilor".

16:39 - Senatorul PNL Iuliana Laura Scantei: "Trebuie sa avem ca principala temere sa nu ducem la incalcarea independentei judecatorului"

16:32 - Alina Gorghiu ii raspunde: "La nivel de principiu suntem de acord. Eu am probleme legat de durata de viata a acestei legi, pentru ca nu cred ca va ajunge in Monitorul Oficial"

16:31 - Intervine Florin Iordache: "Deci nu va inteleg. Principial sunteti de acord cu legea dar sa o scoatem de aici. Propuneti eliminarea capitolului 4 si sa veniti cu lege separata".

16:30 - A luat cuvantul Alina Gorghiu: "Sunt de acord ca atunci cand vine vorba despre raspunderea magistratilor ar trebui sa avem in balanta raspunderea magistratilor p erorile judiciare, nu o data s-a discutat in spatiul public despre acest echilibru care ar trebui sa existe. Sunt de acord cu definitia care exista in prezent in lege. Nu trebuie sa refacem definitiile si sa le adaugam cuvinte pompoase. Sunt de acord ca trebuie lucrat pe procedura. Grupul PNL este de acord cu ideea de responsabilizare a magistratilor din Romania".

16:20 - Florin Iordache propune ca fiecare grup sa isi spuna punctul de vedere iar apoi incep dezbaterile.

16:16 - Sedinta s-a reluat si se incepe lucrul pe articolele de la capitolul "raspunderea magistratilor".

15:45 - S-a luat din nou pauza.

15:33 - Ia cuvantul si Serban Nicolae, care spune parlamentarii prezenti la aceasta dezbatere au fost alesi exact prin aceeasi procedura prin care vor fi votate si Legile Justitiei. "Cei care nu cunosc aceasta procedura sa isi dea demisia", a spus el.

15:19 - Iordache spune ca e calm si o acuza pe Gorghiu ca "dupa o lunga perioada de activitatea parlamentara nu ati inteles mecanismele procedurii parlamentare".

15:18 - "Respirati, fiind politicos, eu va menajez, sa fiti linistit", ii raspunde Alina Gorghiu lui Florin Iordache.

15:16 - Intervine si Marton Arpad, care afirma ca "pe colegii din USR ii inteleg, dar din moment ce intervine pe aceasta procedura PNL, dupa ce au votat legi substantiale pe aceasta procedura, nu inteleg. Va faceti ca nu intelegeti cum functioneaza aceasta procedura".

15:15 - Florin Iordache spune ca "aceste trei legi cu care suntem sesizati vor avea un raport cu amendamente respinse si adoptate, va merge in plenul Camerei Deputatilor, in urma voturilor va rezulta un proiect de lege. Cu acest proiect legislativ va fi sesizat Biroul Permanent al Senatului, Biroul Permanent va stabili o perioada pana cand senatorii vor putea sa depuna amendamente. Aceasta comisie va fi si raportoare la Senat si aceste amendamente vor veni din nou la comisie, vom rediscuta aceste amendamente".

15:14 - Senatorul PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut lui Florin Iordache sa explice procedura prin care amendamentele la Legile Justitiei vor fi votate in Parlament.

14:37 - S-a ajuns la articolul 83. Inca putin si se ajunge la controversatul articol 96, privind raspunderea magistratilor, la care deputatul PSD Catalin Radulescu, care spunea la inceputul anului ca este gata sa foloseasca mitraliera AKM pe bucurestenii care au protestat in Piata Victoriei impotriva OUG 13, a depus o serie de amendamente.

14:24 - A fost votat un amendament la articolul 82 privind pensia de serviciu pentru anumite categorii de magistrati care au o vechime, in aceste functii, intre 20 si 25 de ani. In acest caz cuantumul pensiei este micsorat cu 1% fata de baza de calcul care se refera la o vechime de cel putin 25 de ani.

14:16 - Are un nou schimb de replici tensionat, de data aceasta intre deputatul PNL Ioan Cupsa si conducerea Comisiei, Florin Iordache si Marton Arpad. Deputatul UDMR il acuza pe liberal ca nu a citit legea, Cupsa ii reproseaza ca cei din Opozitie sunt jigniti. "Se intampla cu regularitate, ca la anumite intervale de timp sa fim jigniti. Dezbatem niste legi importante", a declarat liberalul. Florin Iordache intrerupe dialogul.

14:15 - Au fost votate doua aliniate la articolul 79, potrivit carora magistratii si sotii si copiii acestora sa beneficieze, inclusiv la pensie, de asistenta medicala medicamente si proteze gratuite.

13:45 - Sedinta s-a reluat.

12:37 - Comisia a luat pauza, dezbaterile continua de la ora 13.30.

12:01 - Iordache anunta ca pauza va fi luata mai devreme: "Facem pauza la 12.30, mancati va hidratati".

12:00 - Deputatul ALDE, Steluta Cataniciu, se cearta cu Florin Iordache. Cataniciu s-a suparat ca nu i-a fost votat un amendament si ca nu a fost lasata sa ia cuvantul. Florin Iordache ii da cuvantul lui Stelian Ion, USR, caruia ii zice colegul meu.

11:39 - Florin Iordache l-a pus pe deputatul UDMR Marton Arpad sa conduca dezbaterea, pentru scurt timp, afirmand ca "vreau sa discut ceva cu o colega".

11:31 - Florin Iordache nu e de acord si urmeaza un dialog aprins intre cei doi:

Florin Iordache: Nu inteleg ce doriti. Fiecare dintre noi are capacitatea de a citi.

Stelian Ion: Lasati-ne cu astea, ca nu sunteti un geniu.

Florin Iordache: Te rog...

11:30 - Se adopta in continuare articole iar Stelian Ion se revolta iar: "Se merge prea repede, eu vreau sa stim ce modificari se fac".

11:28 - S-a ajuns la articolul 70. Amendamentele articolelor sunt adoptate pe repede inainte, fara sa fie citite in intregime, iar USR cere ca acestea sa fie prezentate. "Dorim sa fie facuta o scurta prezentare a amendamentelor", a spus deputatul Stelian Ion.

10:52 - Robert Cazanciuc propune ca acest articol sa se discute dupa pauza, pauza ce va fi luata la ora 13. Iordache este de acord.

10:51 - Exista divergente in legatura cu interdictiile si incompatibilitatile magistratilor, iar Florin Iordache cere PNL si USR sa formuleze un text pentru a depune un amendament.

10:36 - USR cere UNJR sa spuna cati membrii participa la dezbateri, Uniunea refuza.

10:34 - A fost adoptat articolul 62 care prevede ca un judecator sau procuror este suspendat din functie atunci cand a fost numit intr-o functie de demnitate publica.

10:15 - A inceput a cincea zi de dezbateri in Comisia Iordache.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#comisie Iordache Legi Justitie, #modificare Legi Justitie , #justitie